STØTT OSS
Sightsavers Reports

Criscents vei fra grå stær til gjenopprettet syn

Criscent er stolt ikledd sine nye briller mens han står i skogen på vei til landsbyen sin i Uganda.

Øyeblikket da vi var vitne til at seks år gamle Criscent spilte sin første fotballkamp på gresset foran Ruharo Eye Hospital i Mbarara i Vest-Uganda føltes som et mirakel.

Bare noen dager før hadde den unge gutten klamret seg til alt i sin vei for å finne fram – han led nemlig av grå stær som førte til synstap på begge øynene.

Før operasjonen var Criscent så vidt i stand til å se ansiktstrekk. Han kom veldig nært og var avhengig av berøringssansen når du snakket med ham. Det var som om han ønsket å få en bedre følelse av hvem du er og ditt nærvær.

Det eneste tegnet på at Criscent oppfattet bevegelser var da synsspesialisten Johnson rettet en lommelykt mot øynene hans under operasjonsforberedelsene. Det var et ganske utrolig og rørende øyeblikk å se ansiktet hans lyse opp da han så lys og bevegelse. Han strakte til og med armene i retning av lyset.

En synsspesialist lyser en lommelykt i Criscents øyne, mens Criscents bestemor holder ham på fanget.

Criscent vil lære å spille fotball

Criscent gledet seg til operasjonen, noe som er uvanlig for et barn. Vi spurte hva han håpet på etter operasjonen, men han hadde lite begrep om hvordan det ville være å kunne se, og svarte: “mer lys”. Etter å ha tenkt seg om litt lenger la han til at han vil lære å spille fotball.

Og allerede neste dag var han ute på gresset hvor han sprang etter ballen og sparket den i retning av eldre gutter som også nøt godene av bedre syn etter operasjon.

Etter fotballkampen var over hadde vi gleden av å bli med Criscent i hans aller første møte med frisbee. Han var så engasjert at spillet varte og rakk – vi hadde ikke hjerte til å stoppe.

Criscent løper etter en rosa ball i en liten fotballkamp på gresset foran sykehuset.

Å se for første gang

Når vi omsider tok en pause for å hvile, løftet Sightsavers’ Sarah Filbey Criscent opp og snakket med ham via en oversetter.

“Han vendte ansiktet mot meg,” fortalte hun. “De svarte pupillene hvor den grå stæren hadde vært fokuserte på ansiktet mitt og jeg følte intensiteten i øyeblikket – å bli sett av ham for første gang. Ettersom Criscents øyne fortsatt ikke hadde helet ordentlig fra operasjonen, og synet hans aldri vil bli perfekt, var jeg sannsynligvis en uklar masse av farger. Men han kunne i det minste se og gjenkjenne meg”.

Senere snakket vi med Dr Ssali og synsspesialisten Johnson for å høre deres spådommer for Criscents utfall. Dr Ssali forklarte at Criscent mest sannsynlig bare vil oppnå 50 prosent av normalt syn ettersom han ble brakt inn på et relativt sent tidspunkt i utviklingen. Barns øyne slutter vanligvis å utvikle seg innen de har fylt sju år, noe som betyr at det er avgjørende å få fjernet grå stær før dette for å sikre at øynene kan utvikle seg på riktig måte. Men med regelmessige kontroller, og så snart han får tilpasset briller, vil Criscent kunne fungere godt og forhåpentligvis til og med kunne lese.

Criscent snakket om å begynne på skolen allerede den dagen bandasjen skulle fjernes. Håpet er at når vi følger opp denne historien om noen måneder, vil han sitte på skolebenken med brillene sine på og spre glede med sin høflige og omtenksomme væremåte og sitt sylskarpe sinn.

"Operasjonen var vellykket og han har godt syn”

Det er to og en halv måned siden seks år gamle Criscent ble operert. I løpet av denne tiden har han blitt undersøkt av teamet på Ruharo Eye Hospital to ganger. Den første gangen besøkte Nelson Chwa ham hjemme i Bundibugyo for å sjekke at øynene hans leget ordentlig. Den andre gangen reiste Criscent tilbake til sykehuset for å få briller tilpasset.

Fremgangen hans har vært bemerkelsesverdig. “Criscents øyne har leget utrolig bra,” sier Joseph Magyezi, prosjektkoordinator for grå stær hos barn på Ruharo. “Operasjonen var vellykket og han har godt syn – 60 prosent på høyre øye og et navigasjonssyn på ca 40 prosent på venstre øye.

