STØTT OSS

Fra blitsflom til løveangrep: alt på en vanlig dag i Zambia

Glenda og Moa ved elven Lwangwa.
Glenda og Moa ved elven Lwangwa. Elven var så oppsvulmet etter regntiden at landsbyens beboere som bor på bankene ble tvunget til å forlate hjemmene sine som var oversvømt av stigende vann.

Av Julia Strong, Sightsavers Trust Manager

Det svenske postkodelotteriet støtter Sightsavers prosjekt om eliminering av trakom i Zambia i løpet av en toårsperiode, med en bevilgning på 3 millioner SEK. Da prosjektet gikk inn i sitt andre år med støtte fra lotteriet, reiste jeg og Moa Stenholm, lotteriets prosjektleder, til prosjektet og så forskjellen den gjør for livene til tusenvis av mennesker.

Mandag

Moa og jeg er tidlig oppe for å møte Sightsavers’ landdirektør i Zambia, Glenda Mulenga og sjåføren vår, Collins, før vi reiste nesten 700 km på to dager på tvers av landet. Vi reiser til helsesenteret i det fjerntliggende Mwase, øst i Lundazi-distriktet, for å se det vi senere lærer er et av distriktets siste operasjonscamper for trichiasis – Zambia er nå nært å eliminere sykdommen.

Når vi reiser gjennom den frodige, grønne landsbygda, blir det tydelig hvor sparsomt befolket landet er, med bare 15 millioner mennesker spredt over mer enn 750 000 km2. Vi passerer flere mål med maisåkre (stabil avling for 60 % av befolkningen) og, til vår overraskelse, mange mil med blomstrende solsikkeenger.

Vi reiser til helsesenteret i det fjerntliggende Mwase

Elven Lwangwa i Zambia.

Den store, østre veien er varm og lang med lite trafikk, og noen ganger passerer vi grupper med kvinner som selger søtpoteter og jordnøtter på siden av veien. Vi ankommer Chipata der vi overnatter, akkurat i tide for å se solnedgangen over fjellene.

Tirsdag

Vi drar tidlig for å fullføre de siste 100 km av reisen til landsbyen Mwase, og stopper i Lundazi for å hente distriktslege Zulu. Man kommer til Mwase på 30 km humpete grusvei, og dr. Zulu forteller oss at veien kan bli helt uframkommelig i regntiden, og landsbyen stenges for omverdenen og hindrer dermed mennesker tilgang til nødvendig helsehjelp.

Vi passerer noen bygninger det står ‘helsepost’ på: det er hit mennesker som vil treffe en helsearbeider kommer. Hvis de ikke kan behandles her, henvises de til et av distriktets 49 andre helsesentre, som Mwase, for mer omfattende pleie.

Vi ankommer helsesenteret klokken ni om morgenen og møter en forsamling på ca. 40 mennesker som venter på synstester og på å sjekkes for øyesykdommer som trichiasis. Oftalmisk klinisk offiser Tedson Thomas Mandera forklarer at 12 mennesker allerede er diagnostisert med trichiasis og at de skal opereres den dagen.

Da Tedson og teamet hans forbereder seg til operasjonene, treffer vi noen av pasientene som skal opereres. Christina Zulu, en ung mor fra landsbyen Mutambla, har blitt diagnostisert med trichiasis og grå stær på begge øyne. Hun forteller at det har vært vanskelig å gjøre husarbeid, men hun klager ikke, hun forklarer at det eneste problemet hennes er at hennes to år gamle sønn gråter mye.

12 mennesker allerede er diagnostisert med trichiasis

Christina Zulu og hennes to år gamle sønn.
Christina Zulu og hennes to år gamle sønn.

Vi blir i rommet mens hun opereres, i dag blir det bare det ene øyet. Kirurgen bedøver øyelokket med anestesi og lager et snitt langs lokket før vippene flyttes og stingene sys. Disse er laget av silke, Christina må komme tilbake til helsesenteret neste uke for å fjerne dem.

Ikke lenge etter operasjonen snakker vi med Christina på avdelingen, hun blir der over natten. Hun forteller at hun føler seg bra og at hun er glad for at tok operasjonen, hun vil oppmuntre andre til å gjøre det samme.

