STØTT OSS

Tilbake fra randen: Sierra Leone etter ebola

Kenema sykehus, Sierra Leone.

Sightsavers adm. direktør, dr. Caroline Harper, rapporterer fra sine siste besøk i Sierra Leone for å se hvordan øyeomsorg og helsepersonell har klart seg siden ebola-viruset herjet landet.

På Kenema sykehus, omtrent fire timers kjøring fra Freetown, står et monument til minne om de 34 helsearbeiderne som mistet livet i løpet av ebola-krisen i Sierra Leone. Det er vakkert bevart, med blomster og bilder, men er en tankevekkende påminnelse om tapperheten som ble vist i de forferdelige tidene. Det er kjent at over 3 500 mennesker har dødd av ebola i Sierra Leone – selv om det trolig er et underestimat. Over 4 000 mennesker overlevde, men viruset har satt sine spor. Mer enn halvparten av dem har øyeproblemer, mens stigma knyttet til å være en overlevende ødelegger liv.

Ebola tok tak her, og i Guinea og Liberia, på grunn av et svakt helsevesen. Tapet av så mange helsearbeidere er skadelidende, så spørsmålet er hvor mye, og vil det blir bra igjen? Jeg dro til Sierra Leone i september 2016 for å se hvordan landet klarte seg etter at det ble erklært ebolafritt, og særlig for å finne ut hvordan Sightsavers-ansatte og partnere mestret opplevelsen.

Jeg glemte ikke å snakke med vår landdirektør, Nancy Smart, da krisen var på sitt høyeste. Den håndgripelige frykten som sammen med de praktiske problemene forbundet med matmangel og økende priser, kombinert for å gjøre dette til en svært prøvende tid. Et sykt barn fikk ikke lenger kos og trøst, men satt i et annet rom mens foreldrene håpet og ba om at det var vanlig feber. Malaria, en fryktelig morder i seg selv, ble plutselig møtt med lettelse for at det ikke var ebola.

Jeg tror ikke at vi noen gang virkelig vil forstå hvordan det var for våre ansatte og våre samarbeidspartnere i de forferdelige dagene – men jeg ønsker å hedre deres tapperhet og besluttsomhet, og ble virkelig imponert over det jeg så.

Sightsavers har jobbet i Sierra Leone i nesten 60 år. Vi har sett problemer før – å jobbe som vi gjorde i løpet av borgerkrigen, da vår landdirektør, dr. Dennis Williams, til tider slapp unna kuler og skjulte seg for machete-bærende krigere. Sist gang jeg dro (i 2006), jobbet landet med å komme seg etter krig, og det var en følelse av optimisme – så ebola-krisen var spesielt grusom.

Veien videre

Som en mangeårig partner har vi et nært samarbeid med de ulike departementene. Jeg møtte helseministeren og utdanningsministeren, og det var tydelig at begge var fullstendig forpliktet til sine departement og oppgavene de sto overfor.

Sierra Leone har totalt 90 øyehelsepersonell (til en befolkning på rundt 6,4 millioner mennesker), og mer enn 90 prosent av dem ble trent med støtte fra Sightsavers, takket være midler fra Irish Aid, EU-kommisjonen og Standard Chartered. Flere blir nå lært opp, men det vil fortsatt ikke være på langt nær nok. Det er ÉN optiker! Mangel på øyehelsepersonell er en av de største barrierene som holder tilbake helsesystemet.

Andre utfordringer

Det er et annet, mer dagligdags spørsmål som kommer i veien, og det er tilstanden på veiene. Hovedårene mellom Freetown og Bo, og den nylig bygde mellom Bo og Kenema, var fine. Men en gang var disse veiene forræderske og verre enn noe annet jeg har sett. Det regner fem måneder i året, og gropene har nesten blitt til synkehull. Selv en SUV kjemper for å navigere gjennom dem.

