STØTT OSS
Sightsavers Reports

Møt Baraka som er elsket av alle i landsbyen

Baraka leker med en gul ballong.

To år gamle Baraka fra Tanzania elsker en god klem mer enn noe annet, og folk elsker å gi ham en.

Når vi først møtte Baraka var han likevel ikke i stand til å se ansiktene til menneskene som reagerte så gledelig på klemmene hans, inkludert hans egen mor. Hvorfor? Han hadde grå stær som påvirket synet hans betydelig.

Barakas mor, Zena, merket problemer med sønnens syn for et år siden. “Baraka leker mindre enn andre barn,” forklarte hun. “Han beveger seg rundt, men han holder seg for seg selv i nærheten av veggen mesterparten av tiden. Noen ganger faller han og skader seg.”

Baraka nekter å forlate morens side.

Zena var veldig bekymret for sønnen

Grå stær forbindes oftere med eldre mennesker enn barn, men sykdommen kan ramme personer i alle aldre. Denne oppbyggingen av protein i øyet er spesielt skadelig for barn, ettersom det kan hindre øynene i å utvikle seg ordentlig. Dersom tilstanden ikke behandles tidsnok kan det føre til at synet aldri kommer tilbake, og at de blir blinde permanent.

Zena kunne se at Barakas syn forverret seg. ”Han har aldri hatt en alvorlig ulykke, men en gang han gikk rundt var det et tre rett foran ham, og siden han ikke kan se gikk han rett i treet og kuttet øyet.”

Zena var bekymret for sønnen og prøvde desperat å skaffe medisinsk hjelp. Baraka ble til slutt diagnostisert med grå stær på begge øynene og ble henvist til det regionale sykehuset, men de hadde ikke fasiliteter til å behandle ham. Så på tross av å vite hva problemet var, hadde hun ikke annet valg enn å ta med seg Baraka hjem uten behandling.

Baraka ser trist mot kamera – den grå stæren er tydelig.

Hvorfor koster det mer å operere grå stær hos barn?

Det er tre grunner til at det koster mer å utføre grå stær-operasjoner på barn enn det gjør på voksne. For det første kreves det narkose for å stoppe bevegelse og smerte. For det andre tar det lenger tid for små barn å komme seg etter en operasjon, så de må ofte overnatte på sykehuset. For det tredje kreves det ofte spesielle medisinske forsyninger, utstyr og spesialtrent personale, noe som øker kostnadene betydelig.

Moren hans følte hun hadde tapt. “Jeg kom hjem og var veldig trist,” husker hun. “Jeg følte at det ikke fantes håp for fremtiden hans.”
Zena var ikke i stand til å tjene penger for familien sin. I stedet holdt hun seg hjemme og passet på Baraka hele dagen. I en så ung alder og med nedsatt syn var han i konstant fare for å skade seg selv.

Zena klemmer Baraka for å prøve å trøste ham.

Diagnose og starten på en lang reise

Kort tid etter at Baraka ble diagnostisert hørte Zena heldigvis om en øyeundersøkelsesklinikk i regi av Sightsavers som ville finne sted i nærheten. “Jeg tok ham med for en undersøkelse: de så på ham og sa at de ville ta ham med til Muhimbili for å operere ham. Jeg ble så utrolig glad.”

Selv om de hadde en lang reise foran seg – sykehuset i Muhimbili er 170 km unna – hadde Zena god tro. “Jeg er glad og spent på operasjonen, og jeg vet at det vil gå bra. Etter operasjonen vil Baraka kunne gjøre mange flere ting, som å leke med andre.”

Baraka som er så ung var ikke så ivrig etter å legge ut på den lange turen, men Zena klarte å distrahere ham ved å kile og tøyse med ham i baksetet på Sightsavers-ambulansen. Men da de nærmet seg sykehuset var det vanskelig selv for henne å skjule nervøsiteten og spenningen.

Zena trøster Baraka i baksetet på ambulansen

Nye linser som vil vare hele livet

Når de ankom sykehuset var det tydelig at den folksomme klinikken var overveldende for Baraka. Han klamret seg til moren og det var åpenbart at han ikke følte seg trygg i de ukjente omgivelsene. Han roet seg likevel fort ned, og de to gjorde seg klar til å få litt søvn før operasjonen neste dag.

Neste morgen kom sykepleierne for å hente Baraka til operasjonen. De nye omgivelsene og det å være adskilt fra moren var tøft for ham, og han begynte å gråte. Men det tok ikke lange tiden før narkosen begynte å virke, og kirurgen Dr Nyaluke kunne starte operasjonen. Forsiktig fjernet Dr Nyaluke de skadede linsene på begge av Barkas øyne, og erstattet dem med nye syntetiske linser som vil vare hele livet.

Zena venter spent på at Baraka skal komme tilbake

Det var en følelsesladd dag for Zena også. Det var tydelig at hun var bekymret da hun satt å ventet på at sønnen skulle komme tilbake fra operasjonen. Men innen solen sto opp neste dag var alle bekymringene glemt. Det var på tide å fjerne Barakas bandasje.

Baraka begynte å se seg rundt så snart legen fjernet bandasjen. Han var litt redd i begynnelsen, men etter hvert bekreftet han: “Jeg ser deg” til sin overlykkelige mor.

Det neste steget for Baraka var et par dagers opphold på det regionale sykehuset for å komme seg helt før han kunne returnere hjem. Men før ambulansen nådde sykehuset stoppet den i Baraka og Zenas hjem, hvor Baraka fikk se ansiktene til den beundrende familien sin for første gang.

Baraka tar sine første skritt etter operasjonen.

Baraka kan endelig se familien sin

Da Baraka kom hjem var han skeptisk i begynnelsen, men han fulgte instinktivt stemmene til tantene og bestefaren, og gav dem alle en stor klem. Dette øyeblikket var en helt ny oppdagelse og en åpenbaring for Baraka – og et utrolig lykkelig øyeblikk for familien hans.

Zena uttrykte sin takknemlighet: “Jeg er takknemlig [ovenfor Sightsavers’ givere], og jeg ber om at folk fortsetter med dette arbeidet. Mange har ikke råd til disse operasjonene, men takket være disse menneskene kan mange flere få hjelp.”

Baraka og Zena står sammen med tantene hans.

Barakas reise var virkelig en fra håp til glede – og du kan hjelpe en familie oppleve det samme.

Baraka og Zena står sammen med tantene hans.

Vil du lese mer om arbeidet vårt?

Sightsavers og øyehelse

Flere historier

A tuk tuk passes a group of women.
sightsavers_news

Møt megafon-teamet, med gladnyheter om gratis øyehelsetjenester

For å sikre at ingen blir overlatt til seg selv i Bangladesh bruker vi mikrofonen for å spre informasjon om helsetjenester direkte på dørstokken. Møt megafon-teamet!

to menn på motorsykler.
sightsavers_news

Mai: Nyheter og oppdateringer fra rundt om i verden

Kunst hjelper forskere i Nigeria å forstå tropiske sykdommer. Nyheter fra Mosambik, Pakistan, India og UK.

Mary holder i vegger når hun beveger seg i landsby.

Vårappell - Marys historie

Mary var bare ti år da grå stær røvet synet – og truet både drømmene og fremtiden hennes.