Barn som Lovemore kan stå ovenfor et helt liv i blindhet

Bidra til forandring – støtt nå!

STØTT OSS

Én synsreddende operasjon er alt de trenger for å unngå blindhet resten av sitt liv. Vil du hjelpe?

Ni år gamle Lovemore var uadskillelig fra bestemoren Iredy av en hjerteskjærende grunn: Han var i ferd med å bli blind som følge av grå stær.

Lovemore var tvunget til å være ved Iredys side, og kunne ikke gjøre ting de fleste barn tar for gitt. Han kunne ikke løpe, leke med vennene sine eller gå på skolen i landsbyen sin i Zambia. Han isolerte seg fra verden rundt seg. Han var sjenert, ustødig på føttene og kommuniserte ikke. Han holdt ofte hånden foran ansiktet for å skjerme øynene fra sollyset, fordi solstrålene skapte ubehag.

Iredy var livredd for hvordan barnebarnets situasjon ville påvirke livene deres i årene framover. Takket være kjærligheten og hengivenheten hennes hadde han klart seg så langt, men det var på ingen måte den framtiden hun hadde drømt om at han skulle få. Og hva kom til å skje den triste dagen hun ikke lenger ville være blant dem?

Lovemore hadde ikke gått på skolen på lenge fordi lærerne sa han bare kunne komme tilbake når han var i stand til å se tavla igjen. Han kunne ikke gå lenger enn husets grenser uten bestemorens hjelp, og hadde ingen mulighet til å løpe rundt med andre barn.

Iredy hadde god grunn grunn til å være redd på barnebarnets vegne. Etter hvert som tiden gikk, ville konsekvensene av grå stær stjele Lovemores barndom, utdanning og fremtid. 

Gi barn med grå stær fremtiden tilbake

Heldigvis hørte Iredy om en av Sightsavers sine øyehelseklinikker på radioen. Etter et møte med oftalmi-sykepleieren Postan Phiri, ble det bestemt at Lovemore skulle bli operert for grå stær på Lusaka Eye Hospital – en dagsreise unna.

På sykehuset satt Iredy ved Lovemores side helt til det var tid for operasjonen hans. Da operasjonsrommet var klart gikk Lovemore stille og modig inn og klatret opp på operasjonsbordet. Hva ville skje nå?

På bare 45 minutter gjenopprettet Dr Habiyakare synet på begge øynene hans. Forandringen etter operasjonen var virkelig bemerkelsesverdig: Lovemore gikk fra å være en sjenert gutt som gjemte seg for omverden – til en livlig energiklump som omfavnet sin nye frihet for fullt!

Hjelp oss å hjelpe andre barn som Lovemore. 82.000 barn lever fortsatt med grå stær i land over hele Afrika. Ditt bidrag redder syn og forandrer liv.

Bidra til forandring – støtt nå!

STØTT OSS