STØTT OSS

BLINK utstilling vinner Global design-pris

En kvinne betrakter kunst som oppløses i et kunstgalleri

En interaktiv fotoutstilling som gir en kunstnerisk fremstilling av synstap fra øyesykdommen trakom har fått pris.

Sightsavers sin utstilling BLINK – enden i sikte mottok anerkjennelse ved Drum Design Award i kategorien ‘Eksperimentell design’. I tillegg høstet vi lovord i kategorien ‘Design for gode formål’. Dommerne i juryen har som oppgave å anerkjenne nyskaping og kreativitet innen markedsføring og kommunikasjon. De uttalte at utstillingen hadde en unik måte å formidle hvordan trakom ødelegger synet til smittede.

Utstillingen inneholdt arbeider til flere kjente fotografer, deriblant motefotografen Nick Knight, David Goldblatt og fotojournalistene Kate Holt, Georgina Cranston og Tommy Trenchard. De ble alle spurt om de ville donere et bilde av noe de ville savne å se dersom de selv mistet synet.

Utstillingen ble avholdt på Londons ikoniske OXO-galleri og ga besøkende en opplevelse av hvordan det er å leve med trakom, en tropisk sykdom som forårsaker langsom og smertefull forverring av synet. Infeksjonen starter som en øyekatarr, men hvis den ikke blir behandlet kan den forårsake årevis med lidelser når øyenvippene vender innover og klør i øyeeplet. Det fører til irreversibelt ødelagt syn.

En trakom-lege fra Sightsavers undersøker øynene til beboere i en landsby i et øde område.

Enden i sikte

Sightsavers jobber for å avslutte lidelsene og synstap fra trakom, og redde millioner fra trusselen om å bli blind.

Mer om trakom

MET Studio, Barker Langham og Jason Bruges Studio samarbeidet om å utvikle utstillingen. De skapte en interaktiv opplevelse og kunstnerisk illusjon av synstap fra trakom. De digitale fotografiene på skjermene oppløses sakte, og ødeleggelsene trigges av at publikum blunker. Desto mer publikum blunker, desto fortere oppløses bildene. Ved utstillingens slutt var alle bildene nærmest ugjenkjennelige.

Øystein Samnøen, leder for Sightsavers Norge uttaler: “BLINK var en modig utstilling som formidlet synstap på en kreativ måte. Vi er stolte over prisen og takknemlige for arbeidet til de fantastiske byråene som hjalp Sightsavers med å utvikle denne oppsiktsvekkende utstillingen.”

I områder med begrenset tilgang til helsetjenester, deriblant store deler av Afrika, benytter mange som er smittet av trakom hjemmelagde metoder for å takle smerter og ubehag, som å nappe ut øyenvippene jevnlig. Sykdommen kan tvinge folk til å gi fra seg levebrød og bli avhengige av familiemedlemmer eller lokalsamfunn.

Sightsavers sin “Enden i sikte”-kampanje pågår over hele Afrika og Asia for å eliminere trakom. Infeksjonen kan kureres med antibiotikabehandlinger som koster mindre enn to kroner. Ved langt utviklede stadier av sykdommen kan en rask operasjon fjerne ubehaget og ofte gjenopprette både synet og fremtiden til ofrene.

Bilde av BLINK-logoen.

Delta på en virtuell omvisning

Ta en virtuell tur i galleriet med hjelp av vår stemmeguide (engelsk).

Lytt nå

Les våre nyeste historier

historier fra Sightsavers
En dreng i skolealderen måler sin højde for at få ormekurbehandling under en skolebaseret massemedicinadministration.
sightsavers_news

Sightsavers kåret til verdensledende bistandsorganisasjon av GiveWell for femte år på rad

GiveWell er en uavhengig aktør som evaluerer ideelle organisasjoner og deres arbeid. GiveWell har igjen berømmet Sightsavers sine ormekur-programmer i Afrika for høy kostnadseffektivitet og transparens.

En mann står for et portrett mens han har på seg en maske.
sightsavers_news

Kampen mot tropiske sykdommer videreføres

Globale tiltak for å bekjempe tropiske sykdommer leverte over 35 millioner behandlinger i 2020, til tross for utfordringene som følge av COVID-19.

Folk sitter ute i smågrupper og lytter til en veileder.
sightsavers_news

Hjelp til mennesker med nedsatt funksjonsevne i India under COVID-19

Medarbeidere i Sightsavers India sørger for at ingen skal overses eller uteglemmes grunnet funksjonshemming eller kjønn i forbindelse med pandemien.