Med 12 utførte trichiasisoperasjoner har det vært en lang dag for kirurgene, så vi drar ca. klokken tre på ettermiddagen.

Onsdag

Etter å ha overnattet i byen Chipata, drar vi tidlig avgårde for å reise tilbake til Mwase for å møte pasientene som ble operert for trichiasis dagen før, samt andre som ble operert i fjor.

Med 12 utførte trichiasisoperasjoner har det vært en lang dag for kirurgene

Treffer trikiasispasienter i landsbyen Mwase.
Treffertrichiasispasienter i landsbyen Mwase.

Vi legger merker til noen fellesnevnere mens vi snakker med gruppen – alle hadde opplevd prikking i øynene fra vippene, samt vannfylte øyne og tåkete syn. Mange innrømte at de var redde for å oppsøke medisinsk hjelp tidligere fordi de var engstelige for å bli blinde av operasjon.

En av pasientene, Frakson Hara, ble operert i 2016, men forklarer at når han hørte at Sightsavers skulle komme, ville han treffe oss for å fortelle hvordan operasjonen endret livet hans.

Frakson med kirurg Mr Limwanya.

Han hadde trichiasis i tre år og brukte å nappe ut øyenvippene for å lindre smerten, men da de grodde ut igjen var smerten enda verre. Da øynene hans ble fulle av tårer, ble synet hans så tåkete at han trengte en snor for å komme seg mellom hjemmet og utedoen. Han forteller at det verste øyeblikket var da han måtte gi opp favorittsysselen sin – lesing.

Til slutt ble Frakson diagnostisert av frivillige helsearbeidere og ble henvist til operasjon med støtte fra Sightsavers. Han kan ikke få understreket nok hvor mye det hjalp ham: han forteller at han nå kan ta vare på seg selv ordentlig (i dag er han stilig kledd i dress). Det viktigste er at han kan lese igjen.

Mwase grunnskole

Vi tilbrakte første del av ettermiddagen med å besøke en grunnskole i Mwase for å se arbeidet med fremming av hygiene som prosjektet støtter. For Sightsavers, er det viktig med forbedring av vann, sanitære forhold og hygienefasiliteter, siden det er nært knyttet til spredningen av forsømte tropiske sykdommer, inkludert trakom.

Vi treffer rektor Mwale Saviour, som forklarer at han har satt sammen en hygienekommitte på skolen og har utnevnt to lærere som skal promotere god hygiene i klassene. Hver morgen sjekkes barnas ansikter, negler og hår, og skolens ukentlige sammenkomster inneholder hygienemeldinger som skal lære barne viktigheten av å holde seg ren.

Det viktigste er at han kan lese igjen

Barn som vasker hender på Mwase grunnskole.
Barn som vasker hender på Mwase grunnskole.

Lundazi Distriktssykehus øyeavdeling

Etter Mwase, reiser  vi tilbake til Lundazi for å besøke øyeavdelingen på distriktssykehuset der trichiasisoperasjoner utføres. For øyeblikket har avdelingen kun et lite rom til behandling av pasienter fra et samfunn på 332 000 mennesker. Med finansiering fra det svenske postkodelotteriet, er det bygget en ny fløy som vil henge sammen med det eksisterende rommet og doble størrelsen på avdelingen.

Kartlegging av trakom har vist at utbredelsen av trichiasis i Lundazi nå er så lav at det ikke er nødvendig å fortsette med oppsøkende, kirurgiske camper. Som et resultat, behandler sykehuset alle gjenværende trichiasispasienter, og utvidet plass muliggjør at det oftalmiske personalet kan sette inn en seng for mindre øyeoperasjoner, inkludert trichiasiskirurgi.

Grå stær og TT-kirurg Limwanya.
Grå stær og TT-kirurg Limwanya.

