STØTT OSS

Ghana tar farvel med trakom

I juni 2018 ble Ghana offisielt erklært fri for trakom, noe som illustrer hvordan din sjenerøse støtte gjør en reell forskjell.

Barn feirer under den siste trakombehandlingskampanjen i Yendi, Nord-Ghana.

Land for land, landsby for landsby, person for person – dette er hvordan vi utrydder trakom. Og vi kunne ikke gjort det uten deg.

Vi var overlykkelige da Verdens helseorganisasjon (WHO) den 13 juni 2018 erklærte at Ghana hadde utryddet sykdommen som et offisielt helseproblem. Ghana er det første landet i det subsahariske Afrika til å oppnå denne enorme suksessen, og ved hjelp av din støtte vil vi forsikre at andre land følger i samme fotspor.

Følg historien (på engelsk) i videoen under.

Positivt bevis

Ghanas banebrytende prestasjon viser at det er mulig å befri verden fra trakom, og gir håp til de dedikerte medisinske teamene og lokale frivillige som jobber knallhardt for å undersøke og behandle mennesker med trakom. Det er også ytterligere bevis på at Verdens helseorganisasjons SAFE-strategi fungerer. SAFE står for: surgery (kirurgi), antibiotics (antibiotika), facial cleanliness (ansiktsrenhet) og environmental improvements (Miljøforbedringer). Strategien fokuserer på årsakene og konsekvensene av sykdommen for å sikre at landene kan forbli trakomfrie, også for fremtidige generasjoner.

Idet Ghana beveget seg nærmere og nærmere målstreken, gjennomførte våre helsearbeidere de siste undersøkelsene og behandlingene i nord-provinsen Yendi. De reiste fra dør til dør for å finne mennesker som fortsatt trengte behandling for trakom. Deres fantastiske innsats sørget for at mødre kan fortsette å ta vare på familiene sine, at barn kan gå på skolen og at mennesker som Barikisu og Ayishetu kunne vende tilbake i arbeid.

Barikisu og Ayishetu i bandasjene sine etter å ha gjennomgått operasjon.
Ayishetu fortalte oss: “Når de sa at vi kunne få hjelp ble jeg glad og følte at bønnene mine hadde blitt hørt.”

Arbeid av kjærlighet

Barikisu og Ayishetu er søstre, og jobber begge som jordmødre. Både Barikisu og Ayishetu opplevde øyeproblemer, men ingen av dem visste at de hadde trakom. Det stadig forverrede synet deres påvirket evnen til å jobbe, og da helsearbeiderne våre fant dem kunne søstrene ikke lenger se godt nok til å ta imot babyer. Ayishetu forklarte at de var oppgitte og lei seg. “Det var vanskelig å se mødre i fødsel uten å kunne hjelpe,” fortalte hun. “Jeg hadde problemer med å utføre daglige gjøremål og så alt uklart.”

Helsearbeiderne våre sørget heldigvis for at Barikisu and Ayishetu fikk den synsreddende behandlingen de trengte. Disse smarte og dyktige kvinnene er nå tilbake i arbeid og tar imot babyer og sørger for at de får en trygg og sunn start på livet.

Hjelp å redde synet til flere mennesker som Barikisu og Ayishetu

STØTT OSS
Zuhara fra Tanzania står utenfor barneskolen sin

Slutt på smerten i Tanzania

Med din støtte er vi fast bestemt på å eliminere trakom i Tanzania innen 2020, slik at vi kan redde syn og forandre liv

Trichiasispasient Edisa Nalubanga får fjernet bandasje etter en operasjon.

Hva er trakom?

Trakom, en forsømt tropesykdom, er den ledende infeksiøse årsaken til blindhet på verdensbasis. Gjentatte infeksjoner fører til at øyevippene vender innover.

Abdus historie.
Sightsavers Reports

Abdus historie

Det er fortsatt 200 millioner mennesker globalt som risikerer å få trakom.