STØTT OSS
Sightsavers Reports

Simons historie

Simon smiler mot kamera.

Simon Peter Otoyo hadde akkurat kommet tilbake fra skolen da opprørerne fra Joseph Konys Lord’s Resistance Army kom til landsbyen hans i Nord-Uganda.

De bandt hendene hans bak ryggen og marsjerte ham, sammen med tre av brødrene hans, til en opprørercamp dypt inne i skogen.

Som en barnesoldat for LRA, fikk 11-åringen Simon Peter en pistol og ble sendt ut for å kjempe mot regjeringshæren. Under en hard kamp i 1996 ble han truffet av en kule i tinningen, som knuste hodeskallen og satte seg fast bak hans venstre øye, og gjorde ham permanent blind. Et tiår senere, har han snudd livet sitt rundt, og kjemper nå for å endre fordommer mot blindhet i Uganda.

“Folk ser på de blinde som en byrde”, sier Simon Peter, mens han sitter på en blå plaststol utenfor hytta si i byen Bweyale. “De ser på oss som om vi er skitne, og de tror vi ikke kan arbeide skikkelig. Men jeg ville vise samfunnet at funksjonshemmede også kan være produktive”.

Etter at han ble skutt, tilbrakte Simon Peter de neste 10 dagene i koma. Opprørerne tok ham til ulike sykehus, men ingen av dem ville forsøke å ta ut kulen som lå bak øyet hans, så de nesten ni årene holdt han ut intense smerter mens han flyttet med dem fra leir til leir i grenselandet mellom Uganda og Sudan, der han holdt seg bak med kvinnene og barna mens mennene dro ut for å slåss.

Til slutt ga et bakhold fra hæren ham en vei ut. Mens raketter regnet ned over opprørernes jungelbase, rømte Simon Peter, og løp blindt inn blant trærne. En kule slo gjennom skinnleggen hans, men han fortsatte til støyen fra kampene stilnet. Han vandret i tre dager gjennom villmarken med bare hørsel og berøring til hjelp, før han ble funnet og tatt med til et sykehus.

I dag har 31-åringen en heltidsjobb som lærer på strikkekurs for studenter ved Amor Foundation Vocational Training Institute, slik at han kan forsørge kona og deres ti måneder gamle sønn. Han knuser fordommer om synshemmede.

“Før var jeg ikke fri. Det er så mye bedre å jobbe for meg selv og tjene en inntekt, istedet for å bare motta veldedighet”, sa Simon Peter.

“Ofte mener samfunnet at funksjonshemmede er forbannet”

Ifølge folketellingen i 2014, av befolkningen på 34,6 millioner, har 14 prosent av ugandere over fem år en funksjonshemming, med høyere tall i distriktene. Til tross for mer inkluderende politikk for funksjonshemmede, gjør manglende data og statistikk om funksjonshemmede det svært vanskelig å overvåke denne politikken og skape ansvarliggjøring. Som en følge har de funksjonshemmede fått manglende oppmerksomhet og ressurser, slik at deres tjenestetilbud og investeringene som blir gjort for å endre samfunnsmessige oppfatninger av funksjonshemming har blitt redusert ytterligere.

Edith Kagoya, koordinator for et Sightsavers-prosjekt som tar sikte på å få unge funksjonshemmede i arbeid, sier at den største utfordringen er å endre samfunnets holdninger til funksjonshemmede.

“Ofte mener samfunnet at funksjonshemmede er forbannet”, sa hun, og la til at som et resultat av dette bli mange neglisjert av familien, eller overbeskyttet, og de nektes muligheten til å oppnå uavhengighet og lære å navigere i verden på egen hånd. Mange fullfører aldri skolen, og i et land med høy arbeidsledighet er det spesielt vanskelig for funksjonshemmede å skaffe seg en jobb.

Sightsavers Connecting the Dots-program har trent opp mer enn tre hundre unge mennesker med ulike typer funksjonshemninger i yrkesfaglige ferdigheter som snekring, strikking og IT, før de blir plassert i praksisplasser. Det var gjennom dette prosjektet at Simon Peter lærte sitt yrke.

 

Simon Peter med sine studenter.

14 prosent av ugandere over fem år en funksjonshemming

På en mandag i slutten av november, ankom Simon Peter arbeidsplassen der vill feiring markerte avslutningsdagen. Han omfavnet sine studenter og snakket med sine lærerkolleger, pent kledd i en lys grå tredelt dress og leiet i hånden av sin lillebror.

“Først trodde jeg ikke at han kunne lære oss noe”, sa Awello Younes, en 16 år gammel student på instituttet som har tilbrakt ett år i Simon Peters strikkeklasse. “Familien min spurte meg om det var sant at en blind mann kan undervise, og min bror kom hit for å se det med egne øyne”.

Nå tjener Awello penger ved å selge skjerf og gensere til lokale innbyggere for å holde de kalde nettene i denne delen av Nordvest-Uganda ute, og har planer om å fortsette å strikke på heltid som en karriere.

Simon Peter med strikkeverktøy.

“Folk ser på de blinde som en byrde”

“Jeg har jobbet hardt for å åpne samfunnets øyne, for å vise dem at blinde bør støttes”, sa Simon Peter. “Vi vil endre tankemønsteret deres, men vi har ikke nådd det punktet ennå”.

Lære en ferdighet, og deretter bidra med å dele den med andre, har hjulpet Simon Peter til å overvinne traumer fra et tiår i skogen med en av verdens mest brutale opprørsgrupper. Ni av disse årene ble tilbrakt i totalt mørke.

“De lærte oss å bruke våpen, og bortføre andre barn. De tvang oss til å gjøre ting”, sa Simon Peter.

“Men undervisningen hjelper meg til å glemme det som skjedde. Vennskap, et godt hjem, leve godt, alle disse tingene hjelper meg å gå videre. Ingen tilstand er permanent, og for første gang, er jeg fri.”

Simon Peter lerer sin studenter.

“Det er så mye bedre å jobbe for meg selv og tjene en inntekt”

Simon Peter lerer sin studenter.

Les mer om arbeidet vårt

Funksjonsnedsettelser

Flere historier

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.

Naheed, Mahmoud og barnebarna deres smiler.
Sightsavers Reports

Naheeds historie

Den første gangen vi møtte Naheed Akhtar var på LRBT øyesykehus i Mandra utenfor Islamabad, Pakistan.