STØTT OSS

Denne vakre elva har ført til store ødeleggelser

Pru-elva hvor svartfluer oppholder og formerer seg i Asubende, Ghana

Denne elva i Ghana sørger for vann som menneskene i området trenger for å leve. Men den setter også synet, levebrødet og lykken deres i fare.

Hundrevis av mennesker er avhengige av den vakre Pru-elva i Asubende: den sørger for vann til matlaging, drikking og vasking. Den brukes til fiske og er avgjørende for å gro avlinger. Uten elva ville lokalbefolkningen ha vanskeligheter med å overleve.

Kun ett bitt fra disse fluene kan stjele både syn og levebrød.

Men denne landsbyen ved elva har ikke lenger et yrende folkeliv. Med forlatte hus overgrodd av planter er det en uhyggelig tomhet her.

Asubende er nå kjent som ‘den stille landsbyen’, etter at hundrevis av familier flyktet i frykt for en grusom sykdom. De har siden lært at sykdommen, kjent som elveblindhet, har gjort mange av landsbybeboerne permanent blinde.

Svartfluene som er så utbredt ved Pru-elva bærer med seg parasittormer. Kun ett bitt fra en infisert flue fører til at tusenvis av ormlarver formerer seg under huden. Etter år med uutholdelig kløe vil disse larvene omsider nå øynene og forårsake irreversibel elveblindhet.

Uten medisiner er landsbybeboerne i fare for å miste synet hver gang de besøker elva. Fiskere fanger mat fra elva, bønder vasser gjennom den for å nå markene sine, konene deres samler vann for å vaske klær, og barna deres leker ved elvebredden. Disse aktivitetene setter et helt lokalsamfunn i fare, hver eneste dag.

Faren for å bli blind var så stor at mange som bodde i Asubende tok med seg familiene sine og flyttet til andre landsbyer, eller startet nye lokalsamfunn andre steder. Dette var ikke en lett avgjørelse. Menneskene vi snakket med fortalte oss: “Vi forlot hjemmene våre, vi forlot alt. Vi måtte bygge nye hus. Vi var fremmede og det var veldig vanskelig for oss.”

Brødrene Mamodu og Yeremore står utenfor hjemmet deres i Asubende.

Elveblindhet stjal synet til Mamodu og broren Yeremore.

Brødrene Mamodu og Yeremore står utenfor hjemmet deres i Asubende.

De som ble igjen risikerte å miste synet

To av landsbybeboerne som ble igjen var Mamodu og den yngre broren hans, Yeremore. De var ikke klar over hvorfor så mange mennesker ble blinde. Som bønder var den vakre elva livsviktig for dem. Men med så mange svartfluer rundt elva tok det ikke lang tid før de ble bitt.

Elveblindhet robbet Mamodu og Yeremore for synet, uavhengigheten og levebrødet deres. Nå er de avhengige av den allerede overbelastede familien sin for å overleve. Som familiens overhode var det ikke dette Mamodu ønsket skulle bli arven etter ham. Han fortalte oss at han en gang drømte om å videreføre eiendommen til familien sin, og at det gjør ham trist å tenke på alle planene han ikke lenger kan utføre.

Mamodu og Yeremores 29 år gamle nevø, Kwame, er gift og har tre små barn å forsørge. Nå som onklene hans er blinde, må han forsørge dem også. Han fortalte oss at når han ser at onklene sliter “gjør det meg vondt. De er ikke i stand til å arbeide og tjene til livets opphold”. Kwame gjør alt han kan for å hjelpe onklene og fortalte oss: “Vi hjelper dem i dagliglivet, uansett hva vi får.”

Kwame måtte slutte på skolen da han bare var 12 år gammel for å ta seg av onklene sine, og gikk derfor glipp av mye av barndommen og mulighetene en utdanning vill gitt ham. Kwame ønsker desperat en lysere framtid for sine egne barn.

Mamodu og Yeremore er en konstant påminnelse om at Kwame og familien trenger medisiner for å holde seg friske – det samme gjør hundrevis av andre som bruker elva hver eneste dag.

Kwame (andre fra venstre) og kona Issah (helt til høyre) er avhengige av elva for å hente vann til familien (avbildet sammen med Mamodu, Yeremore og søsteren Sanguberi).

Du kan hjelpe det fantastiske teamet som holder elveblindhet i sjakk

I Sightsavers gjør vi alt vi kan for å beskytte Mamodu og Yeremores familie fra denne hemmende sykdommen.

Vi trener opp lokale frivillige i å distribuere Mectizan®-tabletter fra hus til hus. Innbyggerne stoler på disse frivillige, som også er medlemmer av lokalsamfunnet. De ønsker å forsikre at naboene deres er trygge og oppfordrer folk til å søke behandling for sykdommen uten frykt, slik at de kan begynne å gjenoppbygge  lokalsamfunnet.

Når tablettene tas regelmessig stopper de infeksjonen, slik at Kwame slipper å lide samme skjebne som sine onkler. Tablettene beskytter også barna hans slik at de kan nyte barndommen og har muligheten til å få den utdanningen faren deres ikke fikk.

 

To behandlinger i året er nok til å beskytte lokalsamfunn mot sykdommen, og etter hvert utrydde elveblindhet for godt. Med din hjelp kan vi forsikre at de synsreddende tablettene når lokalsamfunnene som trenger dem.

Vil du støtte oss denne sommeren og bidra til at mennesker får tablettene som redder syn?

Bidra til forandring – støtt nå!

STØTT OSS