STØTT OSS
Sightsavers Reports

Doseringspålen: et livsviktig verktøy i vår bekjempelse av sykdom

Baraka Ango står med en doseringspåle i Nigeria.

Disse høye, fargerike pålene blir brukt av lokale frivillige i kampen for å eliminere forsømte tropesykdommer. Men hva er de egentlig? Og hvordan virker de?

Mer enn en milliard mennesker er rammet av forsømte tropesykdommer som trakom og elveblindhet på verdensbasis. Disse sykdommene fører ofte til livslang funksjonsnedsettelse.

Sightsavers har sammen med våre partnere gitt mer enn en milliard behandlinger for å beskytte mennesker mot forsømte tropesykdommer og hindre at disse infeksjonene sprer seg. Behandlingene distribueres av frivillige fra lokalsamfunnene, kjent som samfunnsdistributører, som drar fra hus til hus for å forsikre at hele lokalbefolkningen mottar medisiner. Men hvordan kan disse frivillige vite hvilken dosering hver pasient trenger uten å ha omfattende medisinsk trening?

Se videoen vår under (videoen er på engelsk):

Det er her doseringspålen kommer inn i bildet. Dette enkle, lette og universelle redskapet brukes for å måle menn, kvinner og barns høyde. De tydelige merkene på pålen gjør det enkelt å beregne og registrere riktig dose for hver pasient, avhengig av hvor høye de er, selv for mennesker uten medisinsk trening. Hver distributør har sin egen doseringspåle, og under medisinutdeling blir pasienten bedt om å stå ved siden av pålen slik at personens høyde kan måles. Distributøren kan så gi pasienten det riktige antallet tabletter basert på antall prikker på pålen.

Samfunnsdistributør Baraka Ango fra Kudaru i det nordvestlige Nigeria forklarer at landsbybeboerne blir glade når de ser frivillige med doseringspåler. “Lokalsamfunnet vet at vi er helsearbeidere og at de kan får viktige medisiner fra oss. Jeg elsker denne pålen fordi den representerer oss som samfunnsdistributører i vårt lokalsamfunn.”

Ettersom distributørene måler pasientenes høyde i stedet for vekt, slipper de å bære med seg og stadig konfigurere vekter, noe som er en fordel ettersom vekter ofte er dyrere og kan være vanskelige å tolke. Doseringspålene kan lages av en rekke materialer og dekoreres ofte med mønstre, farger og merker som er unike for det spesifikke lokalesamfunnet.

235 357
Samfunnsdistributører fikk Sightsavers-støttet trening- 2016

Distributørene nomineres av sine lokalsamfunn og blir strategisk plassert for å dele ut medisiner. Mange av dem har førstehåndserfaring med hvordan forsømte tropesykdommer påvirker liv, og har ofte familiemedlemmer eller naboer som er syke. De er kjent med lokalsamfunnets dynamikk og skikker, noe som gjør at vi kan nå dem som trenger vår hjelp aller mest og sikrer at viktige legemidler distribueres til mennesker selv i de fattigste og mest avsidesliggende områdene.

Under en debatt i House of Lords i det britiske parlamentet beskrev Lord Bates som er Minister of State i Department for International Development hvordan Sightsavers’ distributører bruker doseringspålene og sa: “Detter er en modell for hvordan ting bør fortsette.”

Denne samfunnsrettede tilnærmingen betyr at de lokalsamfunnene som påvirkes selv er i sentrum for innsatsen som gjøres for å bekjempe forsømte tropesykdommer, noe som sikrer en langsiktig og bærekraftig løsning.

To menn smiler og ler. En av mennene måles mot en doseringspåle.

Lokale distributører forstår lokalsamfunnets dynamikk og skikker, noe som gjør at vi kan nå dem som trenger vår hjelp aller mest.

To menn smiler og ler. En av mennene måles mot en doseringspåle.

Les mer om Sightsavers’ behandling nummer en milliard mot forsømte tropesykdommer

Finn ut mer

Mer fra felten

Dr Agatha Aboe ler under samtale med lokalbefolkning ute i felten.
Sightsavers Reports

Agathas historie

Dr Agatha Aboe, fra Ghana, har jobbet hos Sightsavers i 10 år. Hun er ekstremt dedikert til å eliminere den forsømte tropiske sykdommen trakom som fører til blindhet.

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.