STØTT OSS
Sightsavers Reports

Kualas historie

Kualas historie.

Da 19 år gamle Kualas landsby i Sør-Sudan ble angrepet ble han og familien hans tvunget til å flykte over grensen til Kenya.

Han bor nå i flyktningleiren Kakuma, som har vært i drift siden 1989 og huser 200 000 sudanske flyktninger, og livet hans er vanskeligere enn de fleste kan forestille seg. Trakom som fører til blindhet – en bakteriell øyeinfeksjon som er den fremste årsaken til blindhet i utviklingsland – har i tillegg tatt synet på det ene øyet hans og 20 prosent av synet på det andre.

“Jeg har mistet synet mitt gradvis over tid, men familien min har ikke råd til å sende meg til en lege”, sier han. Kuala har klart å finne tilfeldige jobber i Kakuma så han kan tjene litt penger, men han blir ofte ekskludert av jevnaldrende siden det sviktende synet hans betyr at han ikke kan lese eller delta i spill. Det er en situasjon som får han til å føle seg svært trist og isolert. Tilstanden hans gir ham også sterke og vedvarende smerter.

En miljøarbeider i leiren fortalte Kuala om en gratis øyeklinikk i Kakuma, så en morgen gikk han tidlig av sted for å besøke klinikken. Han ble undersøkte av kirurgen Maurice Oduor, som forklarte til Kuala at synet på det ene øyet var fullstendig borte – langvarig infeksjon hadde ført til at øyevippene hadde klistret seg til øyeeplet, slik at øyet gjorde ekstremt vondt og synet hadde blitt alvorlig skadet – Maurice fortalte imidlertid at det andre øyet kunne reddes.

Diagnosen gjør Kuala bekymret, han er redd han ikke vil kunne se godt nok til å jobbe. “Jeg er nødt til å tjene nok penger til å ta vare på familien min. Men jeg er glad for at jeg ved å operere et øye vil kunne beholde det lille jeg har av synet.”

Senere den ettermiddagen blir han operert, og når han kommer tilbake neste dag for å få sjekket, vasket og bandasjert øynene, ser han gladere ut. “Smerten er borte”, sier han. “Før gjorde øynene mine veldig vondt, men nå er jeg kjempeglad for at jeg ikke kommer til å bli helt blind.”

Kuala er bare én av pasientene som blir behandlet under “The Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust Trachoma Initiative”, som rulles ut av medlemmer av International Coalition for Trachoma Control, herunder Sightsavers – en av en rekke implementeringspartnere som leverer stiftelsens Trachoma Initiative i elleve samveldeland i Afrika, Stillehavsområdet og Australia.

Maurice, som opererte Kuala, er utdannet kataraktkirurg og prosjektkoordinator for stiftelsen Trachoma Initiative. Han har viet sitt yrkesaktive liv til å utrydde sykdommen i Kenya. “Målet mitt som øyekirurg er å gjøre noe unikt i landet mitt som jeg kan være stolt av”, sier han. “Det er emosjonelt å kunne hjelpe mennesker, spesielt hvis de får tilbake synet, og jeg er glad for at jeg gir noe tilbake til samfunnet.”

En operasjon i en Kakuma klinikk.

“Før gjorde øynene mine veldig vondt, men nå er jeg kjempeglad for at jeg ikke kommer til å bli helt blind”

En operasjon i en Kakuma klinikk.

Les mer om arbeidet vårt

Øyehelse

Flere historier

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.