STØTT OSS
Sightsavers Reports

Yaya kan lede lokalsamfunnet sitt igjen

En mannlig trakompasient sitter ute og smiler.

Yaya Manneh er en 75 år gammel lokalsamfunnsleder fra landsbyen Mariama Kunda i Gambia.

For fire år siden pådro han seg trakom, en smertefull forsømt tropesykdom som kan føre til permanent blindhet dersom den ikke behandles raskt. Dette er historien hans.

Yaya sammen med barn fra landsbyen

“Bare å blunke var utrolig smertefullt"

“Det bor mer enn 2500 mennesker i Mariama Kunda, og det finnes elleve ulike stammer. Min rolle som landsbyens overhode er å forsikre at samfunnet holder sammen og at uenigheter løses mellom oss”.

For rundt fire år siden merket jeg smerte og kløe i øynene. Jeg begynte å bekymre meg ettersom det ikke ble bedre. Smerten ble etter hvert konstant, og jeg kunne ikke fortsette mine daglige aktiviteter. Når du leder et folk må du kunne gå ut å møte dem, men da jeg fikk trakom kunne jeg ikke gjøre noe. Jeg satt bare hjemme.

Jeg visste ikke hva som var galt inntil en helsearbeider fortalte at jeg muligens hadde trakom. Før jeg visste hva det var eller hvordan jeg kunne behandle det, pleide vi å bruke en liten pipe for å blåse røyk i øynene til folk for å prøve å bli kvitt det.

Du kan ikke jobbe hvis du har denne sykdommen, og som en leder og familiens overhode, påvirker dette også familien din. Du tjener ikke til livets opphold og er avhengig av andre mennesker.”

Yaya sitter på en benk i landsbyen sin.

“Jeg ba til stadighet om at jeg skulle få hjelp”

“Jeg var i smerte i lang tid fordi jeg ikke visste om noe sted i nærheten hvor jeg kunne bli operert. Det er vanskelig å leve med elendigheten trakom medfører. Jeg trodde det var en tilstand Gud hadde påført meg som jeg bare måtte akseptere, men jeg ba til stadighet om at jeg skulle få medisinsk hjelp – og en dag fikk jeg det.

Noen som kunne utføre kirurgi for å behandle trakom kom til det lokale helsesenteret. Etter å ha levd med sykdommen i tre år ble jeg operert for åtte måneder siden.

Jeg var utrolig glad. Det tok ikke lange tiden og helsearbeideren forklarte hva som kom til å skje – de gav meg noe slik at jeg ikke vill føle smerte, og Lamin, en oftalmisk sykepleier, sydde så øyet mitt.

Sightsavers har jobbet med partnerorganisasjoner for å eliminere trakom i Gambia.

“Lamin og andre helsearbeidere undersøkte meg ofte etter operasjonen. Jeg ser veldig godt nå og har til og med briller som jeg fikk av helsesenteret. Etter operasjonen kan jeg jobbe på gården og delta i lokalsamfunnet som en eldre, slik jeg pleide å gjøre. Folk sier de er glade for å se at jeg er tilbake. Øyeprogrammet har vært fordelaktig for hele landsbyen – jeg kan henvise folk med øyeproblemer til helsesenteret, og de vet nå om behandlingen, noe som er veldig bra.

I det siste har færre klaget over trakom i landsbyen. Mange har fått øynene sine sjekket, operert og mottatt medisiner, noe som gjør meg veldig glad.”

Yaya Manneh går gjennom landsbyen sin.

“Etter operasjonen kan jeg jobbe på gården og delta i lokalsamfunnet som en eldre, slik jeg pleide å gjøre. Folk sier de er glade for å se at jeg er tilbake.”

Yaya Manneh går gjennom landsbyen sin.

Finn ute mer om vårt synsreddende arbeid.

Sightsavers og øyehelse.

Flere historier

Et kart over Den demokratiske republikken Kongo, med Kinshasa uthevet.

Democratic Republic of Congo

Vi samarbeider med den kongolesiske regjeringen for å beskytte lokalsamfunn mot forsømte tropiske sykdommer. Doner i dag for å bidra til å forvandle liv.

Et illustrert kart over Sudan, med Khartoum uthevet.

Sudan

Vi samarbeider med helsedepartementet i Sudan for å beskytte lokalsamfunn mot trakom. Doner i dag for å bidra til å forvandle liv.

Et illustrert kart over Kenya, med Nairobi uthevet.

Kenya

Vi samarbeider med partnere i Kenya for å forbedre øyehelse, bekjempe forsømte sykdommer og opprettholde rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Doner i dag for å bidra til å forvandle liv.

Vil du høre fra oss via e-post?