Sightsavers Reports

“Jeg har ikke vondt i magen lenger!”

Gjennom støtte fra GiveWell jobber Sightsavers med å kontrollere to sykdommer – innvollsorm og schistosomiasis – som påvirker tusenvis av barn i Kamerun.

En skolegutt i Kamerun drikker vann i et klasserom etter å ha tatt ormekurmedisin.

Barns helse og utdanning går hånd i hånd: Jo sunnere barn er, jo mer kan de gå på skolen, og jo bedre levekår får de.

Barn i skolealder er den mest utsatte gruppen for innvollsorm og schistosomiasis: disse forsømte tropiske sykdommene kan føre til smerte, stigma og tap av utdanning. Men begge sykdommene kan kontrolleres via storskala behandlingsprogrammer som hjelper hele risikogruppen.

Ormekur-programmer støttet av veldedighetsevaluator GiveWell fokuserer på skolebarn. Elevene behandles via masseadministrering av medisiner for å redusere mulighetene for at sykdommene sprer seg. De lærer i tillegg om viktigheten av god hygiene og sanitærforhold.

Ormekur-programmer har hatt en enorm effekt i Kamerun. På slutten av 2020, til tross for covid-19-pandemien, ble det gjennomført en ormekurkampanje støttet av GiveWell i Littoral-regionen i det vestlige Kamerun for å beskytte barn mot sykdom. Her kan du møte noen av de som er involvert i prosjektet.

En skoleelev i et klasserom får utdelt et nettbrett av en helsearbeider, mens andre helsearbeidere og klassekameratene hans ser på.

Sightsavers og GiveWell

Veldedighetsevaluator GiveWell rangerer for sjette år på rad Sightsavers som en av sine beste veldedige organisasjoner. Dette med utgangspunkt i våre ormekurprosjekter.

Om GiveWell
Bomam Otto står utenfor skolen sin i Kamerun.

“Når folk er friske, blomstrer økonomien også.”

Bomam Otto står utenfor skolen sin i Kamerun.
Hovedlærer Otto

Ottos historie

Otto er lærer ved en skole i Littoral-regionen i Kamerun, og deltok i opplæring organisert av Sightsavers og Kameruns helsedepartement.

Under opplæringen lærte han om viktigheten av ormekurprogrammet og hvordan han kunne sikre at det ble vellykket.

“Problemene vi vanligvis opplever er barn som klager over å ha diaré og magesmerter. Så på grunn av dette organiseres det en ormekur-kampanje hvert år. Ofte blir frekvensen av disse problemene da dramatisk redusert.

“Før jeg fikk opplæring, visste jeg allerede at hakeorm, rundorm og nåleorm kan bli funnet i magen og ødelegge helsen til svært små barn når de ikke blir behandlet.

“Ormekurprogrammet er en mulighet for meg til å takke regjeringen og Sightsavers for deres initiativ til å sikre sunne liv for alle. Det er et ordtak som sier: ‘Helse foran alt annet’ – for når folk er friske, blomstrer økonomien også. Når det er sykdom, følger alt etter, men alt kan gå bra når folk har god helse.”

Ngo står i klasserommet sitt med ansiktsmaske.

“Jeg har ikke vondt i magen lenger. Jeg har ikke lenger diaré.”

Ngo står i klasserommet sitt med ansiktsmaske.
Elev Norbertine

Norbertines historie

Før ormekurene ble delt ut, fortalte skolene om prosjektet til sine elever og deres foreldre.

Foreldre ga sitt samtykke og elevene ble bedt om å spise godt og drikke mye vann morgenen de skulle få behandlingen. Dette for å hjelpe til med å minimere eventuelle bivirkninger. Da elevene fikk medisinen, var lærerne ansvarlige for å sjekke at de hadde svelget den.

Norbertine er en av elevene som deltok i programmet. “Jeg liker skolen min, fordi jeg er sammen med vennene mine. Jeg leker så mye jeg vil, jeg lærer å lese og skrive,” sier hun. “Når læreren min gir meg lekser, gjør jeg det som det skal gjøres. Yndlingsleken min er å hoppe tau. Jeg liker også grammatikk, matematikk, historie og geometri. Jeg håper å bli lærer når jeg blir stor.

