Du kan ende smerten denne julen

Nalukena is held by her father

Bidra til forandring – støtt nå!

STØTT OSS

Du kan bli med å skape historie denne julen.

Kan du forestille deg å være i så intens smerte at du er redd for å åpne øynene? Hvert eneste blunk føles som sandpapir som skraper mot øyet, og som langsomt skraper bort synet ditt. Kan du forestille deg at dette er alt du vet om? En livstid i smerte og lidelse.

Dette var virkeligheten for to år gamle Nalukena, som vi møtte i en avsidesliggende landsby i det landlige Zambia. Nalukena hadde hatt trakom siden hun ble født. Det var tydelig at Nalukena led. Foreldrene visste at hun var i smerte, men de visste ikke hvorfor.

Trakom starter som en bakterieinfeksjon lignende øyekatarr, og er i utgangspunktet lett å behandle. Dersom infeksjonen ikke behandles, vil det over tid oppstå arrdannelse på øyelokket som gjør at øyevippene vender innover og dermed skraper mot øyet ved hvert blunk. Etter hvert kan tilstanden resultere i fullstendig blindhet.

Vi reiste med den Sightsavers-støttede øyekirurgen Mr Ndalela i Zambia. Han besøker isolerte lokalsamfunn, undersøker landsbybeboere for trakom og utfører synsreddende kirurgi på dem som er i desperat smerte. Han distribuerer også antibiotika som etter hvert vil utrydde denne grusomme sykdommen.

“Om vi klarer å utrydde trakom vil det ha en enorm innvirkning på landet, ettersom vi vil ha en utdannet generasjon som kan gå på skolen og arbeide. Jeg ønsker at datteren min skal bli lege, fortalte Nalukenas far, Likwathi, etter at datteren fikk behandling.

Du kan bli med å skape historie denne julen. Vi du støtte oss i dag og ta oss et skritt nærmere målet om å utrydde trakom for godt? Sammen kan vi eliminere trakom innen 2025 og skape en verden hvor ingen barn trenger å bli blinde fra trakom og oppleve smerten det medfører igjen. Med din hjelp er enden i sikte.

Bidra til forandring – støtt nå!

STØTT OSS