STØTT OSS
sightsavers_news

Verdens helseorganisasjon viser fremskritt ved å eliminere forsømte tropesykdommer

mai 2017
Sightsavers doseringspålen.

Antall mennesker i fare for forsømte tropesykdommer (NTD) har falt med 20 % de siste fem årene, iht. tall som ble lagt frem på toppmøtet til Verdens helseorganisasjon i Geneve.

Tallene viser også at nesten en milliard mennesker ble medisinert i 2015 som en del av behandlingen mot NTD.

Verdens helseorganisasjon (WHO) rapporterte om fremskritt iht. London-erklæringen av 2012, der en gruppe frivillige organisasjoner, private og offentlige partnere, forpliktet seg til å kontrollere, eliminere eller utrydde 10 forsømte tropiske sykdommer innen utgangen av tiåret. Denne forpliktelsen hjalp til med å forvandle den globale NTD-innsatsen til et av de største og mest vellykkede folkehelsetiltakene i historien.

De to tilnærmingene som har bidratt til denne suksessen er massiv legemiddeladministrasjon og forsterket sykdomsbehandling. WHO-rapporten understreker at:

  • 5 milliarder behandlinger ble donert i 2015, sammenlignet med 353 millioner i 2009.
  • Opptil 919 millioner mennesker mottok behandling for minst én NTD i 2015, omtrent 36 % flere enn i 2011.
  • Bedre verktøy, fra kartlegging til diagnostikk, har økt fremdriften mot NTD ved å forbedre leveransen av legemidler og effektivisere behandlingene.
  • 87 % av landene i Afrika er fullstendig kartlagt for noen av de mest ødeleggende NTD-er, inkludert trakom, takket være det globale trakom-kartleggingsprosjektet administrert av Sightsavers.
  • Mange land har økt sine innenlandske bidrag til finansiering av NTD-programmer, som f.eks. Kongo, der 25 % av NTD-programmene nå finansieres innenlands, opp fra null i 2011.

Sightsavers’ direktør for NTD-er, Simon Bush, sa: “Fremgangen vi har sett i arbeidet mot eliminering av NTD er oppmuntrende. De forsømte sykdommene fikk ikke se på utviklingsmålene for millenniet, men de bærekraftige utviklingsmålene omfavner mantraet ‘ikke etterlat noen’ NTD-er.

“Vi må fortsette å nå de fattigste og mest sårbare, og sikre ytterligere finansiering for å fullføre oppgaven. Dette handler ikke bare om å eliminere NTD, men til slutt å kunne bryte sirkelen av fattigdom som mange mennesker med NTD føler seg fanget i.”

NTD-er som trakom og elveblindhet (onchocerciasis) påvirker en milliard mennesker på verdensbasis, og forårsaker tap av levebrød, misdannelser, stigma, uførhet og fattigdom. Sightsavers er forpliktet til å eliminere trakom gjennom en rekke felles programmer. Organisasjonen er også ledende når det gjelder å stoppe spredningen av onchocerciasis og elefantsyken, sammen med jordoverført helminthiasis og schistosomiasis, gjennom distribusjon av legemiddelbehandlingsprogrammer i stor skala, kjent som forebyggende cellegift.

5 milliarder behandlinger ble donert i 2015

Les mer om arbeidet vårt

Forsømte tropesykdommer
Et barn i Elfenbenskysten får øynene undersøkt for tegn på trakom.
/ Nyheter /

Oppdateringer for april: høydepunkter fra rundt om i verden

En oppsummering av det siste arbeidet donasjonene dine bidrar til å støtte, inkludert nyheter fra Pakistan, Liberia og Elfenbenskysten.

mai 2019
Camilo Morreira (andre fra høyre) sammen med teamet fra Sightsavers’ inkluderende øyehelseprosjekt i Nampula, Mosambik.

“Ingenting om oss uten oss”: forbedre tilgangen til helsetjenester i Mosambik

Gjennom Sightsavers’ inkluderende helseprosjekt i Nampula deler Camilo Morreira sitt arbeid med å sikre at helseklinikker og sykehus er tilgjengelig for mennesker med funksjonshemninger.

mai 2019
A group of musicians play guitar on stage, with Sightsavers banners in the background.
/ Nyheter /

Oppdateringer for mars: høydepunkter fra rundt om i verden

Nyheter om Sightsavers’ innsamlingsgalla i Dubai, pluss oppdateringer fra Sierra Leone, Zambia og Mosambik.

mars 2019