STØTT OSS
Sightsavers Reports

Mehidis historie

Mehidis historie.

Sju år gamle Mehidi (kledd i rosa på bildet ovenfor) bor i Bangladesh.

Han er en strålende blid gutt med mye energi og lekelyst, som ønsker mer enn noeannet å kunne le og ha det gøy sammen med vennene sine. Helt inntil nylig var ikke dette mulig for vesle Mehidi, fordi han var blitt diagnostisert med dobbeltsidig katarakt (grå stær på begge øynene), og for et barn på sju år kan dette ha alvorlige konsekvenser.

Et barn som har grå stær står i fare for å ikke kunne utvikl

e seg på normalt vis. Det blir da et kappløp med tiden, for et slikt barn må opereres så snart som mulig. Hvis et barn fremdeles har grå stær etter sjuårsalderen, reduseres mulighetene for at barnets syn kan forbedre seg dramatisk.

For tre år siden klarte Mehidis mor, Amena, å spare opp nok penger til å ta med seg sønnen på den lange reisen til et sykehus i hovedstaden Dhaka for å få øynene til Mehidi testet. Der ble han diagnostisert med grå stær, og ble fortalt at han trengte operasjon umiddelbart, men Amena hadde dessverre ikke råd til å bringe Mehidi tilbake til sykehuset, og dette betydde at han ikke kunne få den operasjonen som han trengte.

Amena var veldig lei seg. Hun fortalte oss at de andre barna i landsbyen hadde begynt å erte Mehidi. De ville ikke leke sammen med ham, og kalte ham «kaana», som er et slangord for blind.

For tre måneder siden hørte Amena om et Sightsavers-prosjekt der de samarbeidet med et lokalt sykehus for å kunne tilby operasjon for grå stær. Endelig kunne hun ta med seg sønnen sin slik at han kunne få den operasjonen han trengte for å redde synet.

Mehidi fikk øynene testet da han kom til det lokale sykehuset, men fordi han var så liten, hadde han begynt å bli redd. Vi kunne høre at han gråt mens han ble gjort klar for operasjonen, samtidig som Amena forsøkte å berolige ham. Nå var det bare å vente.

Et barn som har grå stær står i fare for å ikke kunne utvikle seg på normalt vis

Da bedøvelsen hadde gått bort neste morgen, fikk Mehidi besøk av kirurgen som varsomt fjernet bandasjen, gjorde rent området rundt begge øynene hans og ga ham øyedråper. Mehidi ble bedt om å åpne øynene for første gang.

Han så først litt gretten ut da bandasjen ble tatt av, men etter noen få minutter var både han og moren strålende glade – og han besto kirurgens synstest med glans!

Vi kom tilbake noen timer senere for å se på barna som lekte. Mehidi tegnet pene bilder med omhu, og hadde det gøy mens han kappkjørte lekebiler sammen med andre barn på sykehusavdelingen, og det var åpenbart at han var mye lykkeligere enn før.

Mehidi ble operert tidsnok og reiste hjem etter å ha fått synet tilbake. Men det er fortsatt tusenvis av barn som ham som trenger hjelp.

Vil du bidra med for å gi flere barn som Mehidi synet tilbake?

 

Mehidi, med solbriller på, spiller med et kamera.

“Mehidi ble bedt om å åpne øynene for første gang”

Mehidi, med solbriller på, spiller med et kamera.

Les mer om arbeidet vårt

Øyehelse

Flere historier

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.