STØTT OSS
Sightsavers Reports

Vanitas historie

Vanitas historie.

Muligheten til å omgås mennesker på en daglig basis er noe vi tar for gitt.

For noen er dette en luksus som rett og slett ikke er tilgjengelig, og det verste er at det ikke er deres egen feil. Hvis du var født med en funksjonshemning i et land som ikke var fullt i stand til å støtte deg, hvordan tror du at du ville klart deg?

For Vanita var dette realiteten. Vanita ble født helt blind. Fordi hun aldri har kunnet se, har Vanitas foreldre hatt et stort ansvar for sikkerheten hennes. Men uten midler til opplæring og utdanning kunne de bare sørge for at hun var trygg ved å holde henne inne i huset hele dagen, hver dag.

Sightsavers inngikk et samarbeid med Dalit Sangh, en sivilsamfunnsbevegelse med base i India som jobber for fattige og trengende menneskers utvikling. Samarbeidet gikk ut på å starte et treårig program for samfunnsbasert rehabilitering og inkluderende opplæring, for å bedre livene til mennesker som Vanita. I tillegg til å bekjempe blindhet og rehabilitere de med irreversibel blindhet, fokuserer programmet på å mobilisere andre grupper for funksjonshemmede, styrke organisasjoner og jobbe sammen med barne- og ungdomsgrupper.

Vanita var 18 år gammel da hun fikk tilbud om hjelp fra en av Sightsavers sine arbeidere. Men Vanita sine foreldre var bekymret for sikkerheten hennes og var i første omgang motstandere av at hun skulle delta i noen form for opplæring. De gikk imidlertid med på det etter at en lokal feltarbeider forsikret dem om at det ville være avgjørende for at hun skal kunne leve et normalt liv.

Før Vanita møtte prosjektmedarbeiderne sa hun at hun ble etterlatt hjemme alene hele dagen, og at hun derfor var sjenert og følte seg ensom og isolert. Men med støtte fra feltarbeideren sin har Vanita lært seg grunnleggende leveferdigheter, ferdigheter innen personlig hygiene, orientering og mobilitet samt gjenkjenning av penger, og hun fikk også hjelp til å søke om stønad på 150 IR (ca. 1,46 GBP, 18,34 kr) som hun var kvalifisert for.

“Jeg føler meg som en ansvarlig person nå. Jeg har lært så mye, jeg har eget kjøkken for meg og mannen min … Jeg er ikke lenger avhengig av andre.”

Vanita er nå 23 år gammel og gift, og mannen hennes Hariesh bor sammen med Vanita og familien hennes. Takket være prosjektet kunne Vanita sette opp sin egen butikk utenfor foreldrenes hus, der hun selger sjampo, te, kjeks og såper til lokalsamfunnet sitt. Fra dette kan hun tjene opptil 40 IR (ca. 0,39 GBP, 4,90 kr) om dagen.

Vanita ser ned.

“Jeg føler meg som en ansvarlig person nå”

Vanita ser ned.

Les mer om arbeidet vårt

Øyehelse

Flere historier

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.