STØTT OSS
Sightsavers Reports

“Jeg besøker pasienter i de mest avsidesliggende områdene”

Madalitso Nyangulu sitter på motorsykkelen sin.

Hver onsdag legger Madalitso Nyangulu ut på den 40 minutter lange reisen til den landlige Thambani-regionen i Malawi. Han reiser med motorsykkel og har med seg utstyr for øyeundersøkelser og medisiner.

Madalitso er klinisk oftalmologi-offiser og behandler en rekke øyesykdommer – fra grå og grønn stær (glaukom) til allergier og brytningsfeil. På de ukentlige turene sine treffer han så mange pasienter han kan i løpet  av morgenen. Han følger så opp med hjemmebesøk til pasienter som ikke klarer å komme seg til helsesenteret, slik som Winesi, som han traff på et oppsøkende besøk og refererte videre til kirurgi.

Mange av pasientene hans bor i ekstremt isolerte områder som bare kan nås til fots. “Jeg reiser til de mest avsidesliggende områdene, selv om jeg ikke kan komme meg dit med bil eller motorsykkel og jeg må gå,” forklarer han. “Jeg drar dit pasientene bor, ikke hvor det er mulig for en bil å komme seg.”

Dette er ganske utrolig i seg selv, men Madalitso er også ansvarlig for oppsøkende besøk til to andre helsesentre i Mwanza-distriktet, og han jobber fire dager i uken på distriktssykehuset. Madalitso er den eneste oftalmologiske klinikeren i et område som tjener mer enn 45,000 mennesker.

Besøk til lokalsamfunn i det landlige Malawi

Det er en stressende arbeidsmengde som må balanseres med å tilbringe tid med kona Bridget, en sykepleier på sykehuset i Mwanza, og deres 18 måneder gamle sønn, Eric. Madalitso (navnet hans betyr ‘velsignelse’, men vennene kaller ham Mada) finner også tid til sin andre lidenskap: fotball. Han støtter det lokale laget Blantyre og er en engasjert Manchester United-fan.

Til tross for denne balanseringsakten er det utrolig å se Madalitso på jobb. Han har evnen til å godsnakke med babyer og få dem til å smile. Rolig og tålmodig tar han seg tid til å snakke med pasienter for å se hvordan de har det. Han husker at en dame hadde en vond fot sist han besøkte henne og vet at hun sliter med å gå uten hjelp. Han snakker pasienter gjennom kommende operasjoner, forklarer hva de kan forvente seg og beroliger dem og forsikrer seg om at de forstår hva som vil skje under behandlingen.

Klinikken på sykehuset er ikke ideell for den type arbeid han gjøre – det var opprinnelig ment å være et finanskontor. “Rommet er veldig lite og det hadde vært bedre å ha et større rom. Et operasjonsrom og en avdeling spesielt for øyepasienter hadde også vært en fordel. Det hadde hjulpet å trene flere øyekirurger og å ha flere ansatte å dele jobben min med.”

Overkomme barrierer og tilby hjelp til alle

Klinikken har sine begrensninger, men det oppsøkende arbeidet er enda vanskeligere. Selv om et område kan nås med bil eller motorsykkel, finnes det ofte andre barrierer. “Transport er et problem,” sier Mada. “Noen ganger er drivstoff en utfordring, andre ganger finnes det ikke fartøyer for å bringe pasienter til sykehuset for behandling. Å reise til fots er nesten umulig for mange pasienter.

“Det er utrolig vanskelig å gå i 30 km, så for meg er det enklere å være mobil og lære frivillige grunnleggende helseomsorg. Det finnes offentlige transportmuligheter og motorsykkeltaxi, men en tur på 30 km kan koste 3,500 kwacha (ca. 40 kr) en vei. Dette er mye mer enn folk tjener. De fleste landsbyboerne har ikke arbeid og driver gårdsdrift for å overleve.”

En annen komplikasjon er at Madas arbeid blir sett på som mistenkelig i enkelte lokalsamfunn hvor tradisjonelle metoder har blitt brukt, og de lokale stoler ikke på medisinsk innblanding. “Jeg fortalte en grå stær-pasient at hun måtte opereres,” forteller han. “Men andre landsbybeboere gikk bak ryggen min og fortalte henne at hun ikke måtte gjøre det og at hun ville bli fullstendig blind dersom hun takket ja til operasjonen. Vi prøver stadig å utdanne og opplyse folk om grå stær-operasjoner.

Mangelen på medisinske forsyninger er en annen vanskelig del av Madas arbeid. Mens vi var på besøk måtte Mada ringe ansatte i et nabodistrikt og be dem om øyedråper for en mann med grønn stær.

Flere helsearbeidere trenes hvert år

“Om Sightsavers ikke var her for å støtte oss ville vi vært mye lenger bak i forhold til øyehelsetjenester,” sier Mada. “Sightsavers sørger for motorsykkelen min, utstyr og opplæring for både meg selv og kirurgene. Dersom Sightsavers ikke var her ville vi hatt mindre enn ti øyehelsespesialister i hele landet. Nå trenes en ny klinisk oftalmologi-offiser opp hvert år her i Malawi. Sightsavers er avgjørende for å tilby øyehelsetjenester, ikke bare i Mwanza, men i hele Malawi.”

“Det er mye å gjøre. Jeg har det travelt, men det gjør meg glad. En mann fikk gjenopprettet synet etter en grå stær-operasjon sist år, og han er så glad og fornøyd nå. Han kommer å besøker meg hver gang han selger bananer i nærheten av sykehuset. Han løfter alltid humøret mitt og får meg til å smile – å få besøk av ham er et høydepunkt i dagen min.”

“Det føles godt å feire, i hjertet ditt, med noen som pleide å ha veldig dårlig syn, men som nå kan se igjen. Det gjør meg veldig glad å vite at jeg bidro til det.”

 

Madalitso Nyangulu.

“Dersom Sightsavers ikke var her ville vi hatt mindre enn ti øyehelsespesialister i hele landet.”

Madalitso Nyangulu.

Vil du lese mer om arbeidet vårt?

Sightsavers og øyehelse

Flere historier

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.

Gladys Atoo in her Doctor's uniform, smiles at the camera
Sightsavers Reports

Gladys’s historie

Gladys Atto er en ekte hverdagshelt – hun redder syn og bygger langsiktige øyehelsetjenester i Uganda. Hun er en av de talentfulle grå stær-kirurgene som har fått trening takket være støtte fra deg.