STØTT OSS
Sightsavers Reports

“Jeg vil jobbe hardt for å se en verden fri for trakom.”

Givemore Mafukidze, iført Sightsavers-t-skjorte, står sammen med Dr Agatha Aboe.

Dr Agatha Aboe, fra Ghana, har jobbet hos Sightsavers i 10 år. Hun er ekstremt dedikert til å eliminere trakom, en tropisk sykdom som kan fører til blindhet. Hun er også en ivrig talsmann for kvinner i ledelse.

Agatha er Sightsavers sitt globale trakom programkoordinator. Hennes rolle inkluderer å gi teknisk rådgivning til trakom-programmer i endemiske land, og å sikre at alle følger SAFE-strategien, internasjonale standarder og overholder en god og forsvarlig praksis.

“Min lidenskap for eliminering av trakom handler om å redde synet til mennesker og sikre at folk ikke faller i fattigdomsfellen på grunn av denne unngåelige sykdommen som fører til blindhet. Jeg har stor lidenskap for eliminering av trakom, så mye at jeg ikke vil gjøre noe annet. Jeg vil jobbe hardt for å se en verden fri for trakom.”

Trakom er en av verdens eldste registrerte sykdommer: Den har forårsaket blindhet på mennesker i tusenvis av år. Slike sykdommer trives der det er vannmangel, dårlig sanitetsforhold og store mengder fluer. Hvis den ikke behandles, får trakom øyenvippene til å vri seg innover og skrape mot øyet ved hvert blunk. Det fører til fryktelige smerter, og over tid, blindhet. Trakom leder smittede inn i en syklus av fattigdom, og begrenser mange menneskers tilgang til helsetjenester, utdanning og sysselsetting.

Leter etter trakom smittede.

Ghanas skjulte helt

Dr Agatha Aboe ble nominert til “The Bond International Developments” humanitære ærespris for sin imponerende ledelse av Ghanas nasjonale elimineringsprogram for trakom.

Les mer (på engelsk)
En kvinne sjekker et barns øyne for tegn på trakom mens en gruppe barn ser på.
Dr Agatha Aboe sjekker øynene til et barn under en trakom-undersøkelse i Zimbabwe.

Da Agatha begynte å jobbe med Ghana National Trachoma Program, var trakom et stort folkehelseproblem over hele landet. Men delvis takket være Agathas ledelse og sterke besluttsomhet, ble Ghana i 2018 det første landet i Afrika sør for Sahara som eliminerte den blindende sykdommen.

“Dagen da Verdens helseorganisasjon (WHO) kunngjorde at Ghana hadde eliminert trakom og ga oss sin anerkjennelse på at metoden vår er egnet og sikker, var hjertet mitt overlykkelig. Det hadde vært min drøm å se den dagen komme, og jeg følte meg så stolt over å være i forkant av suksessen. Det er en milepæl for meg personlig, og jeg ser frem til å dele vår kunnskap med andre land.”

Å nå denne milepælen var ingen enkel bragd; som alle store prestasjoner kom den etter å ha møtt mange utfordringer.

”Det var en periode hvor oppmerksomheten var mer fokusert på å distribuere behandling gjennom masseutdeling av medisin og kirurgisk behandling av trakom, mens mangel på vann og hygienemuligheter ble ignorert. Jeg ønsket ikke at lokalsamfunnene skulle se en oppblomstring av trakom fordi de ikke hadde rent vann og tilstrekkelige sanitæranlegg på plass.”

Heldigvis er det nå gjort fremskritt for å møte denne utfordringen, og utviklingen av rent vann og gode sanitæranlegg blir mer vanlig i områder over hele Ghana. Steder hvor disse ressursene en gang manglet er endret uttrykker Agatha: “Lokalsamfunnene er nå veldig rene”.

På spørsmål om hvilket råd hun vil gi til land plaget av utbredt smitte i sin jakt for å eliminere trakom, sier Agatha: “Kvinner må inkluderes i kampen for å eliminere denne sykdommen som fører til blindhet. Kvinner spiller en stor rolle i å sikre at barna deres blir holdt rene og at det er vann i lokalsamfunnene.

“Kvinner som kommer sammen er et viktig tiltak i kampen mot denne forferdelige sykdommen. For å gjøre trakom til historie, over hele verden. Uansett hvor det er utbrudd av trakom, og på alle nivåer av innsatsen for å eliminere den, vil du finne kvinner der.

Agatha er lege av yrke, med fordypning i oftalmologi (læren om øyet) og bakgrunn innen samfunnshelse.

“Min mor og far inspirerte meg virkelig gjennom hele oppveksten. Da jeg var en ung jente så foreldrene mine at jeg var intelligent, og faren min fortalte meg at jeg ville bli en god lege og en som ville hjelpe mange mennesker i fremtiden. Familien min har alltid vært veldig støttende, og jeg vet at mannen og barna mine er stolte av meg. Jeg har båret på denne inspirasjonen og støtten gjennom hele livet.”

“Vi må ha kvinner som kommer sammen som tiltak i kampen mot denne forferdelige sykdommen.”

Dr Agatha Aboe ler under samtale med lokalbefolkning ute i felten.

“Jeg er så lidenskapelig opptatt av dette arbeidet; det handler om menneskene og samfunnet. Og jeg vet av erfaring at eliminering av trakom er mulig.”

Dr Agatha Aboe ler under samtale med lokalbefolkning ute i felten.

Lær mer om arbeidet vårt

Sightsavers og bekjempelse av sykdom

flere historier

En ung mann som sitter i førersetet til en varebil.
Sightsavers Reports

Øyeoperasjonen forvandlet guttens liv. Følg Arif gjennom 15 år - se han i dag

Som et lite barn hadde Arif en billig kataraktoperasjon gjennom Sightsavers. Det endret livet hans, slik at han kunne studere og trives på skolen, og senere forlate hjemmet og finne en jobb.

A mother helps her daughter with some school work.
Sightsavers Reports

Khadijahs historie

Seks år gamle Khadijah fikk problemer på skolen fordi hun ikke var i stand til å gjøre skolearbeidet sitt. Men etter en øyeoperasjon kan hun nesten ikke vente med å lære å lese og skrive.

Mwiza sitter utenfor hjemmet sitt og ser trist ut.
Sightsavers Reports

Mwizas historie

Som mange andre åtteåringer elsker Mwiza å spille fotball og leke med bestevennen sin. Men han har trakom, og uten behandling står han i fare for å miste synet.