STØTT OSS
sightsavers_news

Oppdateringer for juni: høydepunkter fra rundt om i verden

En elev smiler foran et veggmaleri i Zambia.

Zambia

“Superskole av 5”- program lærer elever hvordan praktisere god hygiene

Tusenvis av barn i Zambia har lært mer om hvor viktig det er med god hygiene gjennom den nyeste fasen av “Superskole av 5”-programmet, som bruker superhelter for å oppmuntre skoleelever til å vaske hender og ansikt.

Den fjerde fasen av programmet ble avsluttet i Zambia i juni 2019, og nådde mer enn 8000 barn på 20 skoler i to distrikter.

Som en del av programmet fikk 19 veiledere opplæring i å overvåke skolene, og de rapporterte en økning i antall barn som vasket ansiktene sine, samt forbedret personlig og miljømessig hygiene. Programmet er finansiert av DFID som en del av SAFE-strategien for å kontrollere trakom.

“Superskole av 5”-programmet tar i bruk fargerike veggmalerier for å oppmuntre elever til å vaske hender og ansikt.

Zimbabwe

Mer enn én million mennesker fikk medisin som beskytter dem mot trakom

En medisinsk masseadministreringskampanje for å distribuere forebyggende behandling mot trakom har nådd mer enn 1,2 millioner mennesker.

Kampanjen ble gjennomført i ti distrikter hvor sykdommen er utbredt. Behandlingsdata ble registrert og analysert underveis slik at personalet kunne møte eventuelle utfordringer og sørge for at flest mulig ble behandlet.

I Zimbabwe har i tillegg tre “mestertrenere” fått opplæring i å videreføre ferdighetene som trengs for å operere pasienter med avansert trakom. Programmet har så langt sørget for at mer enn 100 pasienter har blitt operert, og 200 personer har fått opplæring i hvordan identifisere tilfeller av sykdommen.

Mennesker i risiko for trakom i Zimbabwe har fått antibiotika for å beskytte dem mot sykdommen.

Kenya

Det første oppsøkende prosjektet for inkluderende utdanning lanseres

Den første fasen av en oppsøkende kampanje for å identifisere barn med funksjonsnedsettelser og gjøre dem i stand til å gå på skolen har hjulpet mer enn 100 barn.

Et team bestående av fysioterapeuter, en øyekirurg, ortopedisk personale og en øre-, nese- og halsspesialist har sammen med en representant fra National Council for Persons with Disabilities vurdert mer enn 250 barn for potensielle funksjonsnedsettelser.

Av barna som ble undersøkt fikk 113 av dem hjelp til å finne skoleplass i lokale barneskoler. Syv ble henvist til ungdomsskoler eller yrkesopplæring, mens én ble anbefalt hjemmebasert omsorg. Resten ble henvist for videre medisinsk behandling.

Det oppsøkende prosjektet i Kenya tar sikte på å gjøre det mulig for barn med funksjonsnedsettelser å finne skoleplass.

Benin

Opplæring av mobile trakomkirurger og ‘trackere’

Det har blitt arrangert et opplæringsprogram i den nordlige landsbyen Banikoara, 700km fra hovedstaden, for å øke antallet trakomkirurger og såkalte ‘trackere’ som hjelper å utrydde sykdommen.

Undervisningen tok i bruk en såkalt “Head Start” -dokke, som er en modell av en pasients hode med utskiftbare øyeseksjoner, noe som gjorde det mulig for kirurgene å finpusse ferdighetene sine. De ble også undervist i viktigheten av oppfølging etter at en pasient har gjennomgått kirurgi.

Det mobile øyehelsepersonalet fikk også opplæring i hvordan de kan bruke TT Tracker-appen, som gjør det mulig å følge trakompasienter fra diagnose og helt fram
til operasjon og jevnlige oppfølgingstimer. Totalt fire kirurger og åtte tracker-assistenter fikk opplæring i løpet av økten. Prosjektet er en del av Accelerate-programmet og er finansiert av en gruppe givere.

Kirurger og øyehelsearbeidere fra Benin var involvert i trakomopplæringen.

India

Sightsavers lanserer stipendprogram for unge øyekirurger

The Sightsavers India Fellowship gir ti unge øyekirurger muligheten til å gjennomgå trening på noen av landets ledene øyehelseinstitutter.

Utvalgte stipendiater vil så få muligheten til å bruke ferdighetene sine i praksis under utplassering ved et av Sightsavers’ partnersykehus. Målet er å forbedre øyehelsefasiliteter i landlige områder. Det toårige stipendprogrammet gjør det mulig for de unge stipendiatene å jobbe sammen med erfarne øyekirurger for å forbedre både de kliniske ferdighetene, men også livsferdighetene sine.

Sightsavers India CEO, RN Mohanty sa: “På nåværende tidspunkt er det kun 18,000 øyekirurger i India – noe som ikke er i nærheten av nok med tanke på landets befolkning. Sightsavers’ stipendprogram tar sikte på å trene og utvikle ferdighetene til motiverte unge mennesker, og hjelpe dem å bli usedvanlig dyktige øyekirurger.”

En gruppe av ti øyekirurger i trening vil får opplæring som en del av det toårige stipendprogrammet.

Senegal

Opplæring av personale bidrar til å sikre at politiske valg er inkluderende

En gruppe valgagenter, rådgivere og sikkerhetsagenter har fått opplæring i inkluderende praksiser for funksjonshemmede for å sikre at politiske valg i Senegal er så inkluderende som mulig.

Totalt tok 59 valgagenter og 36 medlemmer av sikkerhetsstyrken del i opplæringen.

For å støtte presset for politisk inkludering slo partnere fra Senegals nasjonale valgkomité og valgdirektoratet for sosial velferd seg sammen med medlemmer fra organisasjoner for funksjonshemmede og reiste til Kamerun for å lære fra landets erfaring med å avholde inkluderende valg. Målet er at offentlige tjenestemenn fra Kamerun i fremtiden skal komme tilbake til Senegal for å lære fra lokale inkluderende utviklingsinitiativer.

I Senegal blir skoler ofte brukt som valglokaler. Opplæringen har som mål å sikre at personale er klar over tilgjengelighetsproblemer.

Les om arbeidet vår rundt om i verden

Her finnes vi

Få de siste nyhetene

Arif og moren hans sitter på en seng og prater.
sightsavers_news

Sightsavers Bangladesh markerer 50-årsjubileum

Sightsavers begynte å jobbe i Bangladesh i 1973 for å diagnostisere og behandle mennesker for grå stær, som er en av de vanligste øyelidelsene i landet.

En kvinne sitter og snakker i en mobiltelefon.
sightsavers_news

Sightsavers vinner Zero Project-prisen for program som arbeider for politisk deltakelse

Prisen ble delt ut for vårt inkluderingsprosjekt. Prosjektet fremmer rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne til å delta i det sivile og politiske liv i Kamerun og Senegal.

Vainesi smiler og klapper utenfor hjemmet sitt i Malawi.
sightsavers_news

Nå er trakom eliminert i Malawi

Malawi har blitt det første landet i Sør-Afrika som eliminerer den smittsomme øyesykdommen trakom. Dette er bekreftet av Verdens helseorganisasjon.