STØTT OSS

Kartlegging av trakom fullført i Sudan!

Medisinske teamet undersøker en kvinne.

Det Sightsavers-ledede “Global Trachoma Mapping Project” gjør store fremskritt med å fastslå den globale utbredelsen av trakominfeksjon, som kan føre til blindhet. Kartleggingen i Sudan er nå fullført.

Dr Bilghis, nasjonal koordinator for Sudan Trachoma Control Programme, hadde følgende å si: “Den største utfordringen vi har stått ovenfor under kartleggingen i Khartoum, er de lange reiseavstandene. Noen av stedene er veldig langt borte – vi kartlegger utkanten av Khartoum, og [områdene er] vanskelig å nå. Noen er fire timer fra sentrum.”

I det innovative prosjektet, som er det største kartleggingsprosjektet for infeksjonssykdommer noensinne, benyttes det mobiltelefoner for å samle inn kartleggingsdata. Målet er å identifisere de mest berørte områdene, slik at man effektivt kan målrette behandlingen og arbeide mot global eliminasjon av trakom som fører til blindhet innen år 2020.

Trakom er en bakterieinfeksjon som lett kan behandles med antibiotika. Hvis den ikke behandles, kan imidlertid gjentatte infeksjoner føre til arrdannelse på øyelokkene og vende øyevippene innover. Hver gang man blunker vil arrene skrape mot hornhinnen, noe som er smertefullt og etter hvert kan føre til blindhet.

“Global Trachoma Mapping Project”, som er finansiert av den britiske regjeringens departement for internasjonal utvikling og USAs byrå for internasjonal utvikling, har så langt kartlagt nesten 1400 distrikter i 22 land. Når prosjektet avsluttes i slutten av 2015, vil vi ha informasjonen vi trenger for å rette den globale innsatsen mot den store milepælen, nemlig utryddelse av trakom.

Målet er å identifisere de mest berørte områdene

En mann undersøker øynene til en barn

Anwar

Tre år gamle Anwar ble undersøkt av Dr Jasser, som vurderer trakomtilfeller, og fikk diagnosen aktiv trakominfeksjon. “Jeg vet ikke hva denne sykdommen er», sier hans mor, Skina. «Dr Jasser har forklart meg at han har første stadium av trakom.”

Dr Jasser utdyper: “Vi har oppdaget at Anwar har trakom … [Anwars hjemmemiljø] er absolutt overfylt – det er fem andre barn i familien. Det er mange fluer og mye fattigdom. De har mange dyr, blant annet geiter og kyllinger, som bor i de samme omgivelsene som barna, så det er ikke rene omgivelser. [Vi har fortalt Skina] at hun må holde Anwars ansikt rent og gi ham antibiotikasalven … etter seks uker vil tilstanden som regel bedres.”

“Dr Jasser har forklart meg at han har første stadium av trakom”

Les mer om arbeidet vårt

Øyehelse
Sia og barna hennes smiler etter en øyescreening i Liberia.
sightsavers_news

Tilbakeblikk på 2019: hva vi oppnådde

Det har vært et nytt banebrytende år for Sightsavers. Finn ut hva vi har holdt på med, fra å lansere nye programmer og arrangere høyprofilerte utstillinger til å møte dronningen.

A woman has her eyes checked by an eye health worker in an outdoor screening camp in India.
sightsavers_news

Sightsavers utnevnt som den mest kostnadseffektive hjelpeorganisasjon innen helse

Hjelpeorganisasjonsevaluatoren ImpactMatters har gitt Sightsavers fem stjerner for kostnadseffektivitet – den høyeste poengsummen mulig.

People getting off a boat at a dock.
sightsavers_news

Halvering av blindhet i avsidesliggende Sundarbans

I denne avsidesliggende mangrove-regionen i Øst-India var én av 50 mennesker blinde. Men et Sightsavers-prosjekt har transformert øyehelse i området og endret tusenvis av liv.