STØTT OSS

En lysere framtid for mennesker med funksjonsnedsettelser

Mafoune fra Mali sammen med læreren sin.
Mafoune sammen med læreren, som har fått spesialopplæring i å undervise elever med synsnedsettelser.

Med din hjelp arbeider vi hardt for å forsikre at mennesker med funksjonsnedsettelser har de samme livsforutsetningene som alle andre.

Alle fortjener en utdanning, arbeid, god helse og å bli behandlet likt i sitt lokalsamfunn. Likevel blir mange mennesker med funksjonsnedsettelser ekskludert i utviklingsland. Å kjempe for deres rettigheter er en viktig del av det arbeidet du støtter, og sammen gjør vi viktige framskritt.

Når barn med funksjonsnedsettelser nektes skolegang resulterer det ofte i en ond sirkel av isolasjon, fattigdom og avhengighet til familien. Du støtter inkluderende utdanningsprogrammer som hjelper barn med synsnedsettelser, slik som 11 år gamle Mafoune fra Mali, å lære på lik linje med andre barn.

Mafoune sammen med klassekameratene.
Mafoune kan nå lære på lik linje med klassekameratene sine.

Mafoune har sjansen til å lære

Elleve år gamle Mafoune fra Mali har nedsatt syn. Takket være Sightsavers’ inkluderende utdanningsprogram har læreren hennes gjennomgått grundig trening og fått tilgang til spesialutstyr for å hjelpe Mafoune å lære på lik linje med klassekameratene. Læreren bruker ferdighetene hun har lært til å undervise alle elevene sammen, for eksempel ved å skrive med store bokstaver og forsikre at barn med nedsatt syn sitter der de kan se tavla.

Programmet sørger også for at barna får visuelle hjelpemidler som briller og lesestativ. Mafoune blomstrer og er en av de beste i klassen – hun drømmer om å bli banksjef når hun blir stor. “Jeg liker geografi, matte og naturfag, men favorittfaget mitt er historie,” sier hun.

Kesimire bruker strikkemaskinen sin.
Kesimire lærte å strikke, noe som gjorde at hun var i stand til å få seg en jobb.

Kesimire har nå sin egen inntekt

Stigmatisering, diskriminering og mangel på passende arbeidsplasser holder mange med funksjonsnedsettelser tilbake. Din hjelp bidrar til at unge som Kesimire fra Uganda kan tjene penger, ta del i samfunnet og stå på egne ben.

Kesimire har cerebral parese. Hun ble forlatt av foreldrene på grunn av sykdommen og har vokst opp hos bestemoren. Hun har opplevd å bli krenket, undervurdert og ekskludert, men er nå selvstendig og beundret av mange. Ved hjelp av vårt ‘Connecting the Dots’-program har Kesimire gått fra å ha få ferdigheter til den enste strikkeeksperten i lokalsamfunnet.

Hun har nå en jobb og kan tjene til sine grunnleggende behov i stedet for å være avhengig av bestemoren. “Uten Sightsavers ville jeg nok fortsatt hatt det vanskelig. Prosjektet har gitt meg ferdigheter og en strikkemaskin slik at jeg kan strikke gensere,” sier hun.

Mafoune rekker opp hånden i en skoletime for å svare på et spørsmål.
Takk til våre partnere USAID, Big Lottery Fund og EC for at de finansierer prosjektene nevnt ovenfor.

Forbedret helse og velferd

Data viser at mennesker med funksjonsnedsettelser har dårligere helse enn andre, ofte på grunn av manglende og tilgjengelige helsefasiliteter og informasjon. Du støtter avgjørende tiltak som sørger for at alle kan dra nytte av rimelige helsetjenester av høy kvalitet.

Vi tester også nye måter å samle data på slik at vi kan finne ut hvordan vi best kan vurdere våre helseprogrammers tilgjengelighet. Resultatene vil bli brukt for å sikre at helseprogrammene er mer inkluderende.

Hjelp andre som Mafoune og Kesimire i dag

STØTT OSS
A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.