STØTT OSS
Sightsavers Reports

“Å hjelpe barn å se har blitt min lidenskap”

Dr Gerald Msukwa undersøker en pasient.

Øyelegen Dr Gerald Msukwa jobber på sykehuset Queen Elizabeth Central Hospital i det sørlige Malawi, som betjener nesten fem millioner mennesker.

“Jeg kommer fra en beskjeden bakgrunn – faren min var lærer og moren min hjemmeværende (jeg kaller henne ‘hussjef’). Faren min forventet intet mindre enn fremragenhet av barna sine, men jeg klarte ikke alltid å oppfylle disse forventningene.”

“Jeg ønsket å bli forsker og endte opp med å ta en vitenskapsgrad ved Universitetet i Malawi. Det var der jeg utviklet interessen for medisin.”

Dr Gerald Msukwa smiler mot kamera.

“Jeg kunne ikke tro hvordan en person kunne endre så mange liv”

Etter to år søkte jeg meg inn på St Andrews University i Skottland med et stipend fra British Council – på den tiden hadde myndighetene et partnerskap med British Council for å hjelpe å trene malawiske leger. Jeg ble valgt, og etter tre år flyttet jeg videre til St Mary’s Hospital for klinisk arbeid.

Mot slutten av treningen vendte jeg tilbake til Malawi og det var da jeg utviklet interessen for oftalmologi. Jeg møtte Professor Moses Chirambo, som på den tiden var den eneste øyekirurgen i Malawi. Han var en av de mest engasjerte kirurgene – jeg kunne ikke tro hvordan en person kunne endre så mange liv. Og det var det: jeg så meg aldri tilbake.

“Jeg er den eneste barnekirurgen i Malawi”

“Jeg er den eneste barnekirurgen i Malawi”

“Jeg grunnla øyeavdelingen på Queens [Queen Elizabeth Central Hospital] og på nåværende tidspunkt er jeg den eneste barnekirurgen i Malawi. Jeg var involvert i en undersøkelse i skolene for blinde barn, og vi oppdaget at 85 prosent av disse barna aldri skulle vært blinde i det hele tatt, ettersom de burde vært operert. Dette endret livet mitt over natten og jeg ble for alvor en forkjemper for barn.”

“Jeg valgte å spesialisere meg i barnemedisin og Ministry of Health og Sightsavers var heldigvis ivrige etter å støtte meg. I løpet av de siste fem årene har vi gått fra å nesten ikke operere noen barn til å operer mer enn 400 barn i året. Dette har blitt min lidenskap.”

Det medisinske teamet poserer for kamera i uniformene sine.

Utfordringene med å hjelpe mennesker er enorme

På nåværende tidspunkt er det kun åtte kirurger i Malawi (for en befolkning på mer enn 14 millioner mennesker). Det er et land med dårlige resurser og folk søker ikke hjelp, noe som gjør situasjonen vanskeligere. Pasienten sitter ofte fast på et sted, mens legen er et annet sted, og det er ikke før de to forenes at det er mulig å gjøre en forskjell.

De fleste pasientene i Malawi søker ikke hjelp, så noen må oppsøke dem i deres egen landsby. Når du først finner dem kan du ikke sende alle til et senter, ettersom det ville vært umulig. Det letteste er å flytte hele det medisinske teamet så nært pasienten som mulig. Du finner med andre ord pasienten først og flytter ham eller henne til det lokale sykehuset. Du finner så det medisinske teamet og flytter dem til det samme lokale sykehuset – ikke bare teamet, men også alle [medisinske] nødvendigheter, noe som er et enormt logistikkproblem.

Alle disse logistiske bevegelsene finansieres av Sightsavers, inkludert å finne mesteparten av det nødvendige medisinske utstyret.

Teamet i operasjonssalen

"Jeg tar sikte på å motivere så mange leger som mulig"

Det finnes ikke asfalterte veier i regionen: om du må besøke en pasient befinner de seg som oftest utenfor hovedveiene. Det er lettere på den tørre årstiden, men i regntiden kan du kjøre deg fast, selv med en firehjulstrekker. En gang teamet mitt krysset elva begynte det å regne mens de jobbet. Elva fylte seg rask opp og de ble sittende fast. Lokalbefolkningen måtte hjelpe dem å komme seg løs. Der er ikke den typiske dagligdagse og komfortable veien til jobb.

Med mine 45 år lever jeg ikke i en idiots verden. Jeg vet det er en grense for hva et enkelt individ kan oppnå, og i det siste kapitlet i livet mitt vil jeg vende oppmerksomheten mot å motivere så mange leger som mulig. Jeg prøver å jobbe med likesinnede venner og finne måter å få dem til å bli værende etter de har spesialisert seg. Så snart jeg har oppnådd detter er mitt kapittel lukket.

Dr Gerald Msukwa smiler mot kamera.

“Jeg mener Afrika er en halvskrevet bok. Enten leser du den og føler deg inspirert til å skrive et par linjer selv, eller så legger du den fra deg og løper.
Jeg valgte det første.”

Dr Gerald Msukwa smiler mot kamera.

Vil du lese mer om arbeidet vårt?

Sightsavers og øyehelse

Flere historie

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.

Naheed, Mahmoud og barnebarna deres smiler.
Sightsavers Reports

Naheeds historie

Naheed er en av de siste pasientene som ble operert som en del av Sightsavers’ Million Miracles-kampanje, som har samlet inn nok midler til å finansiere en million grå stær-operasjoner i landene hvor vi jobber.