STØTT OSS
Sightsavers Reports

Neemas historie

Neemas historie.

Når du er barn virker det ofte unødvendig å vaske ansiktet.

Spesielt hvis dette er knyttet til en forelder som tørker deg med et grovt håndkle. Hva spiller det for rolle om man kommer til å bli skitten igjen med en gang?

Vi er ganske heldige her i Norge – sykdommer eller bakterier som vi fanger opp når vi glemmer å vaske hendene eller ansiktet, kan lett behandles med antibiotika. Men i noen utviklingsland kan uvaskede hender og ansikt føre til at sykdommer som trakom spres fort, kan infisere hele lokalsamfunn og forårsake ubehag, som fører til arrdannelse, som igjen kan føre til intense smerter og blindhet. I land der vann er en verdifull og knapp ressurs er ikke vasking av hender og ansikt første prioritet, men når folk finner ut hvor viktig det er for å hindre at sykdommer spres, kan dette gjøre en stor forskjell.

Neema vet bedre enn de fleste barn hvor viktig det er å vaske hender og ansikt – hun og familien fikk for et par år siden besøk av Pearson Senyagwa, en sykepleier i Tanzania som fikk utdanningsstøtte av Sightsavers, takket være bidrag fra folk som deg. Pearson lærte Neema og familien hennes hvor viktig det er å vaske ansiktet for å unngå sykdommer. Dette er en del av strategien kjent som SAFE (et folkehelseprogram fra Verdens Helseorganisasjon), som jobber mot å kontrollere virkningene og spredningen av trakom gjennom en kombinasjon av:

  • Operasjon (for å forebygge blindhet for de med avansert trakom)
  • Antibiotika (for å behandle øyeinfeksjoner)
  • Ansiktshygiene (for å stoppe spredning av sykdom)
  • Et bedre miljø (tilgang til vann og sanitære forhold)

Neema er eldst av ti barn, og er en smart storesøster. Hun forstår hvor viktig det er å holde landsbyen ren “for å forhindre spredning av sykdommer som malaria og øyeinfeksjoner”, og sørger nå for at søsteren hennes og de åtte brødrene regelmessig vasker hendene og ansiktet. Hver dag koster hun også området rundt huset for å holde det rent. Når Neema ikke overvåker familiens ansiktshygiene, henter vann eller hjelper med å lage mat til søsknene sine, går hun på skolen. Favorittfaget hennes er matte.

Barn som Neema kommer til å spille en stor rolle for å bekjempe trakom og skape en bedre framtid der de bor. Men det er fortsatt et stykke igjen. Tilgang til grunnleggende sanitet er i mange regioner begrenset eller ikke-eksisterende. Vi trenger fortsatt antibiotisk behandling og operasjoner til folk som trenger det, samt spre informasjon om ansiktshygiene.

SAFE-strategien, som er en del av alt det vi gjør for å forebygge trakom, har allerede tatt oss nærmere målet om å utrydde trakom og hjulpet oss med å forbedre livskvaliteten til millioner av mennesker.

Utrolig hva som kan forandre med litt ansiktsvask, ikke sant?

Barn leker i Tanzania.

“Barn som Neema kommer til å spille en stor rolle for å bekjempe trakom”

Barn leker i Tanzania.

Les mer om arbeidet vårt

Øyehelse

Flere historier

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.