STØTT OSS

Trakom eliminert i Ghana

Feirende barn under den siste trakombehandlingskampanjen i Yendi, Nord-Ghana.
Feirende barn under den siste trakombehandlingskampanjen i Yendi, Nord-Ghana. © Sightsavers/Ruth McDowall

Ghana er det første landet i det subsahariske Afrika og Samveldet av nasjoner til å eliminere trakom, noe som også er bekreftet av Verdens helseorganisasjon.

Sightsavers har jobbet i Ghana siden 2000 – da ble det estimert at ca 2,8 millioner av landets mennesker var i risiko for å pådra seg trakom. 13. juni 2018 kunngjorde Verdens helseorganisasjon at landet har eliminert sykdommen, og at den ikke lenger anses som et folkehelseproblem.

Ifølge oppdatert statistikk står rundt 200 millioner mennesker i 41land i fare for å få trakom, de aller fleste i Afrika. Ghanas gjennombrudd demonstrerer at det er mulig å eliminere den hemmende øyesykdommen, og gir håp om at andre land vil følge i fotsporene av denne prestasjonen.

“Gjennom samarbeid, besluttsomhet og hardt arbeid har Ghana eliminert en smertefull øyesykdom som har ødelagt livet til millioner av de mest sårbare menneskene i verden i en årrekke – til tross for at dette er en sykdom som både kan behandles og forebygges. Det var mulig å oppnå denne fantastiske bragden fordi en global allianse jobbet sammen – fra statlige institusjoner og internasjonale organisasjoner slik som oss til økonomiske bidragsytere, farmasøytselskaper og selvfølgelig lokalsamfunnene selv,” sa Simon Bush, Sightsavers’ direktør for forsømte tropesykdommer. “Det er viktig å feire denne milepælen i global helse, men kampen ender ikke her. Mange andre land er i ferd med å eliminere sykdommen, og det er avgjørende at de fortsetter å pushe for å eliminere trakom og andre forsømte tropesykdommer verden rundt.”

En kvinne med et barn.
En kvinne med en lapp over øye.

Trakom er en smittsom sykdom som spres via fluer og menneskelig kontakt, og som forbindes med fattigdom og mangel på rent vann og sanitet. Tilstanden starter som en bakterieinfeksjon, og dersom den ikke behandles vil det over tid oppstå arrdannelse på øyelokket som gjør at øyevippene vender innover og dermed skraper mot øyet, noe som igjen kan føre til irreversibel blindhet.

Kvinner har fire ganger større sjanse for å utvikler trakom enn menn. Ayishetu Abdulai, en jordmor fra Yendi som led av trakom, ble intervjuet under Ghanas siste trakomoperasjonskampanje. Sykdommen hadde en alvorlig innvirkning på synet hennes og hun slet med å gjøre jobben sin og hjelpe til med fødsler i landsbyen.

Etter behandlingen sa hun: “Jeg kan ikke huske eksakt hvor lenge jeg har hatt dette problemet – mer enn et år. Jeg følte jeg hadde noe i øyet, en prikkende følelse og store smerter.”

“Jeg var i stand til å hjelpe de nye mødrene med å bade babyene, men jeg kunne ikke bidra til fødsler på samme måte som jeg kunne tidligere. Det var vanskelig å være vitne til mødre som fødte, uten å kunne hjelpe til. Jeg hadde vanskeligheter med å utføre daglige gjøremål og jeg kunne gå rundt å ha tåkete syn og måtte ofte stoppe opp for å tørke tårer.”

“Jeg visste ikke at det var en løsning på problemet – jeg ventet bare på å bli blind. Når jeg ble fortalt at det var hjelp å få ble jeg utrolig glad og følte at bønnene mine hadde blitt hørt.”

Trakom ble eliminert i Ghana takket være et samarbeid mellom landets helsedepartement og helsetjenester, lokalsamfunnene, farmasøytselskaper, Verdens helseorganisasjon, økonomiske bidragsytere, mer enn 20 ikke-statlige organisasjoner og medlemmer av International Coalition of Trachoma Control, inkludert International Trachoma Initiative, Sightsavers, The Carter Center, USAID END in Africa og FH1360.

Partene arbeidet sammen for å levere den WHO-godkjente SAFE-strategien som omfatter kirurgi, antibiotika, ansiktsrengjøring og miljømessige forbedringer. Takket være dette samarbeidet gjennomgikk mer enn 6000 mennesker smertestillende og potensielt synsreddende operasjoner i Ghana, mens 3,3 millioner doser av antibiotikamedisinen Zithromax®, donert av farmasøytselskapet Pfizer, bidro til å behandle og beskytte mennesker mot infeksjonen.

Les mer om arbeidet vårt

Forsømte tropesykdommer
Vainesi smiler og klapper utenfor hjemmet sitt i Malawi.
sightsavers_news

Nå er trakom eliminert i Malawi

Malawi har blitt det første landet i Sør-Afrika som eliminerer den smittsomme øyesykdommen trakom. Dette er bekreftet av Verdens helseorganisasjon.

The Queen smiles as she greets staff.
sightsavers_news

Sightsavers hedrer dronning Elizabeth II

Vi er svært takknemlige og privilegerte som har hatt dronningens beskyttelse, og vi kondolerer til den britiske kongefamilien og alle menneskene som står henne nærmest.

En øyehelsearbeider lyser en lommelykt inn i en kvinnes øyne for å se etter øyeproblemer. Hun har på seg et fargerikt rosa hodeskjerf.
sightsavers_news

Sightsavers publiserer ny øyehelseforskning i samarbeid med RSTMH

Forskningssupplementet viser hvordan ikke-statlige organisasjoner som Sightsavers kan generere bevis av høy kvalitet gjennom sine programmer.