STØTT OSS
Sightsavers Reports

Saidis historie

Saidi smiler mot kameraet i sine nye briller.

Møt Saidi. Vi møtte denne smilende 5-åringen første gang i Zanzibar, da han gikk av en båt som kom fra Pemba Island.

En reise vi kan forestille oss var ganske hard, med tanke på at fergeturen tar fire til fem timer og er kjent for å være en røff tur. Det var 13 barnepassasjerer som kom til Zanzibar denne dagen, alle med håp om å motta behandling for diverse øyetilstander, og Saidi var en av dem.

Familien hans begynte å legge merke til hans synsproblemer fra veldig tidlig alder, og på tross av at han var i stand til å navigere på korte distanser, hadde ikke Saidi kunnet starte i barnehagen.

I desperasjon etter å gi Saidi hjelpen han behøvde, søkte Ali – Saidis far, råd fra en tradisjonell healer, men medisinen de fikk der virket ikke. Sadis tilstand begynte å forverres, og behandling av synet hans ble snart en kamp mot klokken.

Saidi holder farens hånd idet de ankommer fra Pemba Island omringet av en stor folkemengde

Fikk diagnose i Tanzania

Heldigvis for Saidi, tok faren ham med til deres lokale sykehus i Tanzania, der han ble diagnostisert med grå stær samt gitt anbefalning om å reise til Zanzibar for å få operasjonen han var i desperat behov av.

Det er veldig viktig at barn som Saidi får synsopprettende operasjon så raskt som mulig. Barn på hans alder med grå stær har en høy risiko for at øynene deres aldri blir ferdigutviklet, og hvis de fremdeles har det ved 8-årsalder reduseres sjansene dramatisk for at en operasjon vil hjelpe.

 

Saidi peker på et bilde i en bok med faren sin.

Saidis første par briller

Noen måneder etter operasjonen er Saidi klar for å bruke briller. Barn som har fått fjernet grå stær ved ung alder, trenger ofte briller for å hjelpe synet deres med å forbedre seg.

Først er han sjenert siden han aldri har brukt briller før, men Saidi springer snart mot sykehusdørene, smilende mens han svinger armene sine som en vindmølle. På bussturen hjem ser han interessert ut vinduet, og tar inn inntrykkene av det klare landskapet han ikke har kunnet se tidligere.

Saidi holder hender med sine kusiner mens de danser rundt i en sirkel.

Saidis hjertelige hjemkomst

Alle er glade når Saidi kommer hjem, og alle kusinene leker sammen. De holder hender og springer rundt i en sirkel og ler.

Saidis far er estatisk: “Nå kan han leke med de andre barna. Før pleide han å prøve, men det endte med at han falt… I januar skal han gå på skolen for aller første gang. Brillene hjelper mye, og Saidi liker dem virkelig.“

Det er virkelig takket være bidragsytere som deg at barn som Saidi får synet sitt tilbake, og er i stand til å gå på skolen. Saidis liv er forandret til det bedre – men dette fantastiske arbeidet kan ikke gjøres uten bidragene vi mottar.

Saidi leker på en rutsjebane.

"I januar skal Saidi gå på skolen for aller første gang. Brillene hjelper mye, og Saidi liker dem virkelig." Ali, Saidis far.

Saidi leker på en rutsjebane.

Du kan hjelpe flere barn som Saidi

STØTT OSS

Flere historier

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.