På Kenema er det en øyeavdeling, bygget med sjenerøs støtte fra Irish Aid. Den er godt utstyrt, og har to kataraktkirurger. Den har også tilgang til en anestesilege slik at pediatrisk kirurgi er mulig. Den store utfordringen er hvordan folk kommer seg til sykehuset. Jeg besøkte et helsesenter i Kalia noen få mil unna, der teamet gjorde oppsøkende arbeid. Venterommet var fullt – spesielt med barn. Noen hadde svært enkle tilstander – en liten gutt hadde et tilfelle av allergisk konjunktivitt og øynene hans rant og var røde, og han hadde betydelig ubehag. Behandling med antihistamin øyedråper ville kurert dette i løpet av en uke, men han hadde vært plaget i tre år … En liten jente ble holdt av sin mor, hun var tydelig blind på det ene øyet og myste på det andre. Hun hadde vært på klinikken før, men fikk da beskjed om å gå til Kenema-sykehuset hun nettopp hadde forlatt.

En god utsikt

Øyeprogrammet i Sierra Leone kommer seg virkelig. Jeg møtte flere helsearbeidere som var fast bestemt på å bygge opp tjenester – inkludert støtte til mennesker som sliter med uveitt (en betennelse i midtlaget på øyet som er rapportert hos så mange som 60 prosent av ebola-overlevende), som kan føre til synshemming. Jeg besøkte Connaught sykehus i Freetown, som var fullt av pasienter. Ebola betydde at langt strengere kontrollrutiner for infeksjon ble hentet inn, og forblir slik selv nå, noe som er et lyspunkt i en mørk tid.

Vår innsats her støttes av givere som har vært med oss i mange år (spesielt den irske regjeringen, EU-kommisjonen og Standard Chartered). Vi har et nettverk av frivillige medisindistributører som når full geografisk dekning i elveblindhet-programmet (jobber spesielt med Helen Keller International).

La ingen være igjen

Jeg forventet å se et deprimert team både på Sightsavers og i departementet, men det kunne ikke være lenger fra sannheten. De var alle energiske og fulle av entusiasme for oppgaven som lå foran dem. Da jeg var i Sierra Leone, signerte vi en ny finansieringsavtale med EU – denne gangen for inkluderende opplæring. Å gi utdanning til flere barn med nedsatt funksjonsevne er grunnleggende for å oppnå bærekraftige utviklingsmål med sitt fokus på å “la igjen være igjen”, og Sierra Leone har spilt en ledende rolle som talsmann for at uførhet skal være fremtredende i SDG. Så det var spesielt godt å være der mens dette nye tilskuddet ble signert.

Kort sagt, dette besøket var både tankevekkende og oppløftende. Tankevekkende å se hvor mye som er ofret, og utfordringene som landet fortsatt står ovenfor. Og å se hvor mange mennesker, spesielt barn, som led av smertefulle eller blindende øyesykdommer i mangel på tilgang til tjenester. Men oppløftende fordi dette er et land som definitivt har kommet tilbake fra randen av fortvilelse, og mens mye gjenstår, er Sierra Leone fast bestemt på å levere. Med støtte, er jeg sikker på at de vil fortsette å gjøre det.

Jeg tror ikke at vi noen gang virkelig vil forstå hvordan det var for våre ansatte og våre samarbeidspartnere i de forferdelige dagene

Les mer om arbeidet vårt

Øyehelse
Sia og barna hennes smiler etter en øyescreening i Liberia.
sightsavers_news

Tilbakeblikk på 2019: hva vi oppnådde

Det har vært et nytt banebrytende år for Sightsavers. Finn ut hva vi har holdt på med, fra å lansere nye programmer og arrangere høyprofilerte utstillinger til å møte dronningen.

A woman has her eyes checked by an eye health worker in an outdoor screening camp in India.
sightsavers_news

Sightsavers utnevnt som den mest kostnadseffektive hjelpeorganisasjon innen helse

Hjelpeorganisasjonsevaluatoren ImpactMatters har gitt Sightsavers fem stjerner for kostnadseffektivitet – den høyeste poengsummen mulig.

People getting off a boat at a dock.
sightsavers_news

Halvering av blindhet i avsidesliggende Sundarbans

I denne avsidesliggende mangrove-regionen i Øst-India var én av 50 mennesker blinde. Men et Sightsavers-prosjekt har transformert øyehelse i området og endret tusenvis av liv.