STØTT OSS
sightsavers_news

Oppdateringer for november: høydepunkter fra rundt om i verden

Nigeria

Enkemann planlegger å gifte seg igjen etter at å ha mottatt behandling for lymfatisk filariasis

Usman Jatau, en 60 år gammel skomaker og bonde, har mottatt livstransformerende behandling for lymfatisk filariasis (LF) takket være Sightsavers.

Usman er bare en av mange i Kebbi State i Nigeria som har fått hjelp gjennom et LF screeningprogram.

Han har levd med tilstanden i mer enn 20 år, og han slet med å gå og arbeide på gården. Usmans kone hjalp ham gjennom sykdommen helt til hun døde for syv år siden.

Heldigvis fant han kjærligheten igjen for to år siden, men tilstanden hans har resultert i at de ikke har kunnet gifte seg.

Men nylig fikk Usman gode nyheter fra lederen i lokalsamfunnet som fortalte ham om et screeningprogram for forsømte tropesykdommer som fant sted i landsbyen. Han ble undersøkt og diagnostisert med en hydrocele – et symptom på lymfatisk filariasis – og gjennomgikk kirurgi for å behandle tilstanden.

Nå er Usman travelt opptatt med å planlegge bryllupet sitt, og har lovet å invitere hele teamet som står bak programmet. Han har også undervist andre i lokalsamfunnet om hvor viktig det er å behandle infeksjoner ved hjelp av medisiner og ved å sove med myggnett.

Usman smiles after receiving eye surgery.
Usman planelegger bryllupet sitt etter å ha fått behandling for lymfatisk filariasis.

Senegal

Helsedepartementet mottar trakommedisin og utstyr

Sightsavers og våre partnere har sørget for medisiner og utstyr til helsedepartementet i Senegal som en del av Accelarate-prosjektet for å eliminere trakom og forbedre det lokale helsesystemet.

En seremoni ble avholdt for å feire donasjonen av medisiner og utstyr, som var en del av et prosjekt finansiert av Irish Aid. Utstyret vil hjelpe helsedepartementet å fortsette å bekjempe sykdom og sørge for at innbyggerne får behandling for helseproblemer, samt forbedre forholdene for helsearbeidere i landet.

Partnere i Accelarate-prosjektet inkluderer Bill & Melinda Gates Foundation, Children’s Investment Fund FoundationThe ELMA FoundationUK aid og Virgin Unite.

Sightsavers direktør i Vest-Afrika, Fatoumata Diouf, presenterer utstyret til medlemmer i helsedepartementet.

Zambia

Syvbarnsmor gjennomgår trakomkirurgi etter å ha trodd hun var offer for ‘heksekunst’

Catherine fra Chibesa Village i det nordlige Zambia gjennomgikk vital synsreddende kirurgi for trakom takket være et Sightsavers screeningprosjekt.

Da Catherine var ung, begynte morens øyelokk å vende seg innover – et symptom på trakom. Lokalsamfunnet trodde dette var på grunn av heksekunst, og familien hennes ble tvunget til å flytte til Chibesa.

Men da hun var 23 år gammel, begynte Catherine og de to søstrene hennes å oppleve de samme symptomene som moren. Tradisjonelle healere sa atter en gang at de også var ofre for heksekunst, og medisinene de fikk hjalp ikke. Catherine ble så syk at hun ikke klarte å jobbe eller gjøre husarbeid.

Men en dag fik Catherine og familien besøk av Sightsavers-støttede helsearbeidere som inviterte dem til å ta del i en øyehelsescreening – et ledd i et program finansiert av Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust.

Til tross for at de først tvilte på helsearbeiderne, fikk de rådgivning og Catherine gikk med på å bli operert og overtalte søstrene til å gjøre det samme.

Nå er alle tre fri for smertene trakom fører med seg, og Catherine kan jobbe og ta seg av de syv barna sine igjen.

India

Sighsavers India belønnet for øyehelsearbeid

Sightsavers India ble tildelt Mahatma Award for Social Good 2019 på et arrangement i New Dehli, for arbeidet med å forhindre blindhet.

Sightsavers Indias administrerende direktør RN Mohanty tok imot prisen fra den bemerkede filantropen Rajashree Birla og Amit Sachdeva, grunnleggeren av Mahatma Awards.

India-utgaven av Mahatma Awards 2019 feiret Mahatma Gandhis 150 års-dag og ble arrangert av LiveWeek, med Charitnation som medvert. Sigtsavers var nominert for å ha demonstrert enestående dyktighet og den høyeste standard for etisk opptreden, integritet og samfunnsansvar.

Mr Mohanty sa: “Jeg er veldig glad for at vi mottar denne prisen sammen med mange andre hardtarbeidende organisasjoner som har gjort en fantastisk innsats på grasrotnivå. En slik utmerkelse oppmuntrer oss til å doble innsatsen og gjøre mer.”

Nylig arbeid i India inkluderer et program som har halvert antall tilfeller av blindhet i Sundarbans, en av landets fattigste regioner.

Sigtsavers India mottok Mahatma Award for Social Good 2019 på et arrangement i New Dehli, for arbeidet med å forhindre blindhet.

Les mer om arbeidet vårt

Her finnes vi

Historier fra feltet

En kvinne betrakter kunst som oppløses i et kunstgalleri
sightsavers_news

BLINK utstilling vinner Global design-pris

Den interaktive fotoutstillingen som gjenga en kunstnerisk fremstilling av synstap fra øyesykdommen trakom, har fått en internasjonal pris.

Folk sitter ute i smågrupper og lytter til en veileder.
sightsavers_news

Hjelp til mennesker med nedsatt funksjonsevne i India under COVID-19

Medarbeidere i Sightsavers India sørger for at ingen skal overses eller uteglemmes grunnet funksjonshemming eller kjønn i forbindelse med pandemien.

En mann og kvinne står utenfor før oppstarten av undersøkelser i forbindelse med kartlegging av elveblindhet.
sightsavers_news

Kartlegger elveblindhet i Mosambik

Møt Clécio og Silvia, den dynamiske duoen som hjelper Sightsavers å kartlegge elveblindhet i Mosambik.