STØTT OSS
Sightsavers Reports

“Jeg er så glad for at legen har kommet for å redde synet til sønnen vår”

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin.

Men han var ikke veldig livlig da han besøkte den Sightsavers-finansierte øyeklinikken på Sibukali helsesenter på Zambias landsbygd.

Moren hans, Kamizhi, tok ham med for en sjekk etter at hun oppdaget at øynene hans ikke stoppet å renne. Familien kom for å treffe Sightsavers’ øyekirurg Mr Ndalela, som besøkte det lokale helsesenteret, i håp om at han kunne finne ut hva som var galt med Mwizas øyne.

“Spørsmålet jeg fortsetter å spørre meg selv er: hvorfor min sønn, når det er så mange barn?” sa Kamizhi.

Mwiza (i midten) sammen med moren Kamizhi, faren og søsknene.
© Sightsavers/Jason J Mulikita

Det er langt mellom helsetjenestene i dette området, og uten disse lokale undersøkelsene ville familien slitt med å samle sammen nok penger for å dra til nærmeste sykehus.

Kamizhi fortalte: “Avstanden fra landsbyen min til sykehuset er to dagers gange. Vi må tilbringe to netter på veien. Vi må også betale gebyrer for å krysse elver. Så avstanden, kostnadene og å pakke mat for tiden vi er på sykehuset er en utfordring.”

“Jeg er utrolig glad for at legen er her i dag. Det er virkelig en lettelse og kommer akkurat på riktig tidspunkt.”

 

Mwiza var i smerte og øynene hans rant konstant.
© Sightsavers/Jason J Mulikita

Mwizas øyne ble undersøkt og han fikk påvist trakom, en århundre gammel øyesykdom som fremdeles er utbredt i mange land med et lavt til middels inntektsnivå. Sykdommen er lett å behandle om den oppdages i tide, men utgjør likevel en trussel for synet til mange mennesker.

Det antas at 157 millioner mennesker er i fare for å bli blinde som følge av trakom på verdensbasis – og det er derfor Sightsavers samarbeider med globale partnere for å utrydde sykdommen i de landene hvor vi jobber innen 2025.

Trakom spres via fluer og gjennom personlig kontakt. Når infeksjonen først er alvorlig – kalt trichiasis – fører det til at arrvev bygger seg opp på pasientens øyelokk slik at øyenvippene vender innover og skraper smertefullt mot øynene ved hvert eneste blunk. Mwizas øyne var såre og rant fordi han nylig hadde blitt smittet av sykdommen. Uten behandling kunne han stått ovenfor årevis med smerte, og etter hvert blitt blind for godt.

Barn står i kø for å få øynene undersøkt for tegn på trakom.
© Saleem Tejani

Mr Ndalela gav Mwiza en antibiotikasalve: en rask og ukomplisert behandling for å kurere denne potensielt ødeleggende sykdommen. Dersom tilstanden var mer viderekommen ville kirurgi kanskje vært nødvendig for å hindre at øyenvippene skrapte mot hornhinnene hans. I alvorlige tilfeller, hvor synet allerede er ødelagt, kan kirurgi bidra til å stoppe smerten.

Ingen av foreldrene til Mwiza hadde hørt om trakom eller hvordan forhindre sykdommen, så Mr Ndalela forklarte dem hvor viktig det er å vaske hender og ansikt ofte. Dette er en essensiell del av den såkalte SAFE-strategien som brukes for å takle trakom: akronymet står for surgery, antibiotics, face washing and environmental improvements.

Kamizhi forklarte: “Vi ønsker mer enn gjerne muligheten til å delta i undervisningsprogrammer som lærer oss mer om slike sykdommer.”

Mr Ndalela forklarer landsbybeboere hvordan ansiktsvask kan forhindre trakom. © Saleem Tejani

Fremtiden ser lys ut for Mwiza. Foreldrene har ambisjoner for ham og håper han en dag blir lærer. For nå, takket være trakombehandlingen, er han i stand til å se og lære på lik linje med klassekameratene når han begynner på skolen.

Kamizhi var utrolig takknemmelig ovenfor teamet som hjalp sønnen og fortalte at hun gleder seg til den dagen trakom utryddes slik at lokalsamfunn ikke lenger trenger å bekymre seg for å bli smittet av sykdommen. “Vi kan ha et veldig produktivt samfunn, en produktiv provins og en produktiv nasjon.”

Barn i en landsby i Zambia.

“Jeg håper på flere initiativer som dette i framtiden.”

Barn i en landsby i Zambia.
Kamizhi, Mwiza’s mor

Ditt bidrag kan hjelpe oss å utrydde trakom

STØTT OSS

Flere historier

Nora lærer Glory, en av elevene sine, hvordan man regner.
Sightsavers Reports

Vi skal... sørge for at førskoler er inkluderende

I Malawi jobber vi med partnere for å sikre at små barn med nedsatt funksjonsevne kan lære, leke og utvikle seg sammen med jevnaldrende.

Lær om sykdommen
Sightsavers Reports

Hvordan Mali overvant tre store utfordringer og eliminerte trakom

Sightsavers’ Boubacar Morou Dicko deler hindringene Mali møtte på veien mot å eliminere trakom, og hvordan landet klarte å overvinne dem.

Et nærbilde av en kvinne som får øynene undersøkt for trakom.
Sightsavers Reports

Trakomeliminering i Benin: “All smerte var borte. Det var som et mirakel!”

Benin er det nyligste landet til å eliminere trakom som fører til blindhet. Her møter vi mennesker som har blitt forvandlet, og de som bidro til å eliminere sykdommen.