STØTT OSS
Sightsavers Reports

“Å redde andre menneskers syn er ikke bare jobben min: det er kallet mitt”

Mr Ndalela står i legeuniformen sin og smiler bredt til kamera.

Mr Ndalela har en stor personlighet. Da vi først møtte ham på et sykehus i Mongu kjeftet han på oss fordi vi tok notater i stedet for å lytte til ham.

Men han er også utrolig karismatisk. I alle landsbyene vi besøkte sammen hadde han evnen til å berolige folk umiddelbart, og de lokale ble veldig sjarmert av ham.

Han hadde et godt forhold til de eldre i landsbyene og brukte mye tid sammen med dem og fikk dem til å le. Uten de eldres tillatelse hadde vi ikke fått lov til å komme til disse landsbyene for å undersøke og behandle de som desperat trengte det.

Et nærbilde av Mr Ndalela som undersøker øynene til en ung jente.

Mr Ndalela skulle ønske han kunne gjøre mer oppsøkende arbeid

Etter å ha praktisert oftalmologi de siste åtte årene, leder Mr Ndalela nå øyeavdelingen på Senanga Health Clinic, og støtter det lille oftalmologiske kirurgteamet basert i Mongu.

Han er den klassiske ‘man on a bike’ – en lege som reiser rundt på motorsykkel og gjør oppsøkende arbeid i de fattigste og mest avsidesliggende landsbyene hvor tilgangen til helsetjenester er minimal eller fullstendig fraværende. Han prøver å nå så mange mennesker som mulig, men mangel på finansiell støtte og ressurser resulterer i at han ofte ikke får nådd dem som trenger det aller mest.

Å ikke være i stand til å nå mennesker i nød er Mr Ndalela største bekymring. For ham handler det ikke bare om å hjelpe en person å se, det handler også om å hjelpe sitt lokalsamfunn og sitt land.

Mr Ndalela undersøker øynene til en bestemor for tegn på trakom.

Hvorfor synsreddende arbeid er så viktig i avsidesliggende områder

Mr Ndalela fortalte oss hvorfor hans arbeid er så viktig. “Barna som ikke kan se, og som ikke har tilgang på hjelp fra andre, er dem som nesten alltid går glipp av skolegang og muligheten til å få seg en jobb og være produktive,” sier han. “Det resulterer i en ekstra byrde for familien, som igjen tilfører en ekstra byrde på distriktet, og deretter provinsen, landet, Afrika og til slutt hele verden.”

“Men øyetilstander som forårsaker blindhet er ikke bare et sosialøkonomisk problem,” fortsetter han. “Innvirkningen på personens mentale helse kan også være alvorlig. Personer som mister synet vil ofte bli deprimerte og ikke forstå hvorfor dette skjer med dem, og hvorfor de ikke er i stand til å se andre barn leke eller ansiktene til dem de er glad i.”

En mor hjelper Mr Ndalela å holde babyen hennes i ro slik at han kan undersøke barnets øyne.

Folks takknemmelighet holder ham gående

Mr Ndalela fortalte oss at det er takknemligheten fra menneskene han har hjulpet som motiverer ham til å fortsette. Foreldrene til barn han har reddet synet til vil ofte gi ham mat og gaver for å vise sin takknemlighet, men Mr Ndalela forventer ingenting i retur for arbeidet han gjør. Han er bare glad for å bidra til å gi barna en lysere framtid.

På grunn av sitt sterke ønske om å forandre liv var Mr Ndalela utrolig glad for å kunne reise rundt med oss og få muligheten til å behandle flere mennesker gjennom Sightsavers-teamet. Det er lett å se hvor mye han virkelig elsker jobben sin og hvor mye glede han får fra å hjelpe folk med å se igjen.

Men hva er hans håp for framtiden? Han fortalte oss at han ønsker å reise til Tanzania for å få videre trening slik at han kan utføre grå stær-operasjoner og redde synet til enda flere mennesker.

Mr Ndalela sitter på kne og undersøker øynene til små barn som står i kø.

Han er den eneste kirurgen i Senanga-regionen som kan utføre kompliserte prosedyrer. Men han er frustrert over at han ikke kan gjøre mer.

Mr Ndalela sitter på kne og undersøker øynene til små barn som står i kø.

Hjelp oss å nå flere avsidesliggende lokalsamfunn i dag

STØTT OSS