STØTT OSS
Sightsavers Reports

“Jeg kan se barnebarna mine igjen. Jeg er veldig glad!”

Naheed, Mahmoud og barnebarna deres smiler.

Den første gangen vi møtte Naheed Akhtar var på LRBT øyesykehus i Mandra utenfor Islamabad, Pakistan.

Naheed har grå stær på begge øynene og i dag har hun den siste undersøkelsen før hun skal gjennomgå operasjon.

I tillegg til grå stær, har 55 år gamle Naheed også diabetes og er lam i den nedre delen av kroppen etter et hjerneslag for åtte måneder siden. Hun sitter nå i rullestol, som i dag styres av ektemannen hennes, Mahmoud. Naheed prater lite og virker uengasjert og ulykkelig.

Naheed er en av de siste grå stær-pasientene som mottar kirurgi som en del av Sightsavers’ Million Miracles-kampanje, som har samlet inn midler for å støtte en million grå stær-operasjoner i landene hvor vi jobber.  Hun ble nådd gjennom det nye og handikapinkluderende Right to Health-programmet som finansieres av britisk bistand, og som tar sikte på å sikre at marginaliserte grupper har tilgang til helsetjenester.

Et nærbilde av Naheeds ansikt, som tydelig viser at hun har grå stær.

En utfordring for mennesker med funksjonsnedsettelser

Selv idet vi er vitne til Naheeds undersøkelse legger vi merke til noen av barrierene som kan gjøre kontakten med helsesystemet vanskelig for mennesker med funksjonsnedsettelser. Rommene på sykehuset er smale, og utstyret er ofte utilgjengelig for en som bruker rullestol.

For en av undersøkelsene må Naheed løftes opp under armene bakfra ved hjelp av Mahmoud, mens en sykepleier presser hodet hennes mot instrumentet og holder det stabilt slik at legen kan lyse en lampe i øynene hennes. Det er tydelig at posisjonen er smertefull og vanskelig for henne.

Etterpå følger vi med Naheed til svogerens hjem i Rawalpindi, hvor hun bor sammen med Mahmoud. Gatene i det labyrintlignende nabolaget er smale og telefonledninger skaper et storslagent kaos over hodene våre. Kvinner bærer handleposer, menn henger rundt de små snackskioskene, barn leker – og alle ser på oss.

Plutselig signaliserer Mahmoud at vi skal fortsette, mens han forsvinner ned en annen gate med Naheed. Grunnen blir raskt tydelig: veien blir veldig bratt og vi sliter med å holde balansen i alt støvet idet vi går nedover. Det er åpenbart at Mahmood ikke ville klare å manøvrere rullestolen ned, eller opp veien for den saks skyld. Dette er nok en betydelig barriere Naheed  står ovenfor – like utenfor inngangsdøra si.

Naheed får synet undersøkt før operasjonen.
Naheed får synet undersøkt før operasjonen.

“Jeg vil jobbe, men jeg har ikke muligheten til å gjøre det”

Idet vi kommer fram blir vi vist inn på et rom som ser ut som en blanding av en stue og et soverom, med senger og stoler langs veggene. Mahmoud leder Naheed til senga ved siden av der vi sitter, og vi får høre historien hennes over en kopp søt chaite.

Naheeds syn begynte å bli dårligere for rundt fire år siden, og har vært fullstendig borte de siste ni månedene. Før dette jobbet hun med å rengjør, lage mat og vaske for folk.

“Jeg pleide å ta meg av alt og alle i huset mitt,” sier hun. “Men nå er jeg ubrukelig på grunn av sykdommen. Jeg var så aktiv – nå er jeg veldig lat. Jeg vil jobbe, men kan har ikke muligheten til å gjøre det.” Mahmoud arbeidet som taxisjåfør, men nå bruker han mesteparten av dagene på å ta seg av kona, mens sønnene deres forsørger dem økonomisk.

Begge Naheeds sønner har barn – de er en viktig del av livet hennes og hun er desperat etter å kunne se dem. “Jeg ønsker å se familien min. Jeg vil se sønnene mine og barnebarna mine… Jeg kan bare se at noen sitter der, men jeg kan ikke gjenkjenne ansiktene.»

Naheed like etter operasjonen.
Naheed like etter operasjonen.

