STØTT OSS
sightsavers_news

Liberia fem år etter: redde syn i kjølvannet av ebolaepidemien

En Sightsavers 4x4 krysser en falleferdig bro over en elv i River Cess County i Liberia.

For fem år siden, den 23 mars 2014, rystet nyheten om et dødelig ebolautbrudd i Vest-Afrika verden.

Liberia var et av landende som var hardest rammet. Minst 10 675 personer ble smittet, 4809 mennesker døde, og et allerede svakt helsesystem var under en enorm belastning.

I dag er landet i ferd med å gjenoppbygge dette systemet. I november 2018 åpnet en ny øyehelseklinikk i Phebe nord i Liberia; et integrert parasitt- og øyehelseprogram har blitt lansert i skolene; og det er lagt et fornyet press på å levere nødvendige behandlinger for elveblindhet.

Lincoln Gankpala, en helseteknikker fra det liberiske helsedepartementet, fronter behandlingsprogrammet for elveblindhet som organiseres av Sightsavers i samarbeid med det liberiske helsedepartementet, og som finansieres av IZUMI Foundation.

Her deler han sine erfaringer med å behandle elveblindhet før, under og etter ebolautbruddet, og forklarer hvordan det å utrydde denne ødeleggende sykdommen igjen er på toppen av landets agenda.

Lincoln Gankpala kledd i en stripete t-skjorte utenfor et hjem i Gorzohn, Liberia.

For fem år siden hørte jeg nyheten om ebolautbruddet. Jeg husker hvor jeg var – de fleste i Liberia gjør det.

Jeg var i en landsby i bushen for å undersøke og behandle mennesker for elveblindhet, en sykdom som spres via fluebitt.

Det verste med elveblindhet er at det kan gjøre folk blinde. Jeg husker en landsby hvor mer enn fem mennesker hadde blitt blinde. Sykdommen medfører også hudirritasjon og smerte – jeg har sett mennesker klø seg til blods.

Når vi hørte nyheten om ebolautbruddet stoppet vi alt vi holdt på med – jeg visste umiddelbart at vi måtte. Ingen kunne jobbe, selv om pasientene våre trengte behandlingen vi gav dem.

Vi var redde fordi vi visste hva ebola var. Å behandle mennesker for elveblindhet innebærer blod, injeksjoner og medisinske tester. Folk var i fare for å bli smittet og vi kunne ikke ta slike sjanser.

Det føles godt å være i stand til å behandle pasienter igjen, fem år etter. Forrige helg var jeg i River Cess-regionen – en fire timers kjøretur på avsidesliggende veier sørvest for hovedstaden Monrovia – hvor forekomsten av elveblindhet er høy.

Der møtte jeg Sia Tamba (på bildet under), en mor som var blitt diagnostisert med elveblindhet og som var bekymret for at barna også var smittet. Hun ble utrolig lettet når den åtte år gamle sønnen hennes, Solmo, testet negativt. Slike historier demonstrerer at behandlingen virker, og at barn i dag ikke trenger å lide slik som foreldrene og besteforeldrene gjorde.

Sia Tamba sitter sammen med sønnen og datteren utenfor hjemmet deres.

Jeg så mange mennesker lide på grunn av ebola i Thinker Village nær Monrovia hvor jeg bor – inkludert tanten min. Det var en forferdelig tid. Vi var konstant redde for at noen skulle bli syke, og at vi ikke skulle være i stand til å hjelpe dem. Det tok tid før vi turte å være nær hverandre igjen etter at den største risikoen var over – alle var veldig bekymret.

Når tanten min ble bedre var vi nødt til å erstatte alt i huset hennes ettersom vi var redde for smitte. Vi måtte brenne madrasser og gardiner og sørge for at alt var nytt.

Sammen med kollegaer fra Sighsavers jobbet jeg med internasjonale medisinske team under utbruddet for å undersøke for ebola. Alt måtte vaskes – sykehus, hjem, mobile klinikker. Det var utrolig viktig at ebola-triagen ble fulgt. Vi måtte gå gjennom alt om og om igjen for å forsikre oss om at det ikke var noen risiko.

Alle var redde for sykdommen da vi et år senere reiste tilbake for å behandle elveblindhet i områder som River Cess. Vi måtte gjenoppbygge helsesystemer som var fullstendig ødelagt, og øyehelse var en prioritet ettersom en av bivirkningene ved ebola er en tilstand som kalles uveitt og som forårsaker betennelse i øye som kan påvirke synet. Mange mennesker led og trengte hjelp, men det var også frykt. Folk hadde vanskeligheter med å stole på andre.

Lincoln tar en liten blodprøve fra et barns finger for å sjekke for elveblindhet.

Da vi vendte tilbake til landsbyen for å fortsette arbeidet etter ebolaepidemien var over, var mange redde oss. Vi måtte avholde møter i lokalsamfunnet for å gjenopprette tilliten.

Vi måtte snakke om ebola og frykten for å igjen bli smittet – og det var godt å snakke om det. Alle ønsket å være på den sikre siden. Til slutt var det trygt å fortsette arbeidet vi hadde startet før utbruddet.

Vi behandlet alle i områder hvor det var risiko for elveblindhet. Vi dro så tilbake for å teste om det hadde virket. Når vi vendte tilbake noen måneder senere visste folk at vi var OK. De begynte å bli interesserte. De stolte på oss.

Nå er alle glade for å se oss. “Dere er tilbake!” roper de. De husker at de kan får kostnadsfrie undersøkelser og behandling. Om jeg drar til disse landsbyene nå, blir jeg behandlet som en konge.

Forfatter


Lincoln Gankpala
Lincoln er en helseteknikker fra det liberiske helsedepartementet og jobber med behandlingsprosjekter for elveblindhet organisert av Sightsavers.

Denne historien ble opprinnelig publisert av Thompson Reuters Foundation. Alle bilder © Sightsavers / John Healey.

En gruppe barn sitter i rekke på en benk og venter på å bli undersøkt for elveblindhet.

Läs mer om vårt arbete

Vårt globala arbete

Nyheter fra feltet

En dreng i skolealderen måler sin højde for at få ormekurbehandling under en skolebaseret massemedicinadministration.
sightsavers_news

Sightsavers kåret til verdensledende bistandsorganisasjon av GiveWell for femte år på rad

GiveWell er en uavhengig aktør som evaluerer ideelle organisasjoner og deres arbeid. GiveWell har igjen berømmet Sightsavers sine ormekur-programmer i Afrika for høy kostnadseffektivitet og transparens.

En mann står for et portrett mens han har på seg en maske.
sightsavers_news

Kampen mot tropiske sykdommer videreføres

Globale tiltak for å bekjempe tropiske sykdommer leverte over 35 millioner behandlinger i 2020, til tross for utfordringene som følge av COVID-19.

En kvinne betrakter kunst som oppløses i et kunstgalleri
sightsavers_news

BLINK utstilling vinner Global design-pris

Den interaktive fotoutstillingen som gjenga en kunstnerisk fremstilling av synstap fra øyesykdommen trakom, har fått en internasjonal pris.

Vil du høre fra oss via e-post?