Vi runder av på sykehuset med å snakke med grå stær- og TT-kirurg Limwanya. For å forklare utfordringene med levering av øyepleie i landlige strøk, forteller han historien om den oftalmiske sykepleieren, herr Mandera, som reiste rundt alene på motorsykkelen sin til et fjerntliggende helsesentre for å levere medisin. Plutselig sto han ansikt til ansikt med en løve. Da den langet ut etter ham, besvimte han og motorsykkelen datt på han. Heldigvis bestemte løven seg for å gi seg, og lokalbefolkningen kom for å hjelpe til. Han ble bra, satte seg rett på motorsykkelen igjen og fortsatte å jobbe. Det er engasjement.

Torsdag

Når turen nærmer seg slutten, reiser vi tilbake til Lusaka til Sightsavers kontorer, der vi møter helseministerens medisinske offiser dr. Mwale, som også er for hovedforsker i landets trakomprogram, han representerer helseministeren. Som hovedforsker for prosjektet om tropisk datakartlegging i Zambia, snakker han oss gjennom resultatene av den siste kartleggingsaktiviteten i 44 distrikter.

Han forklarer at kartleggingen, ledet av helseministeren og støttet av Sightsavers, med finansiering fra ‘The Queen Elisabeth Diamond Junilee Trust’, viste at Sightsavers prosjekt oppnår målet sitt med å redusere det kirurgiske etterslepet når det gjelder trichiasis Trichiasis er derfor ikke lenger til stede ved høye nivåer i de fire distriktene der Sightsavers har støttet operasjoner gjennom kampanjer finansiert av det svenske postkodelotteriet. Totalt nasjonalt kirurgisk etterslep av trichiasis er beregnet til 4 495 mennesker – mye lavere enn tidligere antatt.

Kartleggingen viste også at nivåer av den smittsomme sykdommen trachoma follicular er høyere i to av prosjektdistriktene – Kasama og Mungwi – enn tidligere antatt. Nå kan vi omdirigere Sightsavers støtte til medisindistribusjon i disse distriktene siden Zambia beveger seg et steg nærmere eliminering av trakom som offentlig helseproblem.

Plutselig sto han ansikt til ansikt med en løve

Moa, dr. Zulu og Glenda treffer pasienter som venter på å få undersøkt øynene i Mwase.
Moa, dr. Zulu og Glenda treffer pasienter som venter på å få undersøkt øynene i Mwase.

Zambia: fakta

  • Zambia har andre land på alle kanter og er velsignet med et vell av naturlige ressurser, inkludert de tre største kobbergruvene i Afrika. To tredeler av Zambias befolkning på 16,2 millioner lever i fattigdom. Levetiden er blant de laveste i verden, bare 57 år, og helsegevisnsten er svært lav.
  • Øyeinfeksjoner er den syvende viktigste grunnen til sykehusbesøk, og står for nesten en tredjedel av alle polikliniske tilfeller registrert hos offentlige fasiliteter. Undersøkelsen ‘A Rapid Assessment of Avoidable Blindness’ fra 2011 estimerte at 2,3 % av mennesker i Zambia er blinde, og 8,7 % har svekket syn.
  • Sightsavers jobber mot eliminering av blindende trakom i Zambia før 2020. Det svenske postkodelotteriet har finansiert implementering av SAFE-strategien i fem distrikter rundt om i landet.

Les mer om arbeidet vårt

Øyehelse
Deus Turyatemba stands next to an Inclusive Futures poster
sightsavers_news

Banebrytende nytt program vil gjøre det mulig for 2000 mennesker med funksjonsnedsettelser å få bedre jobber

Inclusion Works-programmet som finansieres av UK Aid og ledes av Sightsavers, vil skape jobbmuligheter for mer enn 2000 mennesker med funksjonsnedsettelser.

Sarita Choure at the judo championships.
sightsavers_news

Oppdateringer fra september: høydepunkter verden rundt

Nyheter fra India om en Sightsavers-støttet judoutøver som vant bronsemedalje under Commonwealth Judo Championships. Pluss det siste fra Kenya, Zimbabwe, Tanzania og Zambia.

Teachers in Pakistan attend training to learn how to check their students' eyes.
sightsavers_news

Oppdateringer for august: høydepunkter fra rundt om i verden

En oppsummering av arbeidet vårt den siste tiden – som gjøres mulig takket være din støtte – inkludert nyheter fra Mosambik, Pakistan, Nigeria og India.