STØTT OSS
Sightsavers Reports

Jesses historie

Jess med en helsearbeidere.

Jess sin reise for å få synet tilbake begynner med en lang og krevende reise til fots på 10 kilometer, til en mobil øyeklinikk i et avsidesliggende område i Malawi.

Dette er spesielt vanskelig for en fattig, eldre kvinne som går med bøyd rygg og som er svært svak fordi hun ikke lenger kan høste inn mat fra landet sitt.

På øyeklinikken som drives av Sightsavers, treffer Jess klinisk ansvarlig for oftalmologi, Rex Bwanausi, og Ade Adepitan, som rapporterer om Rex sitt arbeid for Channel 4-programmet Unreported World. Rex spør Jess hva hun kan se. “Bare mørke”, svarer hun trist.

Rex undersøker Jess sitt venstre øye og sier at det ikke er mulig å gjøre noe med det. Akutt øyekirurgi kan imidlertid gi Jess synet tilbake på det høyre øyet, hvis hun gjennomgår en grå stær-operasjon ved et sykehus i byen Chikwawa. Denne operasjonen vil sannsynligvis være avgjørende for om Jess vil kunne se igjen eller tilbringe resten av livet helt blind.

Jess med barnbarnet hennes.

“Jeg kjempet for å komme hit. Hvordan kan jeg få råd til å dra til Chikwawa?”

Men denne livlinen, som bare er 90 kilometer unna, er langt utenfor rekkevidde for en kvinne som ikke eier stort mer enn klærne hun har på seg. Jess føler seg fortapt og avslører hvor reell den desperate situasjonen hun befinner seg i er: “Jeg kjempet for å komme hit. Hvordan kan jeg få råd til å dra til Chikwawa?” Det finnes ikke noe enkelt svar.

Tre dager senere begynner folk å ankomme Chikwawas sykehus for operasjoner på 15 minutter som kommer til å endre livene deres. Men det er ingen tegn til Jess. Rex har et sterkt ønske om at hun og andre ikke skal gå glipp av operasjonene sine, så han klarer å få tak i én av sykehusets to ambulanser. Sammen med Ade henter han neste morgen 18 mennesker, inkludert Jess. Fremtidsutsiktene deres er nettopp blitt betraktelig bedre.

Jess sin operasjon blir utført av dr. Kayange. Mens Jess fremdeles er bevisst gjør han et snitt i øyet hennes og fjerner den uklare linsen som holder henne fanget i mørket. I det samme snittet fører han inn en ny, kunstig linse som forhåpentligvis vil gi Jess synet tilbake. Ingen vet imidlertid om operasjonen har vært vellykket før neste morgen.

Neste dag er det Rex som forsiktig tar av den store bandasjen på Jess sitt høyre øye. Så spør han: “Kan du se meg?” “Ja.” “Hva har jeg på øynene mine?” “Briller.” Et stort smil brer seg over Jess sitt ansikt. Hun vet hun har fått synet tilbake. Hun vet også at det første hun ønsker å gjøre, er å holde Mary, oldebarnet hennes som hun aldri har sett.

Jess sitter alene.

Fremtidsutsiktene deres er nettopp blitt betraktelig bedre

Med babyen på fanget sitt er Jess en helt ny kvinne. Hun ser avslappet ut og ler mye. Det samme er tilfelle når hun kommer tilbake til landsbyen. Jess er ikke lenger en svak, gammel kvinne som går med bøyd rygg. Hun går oppreist, høy og stolt. Hun sier hun er glad fordi “nå kan jeg se alle rundt meg, alle ansiktene deres.”

Jess viser til og med frem en liten dans mens hun er omringet av familie, venner og andre landsbyboere. Hun kjenner umiddelbart igjen landsbysjefen når han besøker henne, noe som blir møtt med gledesrop og håndklapping. Jess er hjemme. Reisen hennes er fullført. Hun har fått fremtiden tilbake, takket være de fantastiske menneskene som støtter Sightsavers og gjør arbeidet til Rex og teamet hans mulig.

Jess går, med hjelp.

“Hun vet hun har fått synet tilbake”

Jess går, med hjelp.

Les mer om arbeidet vårt

Øyehelse

Flere historier

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.