STØTT OSS
Sightsavers Reports

Ingen barn bør tvinges til å gi opp utdannelsen sin

Namukolos historie.

Forestill deg at øynene dine forårsaker så mye smerte og ubehag at du ikke lenger klarer å jobbe.

Forestill deg at synet har blitt så dårlig at du strever med å gjøre ting alene.

Det er en skremmende tanke å plutselig måtte være totalt avhengig av de rundt deg og til slutt ikke klare å se dine kjære. For seks år gamle Namukolo kunne dette ha blitt en permanent realitet.

Namukolo i landsbyen.

Namukolo vil ikke slutte på skolen

Inntil nylig led Namukolo av trakom – en grusom infeksjon som kan føre til arr på øyelokkene og forårsake at øyenvippene snur seg innover så de skraper mot øyet. Dersom det ikke behandles kan det forårsake total blindhet.

Namukolo bor i en avsidesliggende landsby i Zambia som stort sett ikke har kontakt med verden utenfor. Til tross for sin unge alder har hun dessverre allerede lidd av trakom i fire år. Moren hennes, Namakou, fortalte oss at da øynene hennes var dårlige gråt hun hele tiden på grunn av smertene, og fikk feber i løpet av natten.

Namukolos øyne klødde så mye at hun gikk glipp av skolen. Hun klarte ikke å sa tavlen tydelig, og klarte ikke å se ordentlig for å skrive.

Namukolo sitter på morens fang.

Namakous bekymring for familien

Namakou var også veldig bekymret for hvor mye skole datteren hennes gikk glipp av og hvor smertefulle øynene hadde blitt. Hun prøvde til og med å ta henne med til et helsesenter for behandling. Den foreskrevne allergimedisinen, som tross alt hjalp mot høy feber, stoppet ikke trakominfeksjonen.

Namakou er bonde og var bekymret for at dersom datteren ble dårligere, måtte hun tilbringe hele tiden til å passe på henne, og mindre tid på jordene – noe som betydde at hele familiens levebrød sto i fare.

Nærbilde av Namukolo som får undersøkt øynene.

Hva du kan gjøre for å hjelpe i dag

Heldigvis for Namukolo fikk hun besøk av doktor Ndalela, en helsearbeider med støtte fra Sightsavers, som diagnostiserte henne med trakom og behandlet henne med antibiotika. Bare minutter etter å ha fått behandling var hun i godt humør og moret seg med å bli tatt bilde av sammen med tvillingbroren.

Det er takket være generøse donasjoner fra støttespillerne våre at vi klarte å stoppe smerten trakom førte til for barn som Namukolo, og ga dem en sjanse til en mer lysende fremtid. Det finnes fortsatt tusenvis akkurat som henne som trenger vår hjelp.

Hjelper du oss med å nå dem i dag?

Namukolo og broren hennes bærer vann gjennom landsbyen.

Takket være støttespillere som deg har ikke Namukolo lenger smerter og har begynt på skolen igjen.

Namukolo og broren hennes bærer vann gjennom landsbyen.

Hjelp flere barn som Namukolo i dag

STØTT OSS

Flere historier

To kvinner står i et oversvømt område utenfor et hus, hvor de sjekker en myggfelle.
Sightsavers Reports

Å fange den urbane myggen: hvordan vår forskning bekjemper NTD-er

For å kunne bekjempe en sykdom, må en vite hvem som er rammet av den. I Liberia har Sightsavers studert mygg og testet barn for å se hvordan urban migrasjon påvirker spredningen av lymfatisk filariasis.

Samson Lokele
Sightsavers Reports

“Jeg var den første trakomkirurgen i regionen min”

Møt Samson, en trakomkirurg som redder folks syn ved å utføre popup-operasjoner og feltarbeid i avsidesliggende samfunn i Kenya.

En stor gruppe mennesker står på hovedscenen på World Water Forum.
Sightsavers Reports

Samarbeid er nøkkelen: refleksjoner fra World Water Forum

Sightsavers’ Salimata Bocoum deler erfaringer, handlinger og refleksjoner fra World Water Forum, hvor viktigheten av å jobbe sammen for å bekjempe forsømte tropiske sykdommer var et sentralt tema.