STØTT OSS
Sightsavers Reports

Sayon er endelig kvitt smerten fra trakom

En smilende Sayon, hun sitter utenfor i skyggen.

Sayon Coulibaly bor i en øde landsby sørvest i Mali, og landsbyen kan kun nås via dårlige veier. Hun tror hun er rundt 75 år, men er ikke sikker.

Sayon har en katarakt i venstre øye, og før hun ble operert, så hadde hun også vedvarende smerte på grunn av trakom. Infeksjonen førte til at øyenvippene hennes vendte seg innover, så hver gang hun blunket, så skrapte de mot hornhinnene hennes.

En pinsett bidro til å lindre smerten

Sayons landsby er fredelig: når vi kommer på besøk så sitter 13 medlemmer i familien hennes utenfor i skyggen under et stort mangotre, omgitt av hyttene de sover i. Selv om hun hører dårlig, så ler Sayon konstant og forteller vitser.

Da vi spør henne om hvordan livet henne var da hun hadde trakom, går hun inn på soverommet sitt, et lammende varmt rom med en enkeltseng, og finner frem en pinsett. Hun forklarer hvordan hun var avhengig av dem for å lindre skrapingen som trakom forårsaker, om så bare for noen dager.

«Jeg led i lang tid, og barna mine hjalp meg ved å bruke disse [pinsetten]. Når øyenvippene mine berørte øynene mine var det umulig for meg å gjøre noe som helst, så vi brukte denne for å fjerne dem. Det føltes bedre, men da øyenvippene begynte å berøre øynene mine igjen, så ble det til og med enda verre.

«Øynene mine ble verre: hver 3. dag berørte øyenvippene mine øynene igjen, og det fikk meg til å gråte. Hvis vi ikke fjernet dem, så kunne jeg ikke gjøre noe».

 

Sayon står i inngangen til huset sitt. Hun har på seg en lang blå kjole og har et grønt skjerf over hodet.

Gratis behandling for trakom i Mali

Sayon hadde lang erfaring med trakom: moren hennes led av infeksjonen i mange år, og det var Sayon som brukte pinsett for å lindre morens smerte, akkurat som barna hennes gjør for henne nå. «Moren min måtte holde ut med smerten fordi det var ikke mulig med operasjon den gangen», forklarer hun.

Heldigvis for Sayon, så samarbeider Sightsavers med helsedepartementet i Mali for å finne folk med trakom og tilby gratis behandling. Da en helsearbeider besøkte Sayon, så ble hun raskt henvist til operasjon. Et kirurgisk team som reiste fra Kati, en by som ligger en 50 minutters kjøretur fra Sayons landsby, for å utføre operasjonen.

En operasjon for å lindre smerten

En av Sayons slektninger, Alou Diarra, sier: «Da de tok med legene hit, så var hun først motvillig til å operere. Etter å ha sett pasienter med bandasjer trodde hun at de hadde blitt blinde etter operasjonen. Så mange lider, men på grunn av prosjektet er vi veldig lettet».

Sayon har fortsatt grå stær i venstre øye, noe som betyr at synet hennes aldri vil bli perfekt. Men trakomoperasjonen har forbedret livet hennes dramatisk; hun trenger ikke lenger tåle den smertefulle nappingen av øyenvipper, og synet hennes har forbedret seg enormt.

«Når man blir eldre, så får man mange sykdommer som skyldes høy alder», forklarer Sayon. «Men nå kan jeg se med høyre øye».

Sayon sitter på sengen sin og ser inn i kamera med et stort smil.

«Nå kan jeg dra til steder der jeg ikke kunne før.»

Sayon sitter på sengen sin og ser inn i kamera med et stort smil.

Hjelp flere mennesker ved å støtte oss i dag

STØTT OSS

Flere historier

To kvinner står i et oversvømt område utenfor et hus, hvor de sjekker en myggfelle.
Sightsavers Reports

Å fange den urbane myggen: hvordan vår forskning bekjemper NTD-er

For å kunne bekjempe en sykdom, må en vite hvem som er rammet av den. I Liberia har Sightsavers studert mygg og testet barn for å se hvordan urban migrasjon påvirker spredningen av lymfatisk filariasis.

Samson Lokele
Sightsavers Reports

“Jeg var den første trakomkirurgen i regionen min”

Møt Samson, en trakomkirurg som redder folks syn ved å utføre popup-operasjoner og feltarbeid i avsidesliggende samfunn i Kenya.

En stor gruppe mennesker står på hovedscenen på World Water Forum.
Sightsavers Reports

Samarbeid er nøkkelen: refleksjoner fra World Water Forum

Sightsavers’ Salimata Bocoum deler erfaringer, handlinger og refleksjoner fra World Water Forum, hvor viktigheten av å jobbe sammen for å bekjempe forsømte tropiske sykdommer var et sentralt tema.