STØTT OSS
Sightsavers Reports

Ajunas historie

Ajunas historie

I mange regioner i Afrika, kjemper samfunn en pågående kamp mot ødeleggende sykdommer.

Millioner av voksne og barn påvirkes av parasittinfeksjoner som, hvis de forblir ubehandlet, kan forårsake langtids funksjonshemning og blindhet.

Onchocerciasis, også kjent som elveblindhet, overføres via bittet til en infisert svartflue og kan forårsake alvorlig hudsykdom, synsforstyrrelser og blindhet. Lymfatisk filariasis overføres via myggbitt og fører til smertefull funksjonshemning og deformering. Stigmaet som følger med kan ha en ødeleggende påvirkning for de berørte, deres familier og samfunnet.

Infeksjonene som forårsaker begge disse sykdommene kan behandles med medisin. Men hvordan når denne livreddende behandlingen mennesker som trenger den?

Store deler av arbeidet faller på frivillige medisinleverandører: medlemmer av det lokale samfunnet som er opplært til å dele ut medisiner og samle inn data.

Ajuna Socia, 33 år, bor i Bunyoro-regionen vest i Uganda, og har vært frivillig medisinleverandør de siste fem årene. “Jeg vil hjelpe mennesker fordi de dør – jeg vil redde samfunnet mitt og gi dem medisin. Arbeidet er viktig fordi vi har reddet så mange liv. Noen kom seg ikke til sykehuset og døde pga uvitenhet. Så det er enklere hvis vi tar med medisin til dem.”

Ajuna er en av de frivillige som er en del av Sightsavers store medisinadministreringsprosjekt i Bunyoro-regionen. Før den siste leveransen, deltok hun på en opplæringsøkt på Kibwoona helsesenter i Masindi for å oppfriske kunnskapen sin, sammen med 30 andre frivillige. De lærte om å samle inn data, bestemmelse av medisindoser for voksne og barn, og hvordan man administrerer medisinen riktig.

“Opplæringen hjelper meg – jeg har fått så mye kunnskap og erfaring,” sier Ajuna. “Før var jeg sjenert, men nå snakker jeg med andre i samfunnet og lærer dem ting. Jeg ble valgt til å gjøre dette fordi jeg er god med mennesker – jeg er høflig, trofast mot lokalsamfunnet og de stoler på meg.”

De fleste medisinleverandørene jobber i team: det er sju frivillige i Ajunas landsby som leverer medisin, måler menneskers høyde for å bestemme riktig dose og arkivere resultatene i dataregisteret. De reiser også alene ut for å besøke fjerntliggende samfunn. Arbeidet er finansiert av Storbritannias myndigheters avdeling for internasjonal utvikling, som en del av UK Aid Match-programmet, som matchet donasjoner fra Storbritannias befolkning til Sightsavers i 2015.

studenter lærer å bruke målestokker for å beregne medisindoser under medisinleverandørenes opplæringskurs ved Kibwoona helsesenter i Masindi, Uganda.
Studenter lærer å bruke målestokker for å beregne medisindoser under medisinleverandørenes opplæringskurs ved Kibwoona helsesenter i Masindi, Uganda.

“Opplæringen hjelper meg – jeg har fått så mye kunnskap og erfaring”

“Når vi har gitt dem medisinen, forsvinner sykdommen,” forklarer Ajuna. “De som hadde utslett forteller at de ikke lenger har problemer med det. De sa at de hadde synsproblemer før, men nå ser de godt.”

Medisinlevering skjer hvert år i april og oktober, og de frivillige jobber kun disse to månedene. Ajuna sier at hun foretrekker å jobbe på kveldstid, fordi da er de fleste hjemme, så på dagtid tar hun seg av de tre barna sine. Men arbeidet er ikke alltid lett.

“I regnsesongen er det utfordrende,” forklarer hun. “Noen ganger er ikke folk hjemme og du må gå tilbake til det samme huset fire ganger så medisinen ikke blir bortkastet – de må ta den mens du er der. Noen ganger jobber vi i stekende sol. Noen ganger er det langt mellom husene og vi må gå.

“Noen spør masse spørsmål og du må repetere informasjon. Noen tror vi får lønn for denne jobben, men det får vi ikke.”

 

Ajuna deltar i de frivilliges opplæringskurs i Masindi.
Ajuna deltar i de frivilliges opplæringskurs i Masindi.

Store deler av arbeidet faller på frivillige medisinleverandører

Til tross for vanskelighetene er Ajuna klar over viktigheten av arbeidet sitt, ikke bare når det gjelder å dele ut denne livreddende medisinen, men også med å heve bevisstheten om sykdommene i lokalsamfunnene.

“Vi lærer folk om årsakene til sykdommen ved å vise dem bilder. De blir redde. Hvis de ser tegn til noe, kommer de løpende til oss. Vi lærer dem hva medisinen er mot, og de vet nå farligheten ved å ikke ta den – samfunnet er så bekymret for å få sykdommene. Folk liker medisinen og de sier at de vil fortsette å ta den hvert år.”

Målet er å sikre at hele lokalsamfunn behandles, å eliminere infeksjonen og forhindre spredning av sykdommen.

“Vi har sett en stor reduksjon i mennesker som lider av disse symptomene,” forklarer hun. “I dag ser jeg ikke mennesker som er blinde fra disse sykdommene. Når du blir frisk, får du et godt liv – ingen behøver å dø. Donasjonene og medisinen hjelper oss. Det redder liv og forhindrer død.”

Ajuna is smiling.

“Opplæringen hjelper meg – jeg har fått så mye kunnskap og erfaring”

Ajuna is smiling.

Les mer om arbeidet vårt

Forsømte tropesykdommer

Flere historier

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.