STØTT OSS
Sightsavers Reports

Riyas historie

Riyas historie

Husker du hvor gammel du var da du tok den første synstesten din?

Kanskje gikk du på skolen, eller du var enda yngre hvis foreldrene dine skjønte at du trengte briller raskere enn det. Men husker du hvor lett det var å få tak i briller hvis du trengte? Det gjør mange av oss her i Sightsavers.

Dessverre er ikke dette en mulighet for tusenvis av mennesker som bor i land med ekstrem fattigdom.

For barn som Riya (bildet) kan noe så enkelt som et par briller bety forskjellen mellom en lysere fremtid, og en hvor hun vil bli fanget i en syklus med fattigdom.

Korrigering av refraksjonsfeil (også kjent som kortsynthet, langsynthet og astigmatisme) er utrolig viktig for arbeidet vårt. Det betyr at vi kan ta store skritt for å bryte denne syklusen for barn som Riya.

Ni år gamle Riya la merke til at hun hadde problemer med øynene da det var vanskelig å se tavlen på skolen. Hun konsentrerte seg så hardt for å se at øynene ble fylt av tårer, noe som gjorde det veldig vanskelig for henne å følge med på det læreren sa og hun kunne ikke holde tritt med de andre.

Alt forverret seg i takt med synet for Riya. Hun sluttet å gå ut for å leke med vennene sine, redd for at hun skulle skade seg selv. De begynte å erte henne: “De kalte meg en slem jente”, sa hun.

Riya danser foran et publikum.

Riya, som bor i Patna, India sammen tanten og bestemoren sin, visste ikke at hun trengte briller. Bestemoren hennes fortalte henne at hun hadde svake øyne, og at de snart ville rette seg selv.

Løsningen er utrolig enkel og kan være livsforandrende. Gi en gave i dag og kan du gi en synstest og et par helt nye briller for et barn som Riya.

Riya var en av de heldige. Takket være støtte fra mennesker som deg, fikk læreren hennes opplæring som gjorde det mulig for ham å synsteste alle barna i klassen for en rekke synsproblemer. Ett av disse var refraksjonsfeil.

Vi fikk muligheten til å oppsøke Riya under tilpasningen av brillene på skolen og forvandlingen hennes var umiddelbar. Hun begynte å smile og så seg oppglødd rundt omkring, endelig i stand til å kunne se verden rundt seg i klarhet.

Riya fortalte oss at hun alltid har drømt om å utdanne seg til lege. Nå, med de nye brillene sine, er hun ett skritt nærmere å nå målet sitt. “Utdanning er viktig for meg. Jeg ønsker å utdanne med til lege – jeg ønsker å tjene folket.” Sa hun.

Vi deltok senere i dansetimen til Riya, der klassen hennes fremførte en dans for oss. Se en kortfilm av det nedenfor og se forskjellen for deg selv!

Det er takket være donasjoner fra de sjenerøse supporterne våre at vi kan fortsette å redde synet til barn som Riya.

Løsningen er utrolig enkel og kan være livsforandrende

Riya, med briller på, smiler.

“Utdanning er viktig for meg. Jeg ønsker å utdanne med til lege – jeg ønsker å tjene folket”

Riya, med briller på, smiler.

Les mer om arbeidet vårt

Øyehelse

Flere historier

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.

Naheed, Mahmoud og barnebarna deres smiler.
Sightsavers Reports

Naheeds historie

Naheed er en av de siste pasientene som ble operert som en del av Sightsavers’ Million Miracles-kampanje, som har samlet inn nok midler til å finansiere en million grå stær-operasjoner i landene hvor vi jobber.