STØTT OSS
Sightsavers Reports

Øyeundersøkelser av skolebarn i Zanzibar

Lærere som har fått opplæring i ferdigheter for å utføre øyeundersøkelser er en god måte å identifisere elever som har behov for hjelp – året rundt – i motsetning til de sjeldne gangene en øyespesialist har anledning til å besøke skolen.

Det er utrolig viktig å identifisere øyeproblemer som grå stær eller trakom på et tidlig tidspunkt ettersom disse kan forårsake varig skade og til og med føre til permanent blindhet. Øyeundersøkelsene hjelper også å identifisere barn med brytningsfeil i øyet og opplyse om viktigheten av øyehelse i lokalsamfunnet.

Dr Rajab (til høyre), øyehelsekoordinator på Ministry of Health, reiser til Tumbatu Island, Zanzibar for en dag med øyeundersøkelser.
Dr Rajab (til høyre), øyehelsekoordinator på Ministry of Health, reiser til Tumbatu Island, Zanzibar for en dag med øyeundersøkelser.

Ankomsten på Jongowe School

Det er elever fra ungdomstrinnet som fyller bygningene og utendørskorridorene når vi ankommer Jongowe School. Dr Rajab og kollegene hans kom hit for tre uker siden for å trene opp lærerne på ungdomsskolen. Innen vi ankommer har de studentene som er blitt identifisert med potensielt dårlig syn eller andre øyeproblemer, stilt seg i kø på terrassen og venter tålmodig på å bli testet og undersøkt av øyespesialistene.

Elever fra skolen venter tålmodig i kø for å bli undersøkt for øyeproblemer som brytningsfeil.
Elever fra skolen venter tålmodig i kø for å bli undersøkt for øyeproblemer som brytningsfeil.

Høy etterspørsel etter briller

I løpet av morgenen og tidlig ettermiddag undersøker teamet til sammen 67 barn. Av disse trenger 28 briller, men bare 19 av dem får disse tilpasset. Antall barn som trenger briller er dessverre høyere enn forventet, og teamet har ikke tatt med seg nok. En av lærerne må derfor reise til Ministry of Health i Zanzibar Town på mandagen for å hente briller til de ni gjenværende elevene.

Blant dem som fikk briller er 18 år gamle Nachum.

Nachum hadde vanskeligheter med å se tavlen på skolen

Nachum merket selv at hun hadde problemer med å se. “Jeg la merke til at jeg ikke kunne se liten skrift på tavlen,” fortalte hun oss. “Jeg kunne heller ikke se godt når det var lyst.” Da Nachum fortalte foreldrene at hun slet, prøvde de å ordne å få tatt henne med til sykehuset for å bli undersøkt, men det skjedde aldri. “Jeg tror det var fordi de ikke hadde penger til det,” forklarer hun.

Nachum liker de nye brillene sine. Når hun først tok dem på måtte vi forklare at hun kan putte stengene på innsiden av hijaben, ettersom hun først plasserte dem over de tildekkede ørene sine.

Etter vi sier takk og farvel returnerer vi med båt og føler at jobben er vel utført – 19 barn har fått splitter nye tilpassede briller.

Du kan hjälpa oss rädda någons syn

STØTT OSS

Flere historier

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.

Lær mer om vårt synsreddende arbeid