STØTT OSS
Vårappell

Slik kan du hjelpe barn i fare for å bli blind

Dersom Archana ikke hadde fått operasjon for grå stær ville hun snart miste synet fullstendig. Utdanningen kunne også gått tapt. Vil du gi syn i gave til barn rammet av grå stær?

BLI GIVER      GI EN GAVE

Archana stands in front of a brick wall, looking just off camera into the distance.

Befri jenter fra et liv i blindhet

STØTT OSS

Vi møtte ni år gamle Archana fra Odisha, India, før pandemien inntraff. Hun var flink på skolen, og fortalte oss hvor godt hun likte å lese og leke med andre barn.

Dessverre ble hun rammet av grå stær på begge øynene, og virkningen fra synstapet ble fort synlig. Det var vondt å ha øynene åpne i sollys. Det var hjerteskjærende å se henne holde bøkene sine nesten helt inntil ansiktet i et forsøk på å lese. Hun strevde veldig med å delta i undervisningen.

Grå stær var i ferd med å røve synet hennes. Et liv i blindhet truet. Fremtidsdrømmene hennes rant ut i sanden.

Uten hjelp fra Sightsavers og våre støttepartnere stod Archana i fare for å miste utdannelsen sin. Et liv med sosial stigma og diskriminering ville vente henne.

Det er veldig ensom for Archana, barna erter henne med kallenavn som "myse".
Archanas bestemor

Archana kunne ha gått glipp av behandlingen hun desperat trengte, bare fordi hun er jente. Grå stær er nemlig mye mer utbredt blant kvinner enn menn i Odisha-regionen. Gutter blir oftere prioritert for behandling fordi de har større sannsynlighet for inntektsbringende arbeid. Dermed overlates flere jenter som Archana til seg selv når synet svikter.

Gjennom våre programmer som undersøker synet til skoleelever kan vi sikre at jenter får tilgang til synsreddende behandling, ivareta muligheten for utdanning og redde dem fra fattigdom på livstid.

Archanas sviktende syn påvirket livskvaliteten hennes i stor grad. Før operasjonen var synet blitt så dårlig at hun ikke lenger kunne leke med andre barn. Hun tilbragte dagene alene.

Å se Archana etter øyeoperasjonen, var som å se en fanget fugl settes fri. Plutselig ble hun igjen den skoleflinke, lekelystne og trygge jenta hun var ment å være.

Dessverre deler Archana skjebne med mange andre jenter. Restriksjoner fra korona-pandemien medfører at vi får gjennomført færre øyeoperasjoner per dag, og dermed øker antall barn som trenger behandling. Det er viktig at disse får hjelp raskt.

Vi i Sightsavers kjemper for at barn med funksjonshemminger har like muligheter som alle andre. Dersom vi ikke klarer å redde synet deres med operasjon og briller – så trener vi lærerne, støtter foreldrene og bidrar med fysiske hjelpemidler. Målet er å hjelpe synshemmede barn å nå sitt fulle potensiale og oppleve livslykke.

Nå spør vi om din støtte. Kan du gi en gave som hjelper barn rammet av grå stær?

Befri jenter fra et liv i blindhet

STØTT OSS