STØTT OSS
Sightsavers Reports

Jennah og Nabirye

Jenneh og Nabirye.

Det er inspirerende å møte noen som virkeliggjør potensialet sitt fordi de får tilgang til utdanning.

Teamet vårt møtte 13-årige Jenneh i Sierra Leone: hun var sprudlende og nesevis og rektoren for skolen hennes glødet av stolthet over fremgangen hennes.

Jenneh er blind og skolen har utgjort en stor forskjell i livet hennes. Hun har lært seg å skrive og lese blindeskrift, hun har masse venner – “de elsker meg og jeg elsker dem” – og hun har lært seg å komme seg rundt alene. Favorittfaget hennes, eller som hun så søtt kaller det, “mitt skjønne fag”, er samfunnsfag og hun deltar med selvtillit i klasserommet. “Jeg gjør det bra på skolen”, sier hun. “Når læreren stiller spørsmål, reiser jeg meg og svarer. Lærerne elsker meg virkelig på grunn av det, fordi jeg er dyktig i timene.” Jenneh er mer enn dyktig – hun får konsekvent toppkarakterer og læreren sier at enkelte av de andre studentene kopierer fra henne! I fremtiden vil Jenneh bli en lærer, og vi tviler ikke på at hun blir en fremragende lærer.

Som kontrast, var møtet med 15-årige Nabirye i Uganda nedslående. Der Jenneh hadde muligheter, opplevde Nabirye bare utelukkelse. Da hun mistet synet i en alder av ni etter en infeksjon måtte hun slutte på skolen umiddelbart da skolen ikke hadde utstyr eller lærere til å støtte elever med funksjonshemming. “Det var den eneste skolen jeg hadde råd til. Foreldrene mine hadde ikke penger til å ta meg til andre skoler fordi de brukte alle pengene på sykehusbesøk.”

Siden den gang, har livet hennes vært veldig annerledes: “Det føltes så ille å forlate skolen. Nå gjør jeg ingenting, jeg er bare hjemme. Da jeg gikk på skolen, likte jeg realfag og engelsk, jeg ville bli advokat, men jeg har vært så lenge borte fra skolen nå at jeg tror ikke jeg kan det lengre.”

Jenneh reiser hånden sin i klassen.

Det finnes ikke ord til å i tilstrekkelig grad oppsummere hvilket utrolig tap av potensiale dette er

Både Jenneh og Nabirye vil støte på utfordringer i livet på grunn av negative oppfatninger av funksjonshemming i landene de bor i – men for Jenneh, betyr en utdannelse at fremtiden hennes er helt åpen. Hun har sjansen til å lære seg et yrke, skaffe seg en inntekt og støtte seg selv, og takket være lærerne har hun selvtilliten til å sette mål og oppnå dem.

For Nabirye er det en historien en helt annen. Sånn det er nå, vil hun sannsynligvis ikke fortsette utdannelsen og hun vil antageligvis sløse bort de neste årene isolert hjemme mens jevnaldrede fortsetter å lære. Hennes allerede lave selvtillit kan falle enda lavere, det blir vanskelig for henne å få venner og hun kan ende opp med å tro, i likhet med lokalsamfunnet hennes, at hun ikke har noe av verdi å tilby og intet håp for å skaffe en inntekt. Som en 15-åring har hun fremdeles enormt potensiale, men med hver dag uten utdannelse forsvinner en liten del av det.

Livene til Jenneh og Nabirye viser hvilken utrolig forskjell utdanning har for barn med funksjonshemminger. Akkurat nå er det noen få Jenneh-er og flere hundre millioner Nabirye-er i utviklingsland. Det finnes ikke ord til å i tilstrekkelig grad oppsummere hvilket utrolig tap av potensiale dette er.

Den eneste måten denne situasjonen noensinne kan endres er om funksjonshemming blir en prioritet innen global bistand.

Ellers vil ingenting endres – vi vil se flere og flere historier som Nabiryes og unge mennesker som Jenneh vil fortsette å være unntaket fremfor regelen. Vi har en reell mulighet til å endre liv, men vi må gjøre det nå.

Jenneh snakker i klassen.

Jenneh er blind og skolen har utgjort en stor forskjell i livet hennes

Jenneh snakker i klassen.

Les mer om arbeidet vårt

Øyehelse

Flere historier

Dr Agatha Aboe ler under samtale med lokalbefolkning ute i felten.
Sightsavers Reports

Agathas historie

Dr Agatha Aboe, fra Ghana, har jobbet hos Sightsavers i 10 år. Hun er ekstremt dedikert til å eliminere den forsømte tropiske sykdommen trakom som fører til blindhet.

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.