STØTT OSS
Sightsavers Reports

Omgitt av fare, selv i sitt eget hjem

Aklima holder seg fast i en av bølgebryterne ved vinduet i hjemmet hennes.

Tre år gamle Aklimas hjem, i Bangladesh, er omgitt av store firkantede dammer brukt til å ha fisker i – og en av dem er fem meter fra ytterdøren hennes.

Landsbyen Harulia Bazar, der Aklima bor, er utsatt for oversvømmelser. Derfor har innbyggerne i landsbyen lært å bygge husene sine av bølgeblikk og bølgebrytere. De bygger også på betongblokker over bakkenivå.

Når regntiden kommer og regnet begynner å falle, blir gjørmen i landsbyen veldig glatt. Dette betyr fare for ethvert lite barn, og spesielt for et barn som holder på å bli blind av grå stær.

Aklima holder morens hånd når de går forbi en damm i nærheten av hjemmet deres.

Bekymrede foreldre

Aklima har hatt grå stær på begge øyner siden fødselen, men foreldrene hennes la først merke til dette nylig da hun ikke kunne se ting de ga henne. Aklimas mor, Sharmin Akhter, fortalte oss: “Da jeg ga henne noe å spise, kunne hun ikke finne maten foran seg. Det var slik jeg oppdaget at hun hadde problemer med synet.”

Sharmin ble raskt urolig og redd for datteren. “Siden jeg oppdaget at Aklima knapt kan se, må jeg være med henne hele tiden. Det er mange glatte områder rundt huset vårt – det finnes også dammer hun kan falle i og drukne. Hvor jeg enn går, tar jeg Aklima med meg.”

Aklimas mor holder henne i armene sine.

Det er viktig med rett diagnose

I sin desperasjon for å hjelpe datteren, tok Aklimas far Saidul henne med til en øyeklinikk, hvor hun fikk diagnosen grå stær og ble henvist til operasjon – delvis betalt av Sightsavers.

Det er viktig at små barn som blir diagnostisert med grå stær, som Aklima, blir operert så snart som mulig. I deres alder holder øynene fortsatt på å utvikle seg, og grå stær som blokkerer synet deres interfererer med denne prosessen. Hvis grå stær ikke blir behandlet i tide, kan synet deres kanskje aldri komme tilbake.

Heldigvis for Aklima, kom diagnosen hennes tidsnok. “Legen ga oss håp om at hvis operasjonen ble gjort snart, kunne Aklimas syn bli helt kurert,” fortalte Aklimas far. “Vi er klare for Aklimas operasjon, og håper at hun blir kurert.”

Aklima hviler hodet sitt i morens fang på sykehuset.

På operasjonsdagen

Aklima er det yngste barnet som blir operert denne dagen, så hun får gå inn først. Det er noen nervøse 45 minutter for moren hennes, men Aklima er raskt tilbake hos henne etter operasjonen.

Neste dag er Aklima mer pratsom og nysgjerrig enn noen gang. Legene tar forsiktig bort bandagen og renser øyet hennes. De dekker det med en grønn kopp, som blir teipet til ansiktet hennes, for å hinder henne i å klore eller ta på øyet sitt.

Før Aklima blir utskrevet sitter hun glad og leker med morens skjerf, nysgjerrig på fargene hun ikke kunne se bare noen dager tidligere. “Jeg tror at Aklima vil være tryggere nå,” sier moren. “Hvis det andre øyet hennes også blir behandlet, vil hun være helt kurert – og da vil jeg være ennå mer lettet.”

Aklimas mor holder henne i armene sine etter hennes grå stær-operasjon. Hun har en grønn plastikk-kopp tapet til ansiktet, som beskytter øyet hennes.

Takket være de generøse donasjonene til våre givere, kan Aklima nå leke, utforske og lære sammen med andre barn i landsbyen. Hun har fått barndommen sin tilbake.

Aklimas mor holder henne i armene sine etter hennes grå stær-operasjon. Hun har en grønn plastikk-kopp tapet til ansiktet, som beskytter øyet hennes.

Du kan hjälpa oss rädda någons syn

STØTT OSS

Flere historier

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.