STØTT OSS
Sightsavers Reports

Agnes’ historie

Agnes’ historie.

Agnes Jolomosi er en imponerende kvinne.

Hun har viet hele livet til familien sin.

Nøyaktig hvor gammel hun er vet hun ikke, men siden hun til og med har oldebarn tror hun at hun må være veldig gammel… Smilet sitter løst, og med glimt i øyet spøker hun med at hun har en famile full av døtre – nesten alle barna, barnebarna og oldebarna er jenter.

Agnes har vært enke i 10 år, gårdsbruk har alltid vært levebrødet for familien. Mais finnes overalt i Malawi, og hun har dyrket og høstet mais så lenge hun kan huske. Da synet begynte å svikte ble alt vanskeligere, både å arbeide i maisåkeren og livet utenom. Døtrene ba henne innstendig om å oppsøke hjelp, og etter en del overtalelse dro Agnes til det lokale sykehuset. Her fikk hun diagnosen grå stær i begge øynene og beskjed om at hun trengte operasjon.

For mange i Malawi er operasjon noe ukjent og skummelt. Noen av naboene var svært skeptiske og ba henne la det være. Men Agnes hørte ikke på dem. Når hun først fikk muligheten til å få operasjonen var det å ikke gjøre noe ikke lenger et alternativ: “Jeg tenkte at dette var min eneste muligheten – min sjanse. Jeg ville ikke risikere å ikke kunne se familien min lenger, å ikke kunne se verden.”

Operasjonen var vellykket. To operasjoner, med et par måneders mellomrom, og Agnes sitt syn var tilbake!

Nå om dagen er det mest døtrene og barnebarna som jobber på åkrene, mens Agnes styrer huset og kjøkkenet. Hun tilbringer mye tid med de minste oldebarna – og takket være det friske synet kan hun holde tritt med dem. “Jeg passer på dem,” sier hun, “men de passer på meg også”. Agnes er full av glede og takknemlighet. Tenk at alt dette ble oppnådd av en operasjon til 300 kr. Å gi noen gaven å kunne se familien sin er å gi et aldri så lite mirakel – takket være deg og ditt bidrag kan flere få den samme gaven som Agnes.

Agnes sitter i landsbyen hennes og smiler.

“Jeg tenkte at dette var min eneste muligheten – min sjanse”

Agnes sitter i landsbyen hennes og smiler.

Les mer om arbeidet vårt

Øyehelse

Flere historier

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.