STØTT OSS
Sightsavers Reports

Utrotningen av trakom

En ung gutt holder hånden sin opp mot kameraet, og viser frem trakom-medisinene han holder.

Trakom er forferdelig smertefullt. Den kan gjøre folk blinde og er en sykdom som oftest rammer de fattige. Dette er sårbare menneskene – som lever i varme, tørre og støvete områder der de mangler rent vann og har dårlige sanitære forhold.

Sykdommen spres av knott og smitter lett ved berøring, f.eks. når det gnis i ømme, smittede øyne og dette kommer på klær og sengetøy. Men med din støtte, er vi godt på vei til å utrydde den.

Gjennom Trachoma Initiative Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust bidrar vi til å gjennomføre et stort helseprogram som følger Verdens helseorganisasjon godkjent SAFE strategi (kirurgi, antibiotika, ansiktsrengjøring og miljøforbedring). Resultatene så langt er utrolige.

Barbaca gnir sitt infekterte øye med sin skitne t-skjorte.

Tillsammans kan vi utrota trakom

I 10 av Malawi-distriktene har utbredelsen av trakom falt så lavt at vi ikke lenger trenger å utføre behandlinger og operasjoner. Ved årets slutt håper vi at ytterligere syv distrikter opplever det samme. Vi overvåker distriktene i tre år, og hvis antall tilfeller av trakom ikke stiger, vil sykdommen være eliminert!

Agnes sitter utenfor hjemmet sitt i Tanzania.

Et liv forvandlet

Etter en lang og smertefull kamp med trakoma kan Agnes smile igjen.

Uten behandling utviklet øyebetennelsen (trakoma) seg til trikiasis og forårsaket øyevipper som vente innover og skrapte overflaten av øyet ved hvert blunk. Agnes kjenner smerten dette gir så altfor godt. Hun led i tre lange år og ble mer og mer avhengig av sin familie ettersom hennes syn ble stadig forverret. Heldigvis fikk Agnes trikiasis kirurgi gjennom Trachoma Initiative før det var for sent, og hennes liv ble forvandlet.

”Min familie er veldig lykkelige! Det er de som oppfordret meg til å få hjelp”- Agnes John Milanzi

200
miljoner mennesker står fortsatt i fare for å bli blinde på
61 596
trikiasis operasjoner utført
24.7
miljoner behandlinger for trakoma tilbys

Håper for Sudan

Med din fantastiske støtte, kan vi konkludere med at Global Trachoma Mapping Project som vi gjennomførte i fjor – den største kartleggingsøvelsen som noensinne er gjort, var en suksess. Dette arbeidet ble ledet av Sightsavers og er et banebrytende samarbeid som involverte hele 30 ulike  elsemyndigheter, London School of Hygiene & Tropical Medicine, International Trachoma Initiative, Verdens helseorganisasjon og over 20 NGOer, hvorav de fleste er medlemmer av den internasjonale koalisjonen for Trachoma Control.

Resultatene av denne kartleggingen viser at 5,4 millioner mennesker i Sudan står i fare for å utvikle trakom, og at hundretusener allerede har sykdommen. Noen av disse når vi allerede. For eksempel er vi nå for første gang i Darfur der vi gjennomfører masseutdeling av medisinen Zithromax, for å behandle og forebygge trakom. Innen mai i år har du hjulpet oss slik at vi har fått mulighet til å behandle 1,7 millioner mennesker, men ytterligere 887.000 mennesker trenger akutt hjelp fra oss.

Barbaca blir undersøkt før behandling.

Takket være deg, har vi snart utryddet trakom i Malawi

Barbaca blir undersøkt før behandling.

Hjelp flere mennesker ved å støtte oss i dag

STØTT OSS

Flere historier

En mannlig trakompasient sitter ute og smiler.
Sightsavers Reports

Yaya’s historie

Den gambiske lokalsamfunnslederen Yaya ble tvunget til å slutte å jobbe da han pådro seg trakom. Folk er glade for å ha ham tilbake etter en vellykket operasjon.