Jeg har hatt ormer før,” forklarer hun. “Jeg følte meg ikke bra og jeg hadde feber. Magen min var ikke bra, jeg kastet opp og jeg hadde diaré.” Men etter å ha tatt medisinen, ble Norbertines symptomer mye mindre.” Det gikk bra,” sier hun. “Jeg kastet ikke opp. Jeg har ikke vondt i magen lenger. Jeg har ikke lenger diaré.”

Ndelle Makoge har et Sightsavers-skilt på seg og står utendørs i Kamerun.

“Barn som vanligvis var borte fra skolen på grunn av infeksjoner kan nå gå på skolen hele året.”

Ndelle Makoge har et Sightsavers-skilt på seg og står utendørs i Kamerun.
En av Sightsavers’ programansvarlige, Makoge

Makoges historie

Ormekurprosjekter i Kameruns skoler ble forsinket med en måned på grunn av COVID-19-pandemien og skolenedstengninger.

Programmet måtte også tilpasses for å forhindre spredning av COVID-19, noe som betyr at alle elevene fikk ansiktsmasker og hånddesinfeksjon, og ble oppmuntret til å vaske hendene og opprettholde sosial avstand.

Makoge er programansvarlig for Sightsavers i Kameruns hovedkontor, og gir teknisk støtte til departementet for folkehelse ved gjennomføring av prosjekter. “Det er vanlig at prosjektene våre ikke er fullt ut rutinemessige, og spesielt i år, med COVID-19,” forklarer han. “Vi måtte tilpasse oss etter globale tiltak for å forhindre videre spredning av COVID-19.

“En av de gode tingene med prosjektene er å se virkningen vi har på samfunnet, spesielt de avsidesliggende stedene hvor barn hadde schistosomiasis. Etter å ha tatt ormekuren kan barn nå gå på skolen hele året, mens det tidligere var vanlig med fravær på grunn av infeksjonene.

“COVID-19 har gjort det svært utfordrende, men vi har klart å tilpasse oss i løpet av kort tid for å sikre at vi kommer til å nå våre ormekur-mål, samt forhindre spredning av COVID-19. Vi øker ikke bare bevisstheten rundt ormekurene, men lærer også elever og foreldre at de må vaske hendene regelmessig, ha god hygiene og vaske maten grundig.”

Lærer Biboum står i klasserommet sitt i Kamerun, tar på seg hansker og forbereder seg på å gi medisiner til elevene sine.

“Ormekurer vil sikre at vi har sunne, sterke barn som vil lykkes på skolen.”

Lærer Biboum står i klasserommet sitt i Kamerun, tar på seg hansker og forbereder seg på å gi medisiner til elevene sine.
Lærer Crepin

Crepins historie

Crepin er engelsklærer ved en offentlig barneskole i Littoral-regionen i Kamerun, og har undervist i 13 år.

Takket være GiveWell ble Crepin opplært til å delta i ormekurkampanjen.

“Vi har alltid elever som er syke med diaré, magesmerter og mange andre plager. Når en elev er fraværende, må lærere noen ganger organisere innhentingstimer. Lærerne er ikke fornøyde når elevene ikke er til stede. Det påvirker prestasjonen og læringsprosessen til elevene.

“Ormekurprogrammene vil sikre at vi har sunne, sterke barn som vil lykkes på skolen og i karrieren, for å skape morgendagens Kamerun.”

Finn ut mer om Sightsavers’ ormekurarbeid

Sightsavers og GiveWell

Nyheter og historier

Arif og moren hans sitter på en seng og prater.
sightsavers_news

Sightsavers Bangladesh markerer 50-årsjubileum

Sightsavers begynte å jobbe i Bangladesh i 1973 for å diagnostisere og behandle mennesker for grå stær, som er en av de vanligste øyelidelsene i landet.

Nora lærer Glory, en av elevene sine, hvordan man regner.
Sightsavers Reports

Vi skal... sørge for at førskoler er inkluderende

I Malawi jobber vi med partnere for å sikre at små barn med nedsatt funksjonsevne kan lære, leke og utvikle seg sammen med jevnaldrende.

Lær om sykdommen
Sightsavers Reports

Hvordan Mali overvant tre store utfordringer og eliminerte trakom

Sightsavers’ Boubacar Morou Dicko deler hindringene Mali møtte på veien mot å eliminere trakom, og hvordan landet klarte å overvinne dem.