STØTT OSS
Sightsavers Reports

En grå stær-operasjon har forvandlet Nadirs liv

Tre år gamle Nadir fra Bangladesh.

Møt treårige Nadir, som har hatt grå stær på begge øynene siden fødselen. Han bor i en liten landsby i Bangladesh sammen med moren Nasima, faren Anwar, storebroren Nahid og besteforeldrene.

Nadir elsker å leke med lekebiler. Han liker også cricket og spiller mange andre spill med onkel Mehedi, som bare er 12 år gammel. Onkelen hans forteller oss: «Jeg må hjelpe Nadir når vi leker med baller. Hvis ballen er på bakken, kan ikke Nadir finne den, så jeg må hente den for ham. Jeg liker å leke med Nadir – jeg har tenkt på det før, at hvis øynene hans var bedre, ville det vært lettere å leke med ham.»

Nadir holder en leketøybil nær ansiktet for å hjelpe ham med å se den tydeligere.

“Vi trodde Nadir ville dø”

På grunn av den grå stæren må Nadir ha lekene veldig nærme øynene for å se dem. Noen ganger kan han ikke finne lekene i det hele tatt, og Nasima må ofte hjelpe ham med å finne dem. Nadir kan bare leke på gårdsplassen utenfor hjemmet sitt, hvor han kjenner seg godt igjen – familien hans er bekymret hvis han går lenger. Men han har god hørsel: når moren eller morfaren roper på ham, kan han høre hvor de er.

Nadir ble født for tidlig og var svært underernært. Familien mente at han kunne ha dødd under fødselen, så de brakte ham og hans mor til et offentlig sykehus. “Vi var veldig bekymret,” sier bestefaren Abdul. “Vi trodde Nadir ville dø.” Etter sju dagers behandling ble Nadir bedre og han fikk lov til å reise hjem med sin mor.

Nadir blir båret inn i operasjonssalen av en kirurgisykepleier.

Diagnostisert med grå stær

Da Nadir var tre måneder gammel, så familien hvite flekker i øynene hans og skjønte at han hadde problemer med synet. De tok ham med til en gratis øyeklinikk i et nærliggende område. Legene der ga ham diagnosen grå stær, men sa at han ikke kunne behandles med en gang fordi han var for ung.

Da Nadir fylte tre år, tok familien ham med tilbake til sykehuset. “Vi var veldig bekymret for Nadirs øyetilstand,” sier Abdul. “Men da vi kontaktet sykehuset, forsikret legen oss at synet hans kunne reddes så han fikk leve et normalt liv.”

På operasjonsdagen, tidlig om morgenen, gjøres Nadir klar for kirurgi og tas med til operasjonssalen. Operasjonen tar bare 30 til 40 minutter og forandrer livet hans.

Nadir smiler mens han sitter ved siden av familiens geiter.

Å se klart for første gang

Når bandasjene blir fjernet, er Nadirs syn fortsatt litt uskarpt, men noen dager senere kan han se klart for første gang i sitt liv.

“Nadir er kurert og kan se alt,” sier Abdul. “Før operasjonen så et av øynene hans lite ut. Men begge øynene ser like ut nå. Nadir var helt avhengig av moren eller søskenbarna – nå vil han kunne gjøre ting alene. Mitt håp for Nadir er at han skal bli utdannet. Jeg vil sørge for at han får en utdannelse.”

Nadir er heldig: hvis han ikke hadde fått operasjonen innen han ble sju år, ville kanskje ikke synet blitt helt bra. Men takket være donasjoner fra folk som deg, har Nadirs liv blitt forvandlet.

Vil du donere og hjelpe flere barn som Nadir på deres mirakelreise?

Din donasjon kan hjelpe flere barn som Nadir

STØTT OSS

“Nadir var avhengig av moren eller søskenbarna. Nå vil han kunne gjøre ting alene.”

Deus Turyatemba stands next to an Inclusive Futures poster
sightsavers_news

Banebrytende nytt program vil gjøre det mulig for 2000 mennesker med funksjonsnedsettelser å få bedre jobber

Inclusion Works-programmet som finansieres av UK Aid og ledes av Sightsavers, vil skape jobbmuligheter for mer enn 2000 mennesker med funksjonsnedsettelser.

Sarita Choure at the judo championships.
sightsavers_news

Oppdateringer fra september: høydepunkter verden rundt

Nyheter fra India om en Sightsavers-støttet judoutøver som vant bronsemedalje under Commonwealth Judo Championships. Pluss det siste fra Kenya, Zimbabwe, Tanzania og Zambia.

Teachers in Pakistan attend training to learn how to check their students' eyes.
sightsavers_news

Oppdateringer for august: høydepunkter fra rundt om i verden

En oppsummering av arbeidet vårt den siste tiden – som gjøres mulig takket være din støtte – inkludert nyheter fra Mosambik, Pakistan, Nigeria og India.