STØTT OSS
Sightsavers Reports

Kampen mot elveblindhet

To feltarbeidere tar en pause ved siden av Agogo-eleven i Uganda.

Lapaya er en avsidesliggende, fattig landsby med jord- og stråhytter i det nordlige Uganda. Landsbyen ligger langs elven Agogo som har flere dramatiske fossefall.

Lokalbefolkningen henter vann fra elva for å drikke, vaske og bade. Men inntil nylig var elven også et sted for yngling av Simulium-knotten, som overfører elveblindhet.

Owot Moses sitter alene og ser bort fra kameraet.

Ødelagte liv

Spor etter denne grusomme sykdommen finnes overalt. Over halvparten av landsbybeboerne sliter med synsproblemer, og mange har mistet synet helt. Forlatte hjem preger landsbyen etter at et stort utbrudd av knott i 2008 tvang mange til å forlate området.

“Selv kyllingene løp bort,” sa Owot Moses, som begynte å miste synet på grunn av elveblindhet for fem år siden. “Da jeg jobbet på åkeren, dekket den svarte knotten hele kroppen min. Knotten var så ille at vi ikke kunne være ute etter 17.00.”

Elveblindhet oppstår på grunn av bittet til svartknotten. Bittet etterlater mikroskopiske larver som trenger inn i såret. Disse vokser til voksne ormer, opptil 30 cm lange, som samles i klumpete knuter under personens hud og begynner å frigjøre nye larver.

Det første tegn på elveblindhet er vanligvis kløe. Dette blir verre når larver begynner å angripe hudens pigmentering, noe som fører til det karakteristiske “leopardhud” -utseende. Hvis sykdommen ikke blir behandlet, kan larvene komme inn i personens øyne, noe som til slutt fører til blindhet. 21-åringen Okello Norwell husker dette med skrekk.

Okello Norwell poserer for kameraet i hjemmet sitt i Uganda.

De första tecknen på flodblindhet

“Først kunne jeg se ormene bevege opp og ned i øynene mine,” sa han, “da ble jeg blind for alltid. Jeg vil gjøre noe i livet mitt, men jeg kan ikke.”

Rundt 37 millioner mennesker lider av elveblindhet, 99% av dem er i Afrika. Likevel koster det bare i underkant av 1 krone per person å behandle dette hvert år. Enda bedre, hvis et helt lokalsamfunn behandles i 16 till 18 år, elimineres risikoen for å bli smittet av sykdommen.

En feltarbeider holder opp en testtube med sorte fluer, klar for testing.

Du gör skillnad

Bare i fjor gjorde støtten fra trofaste støttespillere som deg at vi kunne foreta 46.918.726 elveblindhetsbehandlinger. Du har også hjulpet med å støtte de lokale teamene som fanger inn knotten til laboratorietesting. Dette gir viktig informasjon om spredning av sykdommen og gjør utryddelsesprogrammet
mer effektivt gjennom innhenting av massedata. Dette igjen muliggjør bedre dosering av elver med økovennlige kjemikalier som dreper knotten. Resultatene er veldig oppmuntrende. For noen år siden tok teamet i Lapaya regelmessig over 100 knotter på en enkelt dag. Nå har tallet falt til bare tre eller fire.

To feltarbeidere behandler elvevannet i Uganda.

Med din støtte gjør vi store fremskritt i å behandle og forebygge denne forferdelige og sjebnesvangre sykdommen.

To feltarbeidere behandler elvevannet i Uganda.

Hjelp flere mennesker ved å støtte oss i dag

STØTT OSS

Flere historier

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.