STØTT OSS

Slutt på smerten i Tanzania

Med din støtte er vi fast bestemt på å eliminere trakom i Tanzania innen 2020, slik at vi kan redde syn og forandre liv

Zuhara fra Tanzania står utenfor barneskolen sin

Tanzania står ovenfor de samme utfordringene som mange andre trakom-endemiske land – mangel på øyehelsepersonell og mange fjerntliggende, fattigdomsrammede lokalsamfunn som ikke har tilgang på eller råd til behandling.

Bevisstheten rundt trakom er også begrenset, inkludert hvordan sykdommen kan forhindres ved hjelp av vaskerutiner for hender og ansikt.

Selv om vi jobber hardt for å øke bevisstheten og gi folk bedre tilgang på rent vann, mangler en av ti familier i Tanzania sanitærfasiliteter. Til tross for disse og andre utfordringer, er vi fast bestemt på å utrydde trakom i hele Tanzania innen 2020.

Takket være fantastiske mennesker som deg, har vi drevet med synsreddende arbeid i Tanzania siden 1970-tallet. I løpet av bare de to siste årene har vi trent mer enn 2000 frivillige i lokalsamfunnene og undersøkt 60 000 mennesker, inkludert Zuhura som er avbildet over, samt klassekameratene hennes på barneskolen Nandenje (på bildet under).

Skolebarn på barneskolen Nandenje ser ut fra klasserommet sitt.

Halima smiler igjen

Vi har også delt ut mer enn 90 000 antibiotikakurer og gjennomført 7000 operasjoner for å behandle avanserte former for trakom, også kalt trichiasis. Det er nå på tide å fullføre det vi har startet og utrydde trakom i Tanzania for godt. Halima Nanyambo er et levende bevis på betydningen dette vil ha for mange mennesker.

Halima bor i Ruangwa med ektemannen Hamis, to av deres fire barn og flere av barnebarna deres. Synsproblemene hennes startet for lenge siden, men hun visste ikke at hun hadde trakom. Når vi møtte Halima for første gang vendte øyevippene hennes innover og hun var i fare for å miste synet. “Jeg kan ikke se lyset ordentlig og jeg har store smerter,” fortalte Halima. Hun snakket om hvordan tårene rant nedover ansiktet og at det var spesielt smertefullt nå vinden blåste støv i øynene hennes.

 

60,000
60000 mennesker ble undersøkt for trakom i Tanzania 2017-18

Halima var ekstatisk når vi fortalte henne at en ukomplisert operasjon kunne gjøre slutt på smerten og redde synet hennes. Vi arrangerte en operasjon på en av øyehelsecampene våre, slik at hun slapp å dekke utgiftene ved å reise til sykehuset, noe familien hennes ikke hadde råd til. Da kirurgen undersøkte Halima oppdaget han at i et øye alene, vendte mer enn ti av øyevippene innover, noe som førte til at de satt fast i øyeeplet. Det er vanskelig å forestille seg hvor smertefullt dette må ha vært dag ut og dag inn. Heldigvis er alt dette bak henne nå.

I dag er Halima en helt annen kvinne. Fri fra smerte og betraktelig bedre syn er hun lykkelig, aktiv og jobber hardt for å forsørge familien. Halima har til og med begynt å flette hår igjen for å spe på inntekten – arbeid som var vanskelig å gjennomføre før operasjonen. Historien hennes illustrer den enorme forskjellen det utgjør å være fri fra elendigheten trakom fører med seg – og du kan hjelpe flere mennesker som henne. Tusen takk.

Halima er glad for å kunne flette hår igjen.
Halima var i ekstase over å få behandling og fortalte oss: "Jeg er så lykkelig! Tusen takk!"

Hjelp å redde synet til flere mennesker som Halima

STØTT OSS
Barn feirer under den siste trakombehandlingskampanjen i Yendi, Nord-Ghana.

Ghana tar farvel med trakom

I juni 2018 ble Ghana offisielt erklært fri for trakom, noe som illustrer hvordan din sjenerøse støtte gjør en reell forskjell.

Trichiasispasient Edisa Nalubanga får fjernet bandasje etter en operasjon.

Hva er trakom?

Trakom, en forsømt tropesykdom, er den ledende infeksiøse årsaken til blindhet på verdensbasis. Gjentatte infeksjoner fører til at øyevippene vender innover.

Abdus historie.
Sightsavers Reports

Abdus historie

Det er fortsatt 200 millioner mennesker globalt som risikerer å få trakom.