STØTT OSS

Utfordringen med å nå barn i avsidesliggende områder i Zambia

Mennesker i en landsby i Vest-Zambia samles under et tre.

Jeg reiste nylig til Vest-Zambia for å se på nært hold hvordan Sightsavers’ givere bidrar til å beskytte menneskers syn mot trakom som fører til blindhet.

Vi hadde ankommet hovedstaden Lusaka og kjørt ni timer til landets Western Province. Landskapet var vakkert – grønt og frodig i begynnelsen, deretter mer og mer tørt og støvete ettersom vi nærmet oss Mongu-distriktet.

Etter å ha tilbrakt noen dager i lokale landsbyer hvor vi var vitne til flere øyeundersøkelser, besøkte vi Lewanika Hospital i Mongu, hvor vi møtte Mr Ndalela.

De største hindrene for behandling

Ndalela (som vi ble bedt om å kalle ham) reiser rundt på motorsykkel og gjør oppsøkende arbeid i de fattigste og mest avsidesliggende landsbyene hvor tilgang til medisinsk behandling er minimal eller fullstendig fraværende. Han har en enorm lidenskap for jobben sin og beskriver den som “et kall mer enn en jobb.”

Ndalela forklarte oss at landsbyenes geografiske plassering og utilgjengelighet er et av de største hindrene i behandlingen av mennesker i Zambia, ettersom det er veldig vanskelig å nå dem.

Et bilde av en firehjulsdrevet bil som krysser en bekk. Tatt fra innsiden av bilen bak.
En bekk vi måtte krysse tidligere i uken for å nå en lokal landsby.

Kampen for å nå avsidesliggende lokalsamfunn

Senere i uken inviterte Ndalela oss med for å besøke en avsidesliggende landsby omlag tre timers kjøring fra Mongu, hvor det ble rapportert at flere barn led av trakom.

Reisen dit gikk utenom ordentlige veier, gjennom sand og buskland. Deler av ruta var veldig sandete, og vi måtte stoppe flere ganger for å grave bilen ut.

I begynnelsen føltes det som et eventyr, men etter å ha skranglet rundt som en ert i en boks i tre timer (noe du kan få en smak av i videoen under, på engelsk) var vi alle lettet når vi endelig stoppet.

Landsbyboerne synes det var festlig at jeg hadde et ‘guttenavn’

Så snart vi var framme ble vi introdusert for de eldre i landsbyen. De synes det var festlig at jeg hadde hva de kalte “et guttenavn”, og spurte stadig hvorfor foreldrene mine kalte meg opp etter en mann. Vi ble så tatt med for å møte en familie hvor barna led av trakom.

Vi fant barna, Inutu, Sililo og Maimbolwa, sittende utenfor huset, og det var med en gang tydelig at de led. Vi ble møtt av tanten deres, Likando. Det viste seg at moren deres, Namangolwa, arbeidet i åkeren, men Likando var mer enn villig til å snakke med oss og introduserte oss for barna.

Barna hadde en enorm innvirkning på oss alle. Til og med Kennedy og Ngoza, kollegene våre som jobber i felten og møter pasienter hele tiden, var sjokkerte.

Alle de tre barna hadde synlig trakom, med rennende øyne, puss og en konstant trang til å gni seg i øynene. Inutus’ tilfelle var spesielt ille. Ndalela undersøkte henne først og bekreftet at uten behandling vill hun bli blind innen tre år.

Se videoen (på engelsk) under og bli kjent med Inutu og brødrene hennes.

Inutu er en søt, men sjenert jente

Jeg snakket med Inutu, noe som var en fryd. Hun var søt og sjenert og snakket med en hviskende stemme. Hun liker å skrive og favorittingen hennes å gjøre på skolen er å lære engelsk. Hun teste et par setninger på meg, og var veldig flink. Inutu er så glad i skolen and hun tvinger seg selv til å gå, selv om hun opplever intens smerte – noe som skjer ofte.

Når øynene til de tre søsknene ikke gjør altfor vondt er de glade i å spille fotball sammen. Inutu liker å passe på brødrene. Hun fortalte meg at Maimbolwa er den uskikkelige av dem, og at når øynene hans ikke er smertefulle er han ofte ulydig og jager søsknene rundt.

Etter å ha snakket med Inutu undersøkte Ndalela Sililo and Maimbolwas øyne. Han oppdaget at også de lider av trakom, og at de vil trenge behandling for å unngå framtidige problemer.

Klikk på videoen (på engelsk) under og se selv.

På tide å dra hjem

Mot slutten av besøket kom moren Namangolwa tilbake fra arbeidet i åkeren. Ndalela undersøkte henne og oppdaget at også hun hadde trakom. Han gav henne antibiotika og forklarte viktigheten av å vaske barnas ansikt for å beskytte mot trakom. Han lovet at han vil returnere til landsbyen snart for å forsikre seg om at antibiotikaen virker.

Jeg dro fra landsbyen den kvelden (ledsaget av et avskjedsfølge av lokale barn) med en optimisme for Inutu og familien hennes. Nå hadde de den behandlingen de trengte, de ville snart være fri fra smerten trakom fører med seg, og barna ville kunne fortsette på skolen og oppfylle sitt fulle potensial.

Den lange reisen tilbake til Mongu ble litt mer fornøyelig da vi stoppet for å nyte synet av den zambiske solnedgangen.

Hvorfor vi desperat trenger din hjelp

Jeg føler meg utrolig privilegert som har fått muligheten til å reise til Zambia for å se Sightsavers’ arbeid på nært hold. Det var en utrolig, men samtidig vanskelig, opplevelse: omfanget av behovet er enormt, men enkle ting (som en tube med salve eller en tank med bensin til Ndalelas motorsykkel) kan gjøre en stor forskjell i noens liv.

Livet er hardt i de avsidesliggende områdene, men å ha nedsatt syn gjør det hele dobbelt så vanskelig. Uten vellykket behandling vil barn gå glipp av mulighet til å gå på skole og unnslippe den onde sirkelen av fattigdom. Betydningen av behandling vil fortsette å resonere gjennom hele livet, ettersom det gjør det mulig for dem å fortsette å lære, forsørge familiene sine og leve et fullverdig liv.

Vi dro bare til et hjørne av Zambia og det er tydelig at det er mye mer som kan gjøres. Men denne turen var en klar påminnelse om hvorfor arbeidet, som kun er mulig på grunn av våre givere, er så viktig.

 

Forfatter


Jo Howard.Jo Howard
Jo er markedsføringssjef hos Sightsavers

Du kan hjelpe oss å nå flere landsbyer slik som Inutus.

STØTT OSS
Sightsavers’ Jo Howard sår i skyggen og snakker med landsbybeboere.

Noe så enkelt som en tube med salve kan gjøre en enorm forskjell for noens liv.

Sightsavers’ Jo Howard sår i skyggen og snakker med landsbybeboere.

Flere historier

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.

Naheed, Mahmoud og barnebarna deres smiler.
Sightsavers Reports

Naheeds historie

Naheed er en av de siste pasientene som ble operert som en del av Sightsavers’ Million Miracles-kampanje, som har samlet inn nok midler til å finansiere en million grå stær-operasjoner i landene hvor vi jobber.