Dag 2: operasjonen

Det er glohett den dagen Naheed skal opereres, selv om det voldsomme tordenværet som førte til at vinduene bare stod og ristet om natten synes å ha renset luften litt. I venterommet, som har store vinduer, bråkete vifter og rader med senger langs veggene, sitter en rekke kvinner å venter på å bli operert for grå stær. Det er veldig stille og en anspent stemning. Naheed, som ledsages av datteren Busheer, har akkurat fått målt blodtrykket og sjekket blodsukkernivået. Detter er veldig viktig ettersom hun er diabetiker, og operasjonen ikke kan utføres dersom nivåene er for høye.  En etter en bli kvinnene på venterommet ledsaget til operasjonssalen, og det er snart Naheeds tur. Operasjonssalen består av tre små rom med to bord i hvert rom. Det er en kirurg ved hver bordsett. En pasient forberedes for operasjon, mens den andre blir operert. Det virker som et utrolig effektivt system og det er lett å forstå hvorfor LRBT kan utføre opptil 60 operasjoner til dagen. Hele prosedyren tar ikke mer enn ca 20 minutter – så er Naheed tilbake på venterommet. Hun er urolig, men virker allerede mer positiv. «Jeg er glad», sier hun. «Jeg takker Gud.»

Senere samme dag

Tilbake i Naheeds hjem, ankommer vi akkurat tidsnok for fjerningen av bandasjen hennes. En tilsynelatende endeløs strøm av familiemedlemmer og naboer fyller rommet. Den besøkende optometristen fjerner bandasjen forsiktig, tørker Naheeds øyne og påfører øyedråper. Han holder opp tre fingre: hvis Naheed kan se dem, vet vi at operasjonen har vært vellykket. Vi følger alle spent med og… hun svarer rett! Et felles sukk av lettelse følger, og atmosfæren i rommet endrer seg fra nervøs til full av glede. Mens resten av familiemedlemmene snakker entusiastisk, spør vi Naheed hva hun ser mest fra til å se. Svaret kommer ikke som noen overraskelse: barna og barnebarna. Det yngste barnebarnet hennes, Savera, bringes over og Naheed kan se henne ordentlig for første gang. Å være vitne til at Naheed holder Savera og studerer ansiktet hennes og kysser henne er en fantastisk opplevelse.  Når vi spør Mahmoud hva han føler nå som Naheed har fått synet tilbake sier han ingenting, og vi tror først at han ikke hører spørsmålet. Men så ser vi at han har tårer i øynene. Han sliter med å si noe, men stemmen hans er for full av følelser. Å se denne sterke og selvsikre mannen gråte av lettelse viser hvor harde de siste fire årene må ha vært for ham.

Naheed og Mahmoud smiler etter behandlingen.
Naheed og Mahmoud smiler etter behandlingen.

Dag 3: en helt annen kvinne

Vi møter Naheed på sykehuset for  en rutineundersøkelse etter operasjonen, og blir så med til sønnens hus for å prate. Vi merker umiddelbart at noe har endret seg.

Den stille og tilbaketrukne kvinnen vi møtte tidligere er nå glad og avslappet, og smiler og ler idet hun sitter i rullestolen med barnebarna lekende rundt seg. Det er åpenbart at hun trives i deres selskap og hennes kjærlighet til dem skinner virkelig gjennom når hun kysser lille Savera og snakker med barnebarnet Noor, som viser frem sin nye rosa kjole.

“Barnebarna mine har vært her siden i går kveld, og jeg er veldig glad for at jeg kan seg dem bevege seg rundt og at de leker med meg. Jeg føler meg utrolig glad.”

Å få synet tilbake ser ut til å ha motivert Naheed til å forbedre helsa på andre områder også: hun mottar behandling for lammelsene sine og hun har håp om at tilstanden vil forbedre seg litt.

Naheeds totalforvandlede framtidsutsikter viser den enorme innvirkningen en grå stær-operasjon kan ha på et menneskes liv. Naheed har ikke bare fått synet tilbake, men også selvtilliten, og vi føler en dyp takknemmelighet for at vi har fått være vitne til reisen hennes.

Vil du lese mer om arbeidet vårt?

Sightsavers og øyehelse

Flere historier

Dr Agatha Aboe ler under samtale med lokalbefolkning ute i felten.
Sightsavers Reports

Agathas historie

Dr Agatha Aboe, fra Ghana, har jobbet hos Sightsavers i 10 år. Hun er ekstremt dedikert til å eliminere den forsømte tropiske sykdommen trakom som fører til blindhet.

A tuk tuk passes a group of women.
sightsavers_news

Møt megafon-teamet, med gladnyheter om gratis øyehelsetjenester

For å sikre at ingen blir overlatt til seg selv i Bangladesh bruker vi mikrofonen for å spre informasjon om helsetjenester direkte på dørstokken. Møt megafon-teamet!

Mary holder i vegger når hun beveger seg i landsby.

Vårappell - Marys historie

Mary var bare ti år da grå stær røvet synet – og truet både drømmene og fremtiden hennes.