STØTT OSS
Sightsavers Reports

Abrehets historie

juni 2017
Abrehets historie

For mange mennesker i utviklingsland som får øyeproblemer, betyr kravene i hverdagslivet koblet med frykten for å søke behandling, at de lider gjennom utrolig mye smerte.

For 20-årige Abrehet Nuguse, en mor til to som bor i Enderta-distriktet i det nordlige Etiopia, var det å besøke det lokale sykehuset et stort steg.

Abrehet med en lapp over øye etter trakom operasjonen.

“Jeg er sikker på en ting – jeg unngikk å bli blind. Jeg er veldig lykkelig”

Abrehet Nuguse etter operasjonen, med en øyelapp i to år hadde Abrehet levd med smerter i øynene hver gang hun måtte blinke. Ansvaret som kom med det å være mor, samt å støtte ektemannen mens han jobbet på gården, gjorde det nesten umulig for henne å besøke det lokale sykehuset, til tross for at det ligger bare 15 km fra landsbyen hennes. “Det er ingen som kan ta vare på guttene mine og huset. Jeg må også støtte ektemannen min på gården,” forklarte hun.

Til slutt ble smertene uutholdelig, og hun fryktet at hun ville miste synet. En helsearbeider i landsbyen hennes fortalte henne at hun burde søke hjelp på sykehuset, så hun bestemte seg for å ta turen sammen med en av sønnene sine. Hun ble undersøkt av en sykepleier som fortalte henne at hun hadde fremskreden trakom, en smittsom øyesykdom som fører til at øyevippene vokser innover og gnir mot øyet.

“Jeg bestemte meg for å komme fordi smertene begynte å påvirke grunnen til at jeg ikke kom, som er å ta vare på guttene mine,” forklarte Abrehet. Hun trengte en mindre operasjon, men var bekymret for at det ville bli smertefullt. Sykepleieren beroliget henne og forklarte at trakom kan føre til blindhet hvis det ikke behandles.

Abrehet gikk med på kirurgi og dagen etter operasjonen var hun ivrig etter å få fjernet øyelappen. Hun var henrykt over resultatet: hun sier at det er befriende å ikke føle smerte hver gang hun blinker, og hun trenger ikke å bekymre seg over å bli blind.

“Nå kan jeg fokusere på barna mine og hjelpe ektemannen min på gården,” sier Abrehet, smilende. “Jeg er sikker på en ting – jeg unngikk å bli blind. Jeg er veldig lykkelig.”

Trakom i Etiopia: fakta

  • Det bor mer enn 75 millioner mennesker i trakom-endemiske områder i Etiopia – det største antallet i noe land i verden.
  • Etterslepet av mennesker som umiddelbart trenger øyelokk-kirurgi for å forhindre blindhet grunnet trikiase er på mer enn 693 000 – igjen, det største antallet i noe land i verden.
  • I 2012 lanserte Etiopia sin første handlingsplan for trakom, etterfuglt av det globale trakomkartleggingsprosjektet (Global Trachoma Mapping Project, GTMP) for å innhente data om sykdommen ved hjelp av smarttelefoner.
  • GTMP identifiserte at mer enn 90 prosent av distriktene i Etiopia hadde trakomnivåer på nivåer som krever en folkehelseløsning.
  • Mellom juli 2015 og juli 2016 behandlet International Coalition for Trachoma Control 9,4 millioner mennesker med antibiotika for å bekjempe trakom-infeksjon.
  • Per dags dato har mer enn 16 millioner antibiotikabehandlinger blitt distribuert.

Les mer om arbeidet vårt

Forsømte tropesykdommer

Flere historier

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.

mai 2019
Naheed, Mahmoud og barnebarna deres smiler.
Sightsavers Reports

Naheeds historie

Naheed er en av de siste pasientene som ble operert som en del av Sightsavers’ Million Miracles-kampanje, som har samlet inn nok midler til å finansiere en million grå stær-operasjoner i landene hvor vi jobber.

desember 2018
Barn ved en inkluderende skole i Sierra Leone.
Sightsavers Reports

“Vi har lært å behandle alle barn likt”

Sightsavers’ Kate McCoy reiste til Bombali-distriktet nord i Sierra Leone for å se hvordan prosjektet hjelper barn med nedsatt funksjonsevne til å knuse stereotyper.

september 2018