STØTT OSS
Sightsavers Reports

Utfordringene ved å beskytte lokalsamfunnet

Mariam smiler mot kamera.

34 år gamle Mariam jobber for å beskytte så mange mennesker hun kan fra elveblindheten som truer lokalsamfunnet hennes.

Mariam bor i landsbyen Karfiguela i Burkina Faso, og har jobbet som samfunnsdistributør de siste fem årene. Hun sier jobben hennes gjør henne glad.

“Det som virkelig gjør meg glad er at jobben min bidrar til å forhindre at mennesker blir smittet av sykdommen.”

“Jeg møter mange mennesker i landsbyen, noe som gjør meg veldig glad.”

Mariam gis behandling for en annen dame.

Mariam har mottatt opplæring fra Sightsavers’ ansatte, og har kunnskapen og evnene til å beskytte sine medborgere i landsbyen mot elveblindhet. Sykdommen kan forårsake så intens kløe at den ofte etterlater arr, og kan føre til irreversibelt synstap dersom den ikke behandles.

“Vi møter familiemedlemmer og opplyser dem om hvorfor de må ta disse medisinene,” forklarer Mariam. “Deretter måler vi dem mot en doseringspåle og gir dem medisiner ut ifra hvilken farge de matcher.”

Doseringspålen

Finn ut mer om doseringspålen og hvordan den hjelper å redde syn.

Finn ut mer >
Mariam måler en kvinner.

Hvorfor Mariam føler seg forpliktet til å jobbe som samfunnsdistributør

I mange avsidesliggende områder, som Mariams landsby, vil det å bli smittet av en sykdom som elveblindhet ikke bare få konsekvenser for den smittede, det kan også få konsekvenser for resten av familien. Uten medisiner og frivillige som Mariam som kan hjelpe å distribuere disse, kan barn bli tvunget til å slutte på skolen for å ta seg av sine blinde foreldre, noe som betyr at de går glipp av en utdannelse. Og enda verre, de kan fortsatt være i risiko for å bli smittet av elevblindhet selv.

“Synet er utrolig viktig. Hvis du ikke har syn, vil dette forstyrre arbeidet ditt på mange måter, noe som er et alvorlig problem å stå ovenfor,” forteller Mariam.

Mariam snakker med sin oversykepleieren.

Mariams jobb er ikke lett

Mennesker som bor i avsidesliggende landsbyer er ofte ikke klar over hva som er nødvendig for å beskytte synet. Heldigvis har Mariams trening forberedt henne på dette.

“Den største utfordringen vi står ovenfor er at noen mennesker nekter å ta medisiner. Dette kan være veldig krevende – hvordan får du folk til å godta disse medisinene? I slike tilfeller må vi prøve å snakke dem til fornuft. Vi forklarer grunnene for hvorfor det er bra for dem å ta medisinen. Dersom dette ikke fungerer tar vi det videre til oversykepleieren som så vil ta over.”

Mariam står i en landsbyen.

“Min rolle er viktig fordi, for oss, er dette en måte å hjelpe folk å være sunne og friske, og det tillater også oss som samfunnsdistributører å være friske. Så vi jobber for befolkningen.”

Mariam står i en landsbyen.

Hjelp oss å nå flere avsidesliggende lokalsamfunn i dag

STØTT OSS