STØTT OSS
Sightsavers Reports

“Grå stær har gjort hele familien min blind”

Alle de ni medlemmene av Yadav-familien sitter for et fotografi.

Hjelp flere som Yadav-familien i dag

STØTT OSS

Møt familien Yadav: en familie i en så unik situasjon at til og med kirurgen deres ikke har sett et likende tilfelle.

Av de ni familiemedlemmene hadde alle utenom ett av barna grå stær som fører till blindhet.

Både moren Chandrakala og faren Sanjesh hadde grå stær fra barndommen. Chandrakala forsøkte ved to anledninger å få behandling, men ble fortalt at ingenting kunne gjøres. Også Sanjesh søkte hjelp på vegne av barna sine, men klarte ikke å få henvisning til operasjoner.

Vanskelig for å sosialisere

Ifølge Chandrakala var det vanskelig for barna å bli med på ting. “Mens andre barn var ute å lekte satt de foran huset uten å ta del i leken.” Datteren Shrasthi fortalte også om hvordan det var vanskelig å sosialisere med andre barn, og at noen ville si ting som: “Ikke snakk med dem. De er blinde og om du snakker med dem vil du også bli blind.”

Heldigvis gikk to av døtrene, Muskan og Anshu, på en skole hvor Sightsavers driver et screeningprogram for øyehelse. Lærerne har fått opplæring i å gjenkjenne synsproblemer, og det ble oppdaget at begge hadde grå stær. Men familien slet med å ta de neste stegene mot behandling ettersom ingen av foreldrene kunne lese.

Henvisning til behandling

Familien fikk til slutt besøk av en helsearbeider som oppdaget at alle utenom en av dem hadde grå stær. De ble umiddelbart henvist til Sewa Sadan sykehus i Bhopal, om lag 60 km fra hvor de bor. Takket være våre sjenerøse støttespillere trengte ikke familien å bekymre seg over hvor mye operasjonene eller transport ville koste – disse kostnadene ble dekket av Sightsavers, noe som var en enorm lettelse ettersom hele familien er avhengig av Sanjesh og hans jobb på en fabrikk.

Familien klarte så vidt å håndtere alle vanskelighetene blindhet fører med seg, men datteren Muskan så fram til å få muligheten til å hjelpe med husarbeid. “Etter operasjonen vil jeg være i stand til å hjelpe med å ta meg av søsknene mine, som for eksempel å kle dem,” forklarte hun. “Jeg vil også kunne hjelpe dem med skolearbeid.”

Etter hvert som vi tilbrakte mer tid med Muskan begynte hennes bestemte natur virkelig å skinne gjennom. Hun fortalte til og med at noe av klassekameratene trodde hun løy om at hun ikke kunne se ettersom hun alltid gjorde sitt beste for å klare skolearbeid og delta i aktiviteter.

Betydningen av tidlig diagnose

Barna var de første som skulle opereres. Ifølge kirurgen deres, Dr Preena, er det utrolig viktig å takle sykdommen tidlig: “Jo tidligere pasienten behandles, jo bedre blir resultatene. Dersom behandlingen utsettes blir øyet undertrykt.” Dessverre led flere i familien av infeksjon og det var bare Muskan som kunne opereres under besøket vårt.

Til tross for at bare en av operasjonene kunne gjennomføres, var humøret til hele Yadav-familien merkbart hevet da vi besøkte dem hjemme etter Muskans operasjon. Barna lo og lekte fornøyd sammen, og Chandrakala tok hendene våre i takknemmelighet. “Vi er alle veldig glade,” utbrøt hun. “Muskan kan lese og skrive, og livet hennes er tilbake på rett sport. Hun har en lys framtid.”

Men det var Sanjesh som hadde den mest synlige transformasjonen. Han var ekstremt trist før Muskans operasjon og gikk stadig med hodet bøyd. Nå derimot, holder han hodet hevet og forteller oss at han er håpefull for fremtiden til alle døtrene.

Muskan sitter på en seng hjemme, omringet av søskene sine. Alle smiler og vinker til kamera. Hun har på seg solbriller som beskytter de nye linsene mot solen.

En oppdatering fra familien Yadav

Siden vi forlot Yadav-familien har vi mottatt de fantastiske nyhetene om at hele familien, unntatt Chandrakala, har blitt operert og fått forbedret syn. “Jeg er glad for at operasjonen fjernet den grå stæren og for at barna mine engelig kan se. Nå går de også regelmessig på skole,” sier Sanjesh.

Denne familiens unike situasjon ble oppdaget og løst takket være støttespillere som deg. Vårt arbeidet ville ikke vært mulig uten deg.

Yadav-familien står på rekke for et fotografi som viser dem alle i briller eller solbriller etter operasjonene deres.

"Nå vil jeg bevise verden at jeg kan gjøre noe.”
Muskan

Yadav-familien står på rekke for et fotografi som viser dem alle i briller eller solbriller etter operasjonene deres.

Hjelp flere som Yadav-familien i dag

STØTT OSS

Flere historier

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.

Naheed, Mahmoud og barnebarna deres smiler.
Sightsavers Reports

Naheeds historie

Naheed er en av de siste pasientene som ble operert som en del av Sightsavers’ Million Miracles-kampanje, som har samlet inn nok midler til å finansiere en million grå stær-operasjoner i landene hvor vi jobber.

Lær mer om vårt synsreddende arbeid