Nelson Chwa er Criscents synsterapeut. Han er en av kun fire utdannede synsterapeuter i Uganda, og vil jobbe med en optiker for å vurdere hvilken refraktiv styrke Criscent trenger på linsene i brillene sine.

Så snart brillene er klare drar Criscent til Nelsons undersøkelsesrom for å prøve dem på. Et stort smil brer seg umiddelbart over ansiktet hans – en klar indikasjon på at han kan se klart. Han snur seg til og med og ser rundt på alle menneskene rundt ham.

Criscent stirrer intenst ut av vinduet på en bil.

Criscents syn vil forbedre seg med tiden

“Å ha syn er en prosess,” sier Joseph. “Når Criscent får brillene sine vil han lære å bruke øynene sine gjennom det han ser med dem. Dette vil nå være hvordan han opplever og tolker verden, mens det tidligere var gjennom berøring og hørsel.” Criscents øyne vil bli undersøkt regelmessig og styrken på linsene hans vil forhåpentligvis forandre seg etter hvert som synet forbedrer seg.

På den lange bilturen hjem fra sykehuset sitter Criscent ved vinduet og stirrer intenst på verden utenfor. Han er stille, men innimellom har han et spørrende uttrykk i ansiktet, noe som får deg til å lure på hva han ser. Ved siden av ham sitter bestemoren, som er ivrig etter å få ham hjem slik at han kan vise de nye brillene sine til resten av familien.

Criscent blir vist hvordan han skriver bokstaven A med kritt av læreren sin.

Besøk på den nye skolen

Vi blir med Criscent for å besøke den lokale offentlige skolen i Galiraya, hvor broren hans Isingoma Gilbert også går. Han er kledd i sine fineste klær og sko for anledningen, og selv om han ser selvsikker ut og ønsker å gå på skolen, innrømmer han at han er litt redd.

Criscent er spent idet han går inn i klasserommet, hvor han straks får øye på broren sin som skriver bokstaven A og uttaler den medfølgende lyden. Criscent tar del sammen med de andre, og læreren får alle barna til å uttale lyden på vokalen. “Aaaaa,” gjentar han etter læreren mens hans smiler for seg selv, stolt over prestasjonen sin. Det er tydelig at han liker seg på skolen og oppmerksomheten hans er fast festet på læreren og tavlen.

Bestemoren har hele tiden sittet utenfor klasserommet på en steintrapp og observert ham, iført et ansiktsutrykk som stråler av stolthet og glede. Trodde hun noen gang at denne dagen ville komme? “Nei,” sier hun. “Jeg håpet og ba om det, men jeg kunne ikke skaffe ham den hjelpen han trengte fordi vi ikke hadde råd til operasjonen, så jeg hadde godtatt at han ville leve et liv i blindhet.”

Criscents søster viser ham en av lærebøkene sine.

På tide å ta farvel

Det er snart tid for oss å reise. Criscent sier ‘chai’ – hadet på sitt lokale språk – og snakker i vei. Vi blir fortalt at han sier han er så fornøyd med brillene sine, som han ikke har tatt av siden i morges, og for at vi ble med ham til skolen.

“Programmer som dette Sightsavers-støttede prosjektet har bidratt til å endre situasjonen for barn som Criscent i Uganda,” sier Joseph Magyezi. “Gjennom dette og andre oppsøkende programmer for barn med grå stær, har vi muligheten til å nå barn mye tidligere slik at vi kan utføre kirurgi og støtte dem med rehabiliteringsprogrammer.”

Criscent står i skogen i nærheten av hjemmet sitt og smiler bredt.

Det er takket være givere som deg at Criscent nå kan få en utdannelse og har lysere framtid foran seg.

Criscent står i skogen i nærheten av hjemmet sitt og smiler bredt.

Vil du lese mer om arbeidet vårt?

Sightsavers og øyehelse

Flere historier

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.

Naheed, Mahmoud og barnebarna deres smiler.
Sightsavers Reports

Naheeds historie

Naheed er en av de siste pasientene som ble operert som en del av Sightsavers’ Million Miracles-kampanje, som har samlet inn nok midler til å finansiere en million grå stær-operasjoner i landene hvor vi jobber.

Vil du høre fra oss via e-post?