STØTT OSS
sightsavers_news

Oppdateringer for april: høydepunkter fra rundt om i verden

Et barn i Elfenbenskysten får øynene undersøkt for tegn på trakom.

Mosambik

Undersøkelse viser at blindhetsnivået har falt

Resultatene fra en ny undersøkelse utført i Nampula-provinsen viser at blindhetsnivået i distriktet har falt til 3,9% hos personer over 50 år, sammenlignet med 6,2% i 2011.

Undersøkelsen, som har fått navnet The rapid assessment of avoidable blindness (RAAB), ble utført i august og september og 4016 mennesker over 50 år ble undersøkt – 95.8% av den aktuelle befolkningen. Undersøkelsen var en del av arbeid finansiert av DFID og UK Aid.

Resultatene ble kunngjort på et møte hvor provins- og distriktshelserepresentanten, samt representanter fra feltteamet, kommunikasjonsoffiserer for sosiale affærer og andre interessegrupper deltok.

Mer enn 4000 mennesker gjennomgikk øyeundersøkelser i Nampula-provinsen.

Liberia

Treårig program skal behandle skolebarn for parasitter og øyeproblemer

Mer enn 76 000 barn i fire regioner vil dra nytte av det nye programmet i Liberia, som tar sikte på å takle parasitter og øyeproblemer.

Det integrerte skolehelseprogrammet, i partnerskap med Dubai Cares, tilbyr grunnleggende synsundersøkelser og parasittbehandling i skolene. Barn som får påvist mer alvorlige synsproblemer vil bli henvist for videre behandling.

Som en del av programmet vil 2400 lærere fra 1200 skoler få opplæring i hvordan de skal utføre øyeundersøkelser og distribuere parasittbehandlinger. Fire optometriske teknikere vil også få opplæring, og minst 3000 par briller skal deles ut til barn som trenger dem.

Barn vil bli behandlet med parasittmedisiner på skolen som en del av programmet.

Pakistan

200 000 skolebarn skal undersøkes for øyeproblemer

Et lignede integrert program er lansert i Pakistan, hvor Sightsavers samarbeider med regjeringen for å sikre at tusenvis av skolebarn i Islamabad gjennomgår øyeundersøkelser for å sjekke for øyeproblemer.

Som en del av School Health Integrated Programme vil 900 lærere få opplæring i hvordan de kan utføre grunnleggende synsundersøkelser. Barn med nedsatt syn vil få briller, mens de med øyeinfeksjoner vil bli gitt øyedråper. Barn med mer alvorlige øyetilstander skal henvises til sykehus.

Ifølge Sightsavers landsdirektør i Pakistan, Munazza Gillani, lider rundt 4% av barn i landet av dårlig syn, noe som kan hindre dem i å oppnå sitt fulle potensial på skolen. Håpet er at dette programmet vil gjøre det mulig for disse barna å få behandling for å hindre at de må slutte på skolen.

Lærere vil utføre synsundersøkelser i skolene for å finne barn som trenger briller.

Elfenbenskysten

Trakom-kartlegging sporer spredningen av sykdommen

Åtte helsedistrikter i Elfenbenskysten ble undersøkt for trakom i februar og mars 2019 for å finne ut hvor sykdommen er mest utbredt og for å kartlegge hvor behandling er nødvendig.

Totalt ble nesten 11 000 husstander undersøkt, inkludert 22 000 barn og 23 000 voksne. Kartleggingen avslørte at mer enn 10 prosent av barna i noen av distriktene viste tegn på trakom. Helsepersonell distribuerte så medisiner for å behandle disse barna. Prosjektet er en del av Accelerate trachoma elimination programme.

Pedro, som bor i landsbyen Gueasso, er en av innbyggerne som deltok i programmet. “De fortalte meg at datteren min og et av min onkels barn har en øyesykdom,” sa han. “De ga oss gratis medisiner som vi må dryppe i barnas øyne hver kveld før leggetid. De ga oss også råd om hvordan vi kan unngå sykdommen – vi må vaske ansiktene våre hver morgen. Jeg takker legene som ga oss medisiner slik at vi kan ta oss av barna. Takket være dem vil disse barna ikke bli blinde!”

Pedro og familien ble undersøkt som en del av prosjektet, og datteren Naomie ble gitt behandling for trakom.

Les mer om arbeidet vårt rundt om i verden.

Her finnes vi

Nyheter fra feltet

A health worker examines a woman's eyes.
sightsavers_news

Ny undersøkelse: Over en milliard mennesker har synshemminger som kan unngås

Statistikken fremkommer i Verdens helseorganisasjon sin første verdensrapport om øyehelse, ble publisert i forkant av Verdens Synsdag.

Emmanuel Nyamkeen measures a woman's height to determine how much medication to give her.
sightsavers_news

Oppdateringer for oktober: høydepunkter fra rundt om i verden

I Nigeria har en øyehelsearbeider blitt belønnet for sitt mer enn 20 år lange bidrag med å forhindre elveblindhet. Pluss nyheter fra Zimbabwe, Ghana og Mali.

Deus Turyatemba stands next to an Inclusive Futures poster
sightsavers_news

Banebrytende nytt program vil gjøre det mulig for 2000 mennesker med funksjonsnedsettelser å få bedre jobber

Inclusion Works-programmet som finansieres av UK Aid og ledes av Sightsavers, vil skape jobbmuligheter for mer enn 2000 mennesker med funksjonsnedsettelser.