STØTT OSS
Sightsavers Reports

Yaya kan lede lokalsamfunnet sitt igjen

juli 2018
En mannlig trakompasient sitter ute og smiler.

Yaya Manneh er en 75 år gammel lokalsamfunnsleder fra landsbyen Mariama Kunda i Gambia.

For fire år siden pådro han seg trakom, en smertefull forsømt tropesykdom som kan føre til permanent blindhet dersom den ikke behandles raskt. Dette er historien hans.

Yaya sammen med barn fra landsbyen

“Bare å blunke var utrolig smertefullt"

“Det bor mer enn 2500 mennesker i Mariama Kunda, og det finnes elleve ulike stammer. Min rolle som landsbyens overhode er å forsikre at samfunnet holder sammen og at uenigheter løses mellom oss”.

For rundt fire år siden merket jeg smerte og kløe i øynene. Jeg begynte å bekymre meg ettersom det ikke ble bedre. Smerten ble etter hvert konstant, og jeg kunne ikke fortsette mine daglige aktiviteter. Når du leder et folk må du kunne gå ut å møte dem, men da jeg fikk trakom kunne jeg ikke gjøre noe. Jeg satt bare hjemme.

Jeg visste ikke hva som var galt inntil en helsearbeider fortalte at jeg muligens hadde trakom. Før jeg visste hva det var eller hvordan jeg kunne behandle det, pleide vi å bruke en liten pipe for å blåse røyk i øynene til folk for å prøve å bli kvitt det.

Du kan ikke jobbe hvis du har denne sykdommen, og som en leder og familiens overhode, påvirker dette også familien din. Du tjener ikke til livets opphold og er avhengig av andre mennesker.”

Yaya sitter på en benk i landsbyen sin.

“Jeg ba til stadighet om at jeg skulle få hjelp”

“Jeg var i smerte i lang tid fordi jeg ikke visste om noe sted i nærheten hvor jeg kunne bli operert. Det er vanskelig å leve med elendigheten trakom medfører. Jeg trodde det var en tilstand Gud hadde påført meg som jeg bare måtte akseptere, men jeg ba til stadighet om at jeg skulle få medisinsk hjelp – og en dag fikk jeg det.

Noen som kunne utføre kirurgi for å behandle trakom kom til det lokale helsesenteret. Etter å ha levd med sykdommen i tre år ble jeg operert for åtte måneder siden.

Jeg var utrolig glad. Det tok ikke lange tiden og helsearbeideren forklarte hva som kom til å skje – de gav meg noe slik at jeg ikke vill føle smerte, og Lamin, en oftalmisk sykepleier, sydde så øyet mitt.

Sightsavers har jobbet med partnerorganisasjoner for å eliminere trakom i Gambia.

“Lamin og andre helsearbeidere undersøkte meg ofte etter operasjonen. Jeg ser veldig godt nå og har til og med briller som jeg fikk av helsesenteret. Etter operasjonen kan jeg jobbe på gården og delta i lokalsamfunnet som en eldre, slik jeg pleide å gjøre. Folk sier de er glade for å se at jeg er tilbake. Øyeprogrammet har vært fordelaktig for hele landsbyen – jeg kan henvise folk med øyeproblemer til helsesenteret, og de vet nå om behandlingen, noe som er veldig bra.

I det siste har færre klaget over trakom i landsbyen. Mange har fått øynene sine sjekket, operert og mottatt medisiner, noe som gjør meg veldig glad.”

Yaya Manneh går gjennom landsbyen sin.

“Etter operasjonen kan jeg jobbe på gården og delta i lokalsamfunnet som en eldre, slik jeg pleide å gjøre. Folk sier de er glade for å se at jeg er tilbake.”

Yaya Manneh går gjennom landsbyen sin.

Finn ute mer om vårt synsreddende arbeid.

Sightsavers og øyehelse.

Flere historier

Dr Paul Nyaluke undersøker øynene til en person.

Hva er glaukom?

Grønn stær oppstår som følge av væskeoppsamling i øyet som fører til et trykk som skader synsnerven. Dersom tilstanden ikke behandles i tide, kan det føre til irreversibel blindhet.

januar 2019
16 år gamle Mohammed fra Zanzibar måles for briller.

Hva er synsfeil?

Synsfeil er uregelmessigheter i øyets form som fører til uskarpt syn. Vi tar sikte på å forbedre tilgangen til globale helsetjenester slik at dette kan behandles.

januar 2019
En mann får øynene undersøkt for grå stær i Ghana.

Hva er grå stær?

Grå stær skyldes en opphopning av proteiner som gjør at linsen i øyet blir uklar, noe som kan føre til tåkete syn og etter hvert blindhet.

januar 2019

Vil du høre fra oss via e-post?